Wędzarnictwo i wędzarnie.

Zaczęty przez Davidk1, 2023-01-19 | 20:56:51

Poprzedni wątek - Następny wątek

mar33cki

ja ostatnio wędziłem na zimno łososia  ;) wiórki drobne olchowe, w spirali tlą się kilka godzin, choć początkowe rozpalenie chwilę zajmuje...

dłubacz garażowy

Fazi

Małe wędzonko, tylko czemu dzisiaj taki ciężki łebek?

coco

taaaa x3

Davidk1

#93
Hej jest w końcu mam i ja pierwsze wędzenie za mną. Wędziłem: boczek, schab, karczek, szynkę. Peklowałem na sucho 5 dni grubsze kawałki nastrzyk. Osuszanie w 50c czas 1.30godz. Wędziłem olchą 4.30godz w 55c. Potem podpiekanie 90c do temperatury wewnątrz wyrobu 68c w szynce. Smak mega soczyste jestem zadowolony bardzo zadowolony jak na pierwszy raz.

Chaos

Fajnie wyglądają, ja ostatnio zrobiłem wędzarnie klasyczną i muszę na urlopie popróbować wędzenia :)
weekend woodshop warrior

KrzysztofGG


Davidk1

To zapraszam na degustacje 🙂

Davidk1

Cytat: Chaos w 2025-04-26 | 06:59:34 Fajnie wyglądają, ja ostatnio zrobiłem wędzarnie klasyczną i muszę na urlopie popróbować wędzenia :)
to próbuj bardzo polecam 🙂

KrzysztofGG


POGROMCA_KELT

Cytat: KrzysztofGG w 2025-04-28 | 00:34:16 daleko mam :(

To może ja podjadę, zjem i Ci powiem czy było dobre  ;D
:-)

Davidk1

Cytat: POGROMCA_KELT w 2025-04-28 | 21:00:09
Cytat: KrzysztofGG w 2025-04-28 | 00:34:16 daleko mam :(

To może ja podjadę, zjem i Ci powiem czy było dobre  ;D
Oczywiście że tak jak najbardziej wskazane 🙂