Domowe zdrowe jadło

Zaczęty przez Puzii, 2018-09-03 | 20:36:18

Poprzedni wątek - Następny wątek

tomekz

Miałem  dwie małe  na 1,5 kg . Były problemy z jakością  aluminium  ,gwintami itd

Hofler  5305    i Biovin  311001

do mojego użytku kupiłem  Biovin  na  3 kg  Nr 311003  i teraz  jest  ok  , pracuje poziomo ,a wypina się do ładowania towaru

MIGOTKA

Wszystkie hendi podobne pionowe.
Mam hendi 7 kg. Będzie już z 15-17 lat.
Od minimum 3-4 lat zbieram się by dokupić uszczelkę bo oryginalna jest pęknięta ale działa.

Nieniebieski

 :)
Zależy co knujesz - ilości i częstotliwość- dotyczy wielkości nadziewarynki.
Są 3/5/7 kg czy litrów.
@trz123 , trochę używałem i polecam tylko "pionowe" Hendi lub Hendipodobne.
To tak jak z narzędziami, maszynami do drewna ;)
Hendowate to odpowiednik Bosch/Makita/De Walt.
Na początek początków proponuję 3l/kg- mała, zgrabna, łatwa w przechowaniu i myciu. Sugeruję polską dystrybucję choć są ciut droższe....kwestia indywidualna ;)
Bierz z kompletem "lejków" lejki koniecznie stalowe, nierdzewne. Dobrze jak jest "dwubiegowa".. W sumie nie wiem czy są jednobiegowe, warto dopytać. Tłok też stalowy żeby był i z "odpowietrzeniem"...
Zawsze sprzedasz z niewielką stratą.... albo dokupić większą.  :D
Polecam stronę Wędliny Domowe/ forum/sprzęt
 ;)


MIGOTKA

#423
Udało się kupić słoninę słuszniejszych rozmiarów.
Poszła w sól . Na sucho.26 dni tak sobie leżała. Oczywiście była w między czasie wymiana soli.
I dziś przyszedł na nią czas. Wędzona w 50 stopniach(na ciepło) I w szacownym towarzystwie innych tworów kuchni.



.

 




Przełamałem się i zakupiłem generator dymu i grzałkę. To moje podejście numer 2 do tego rodzaju wędzenia. Chyba się nie pogryźliśmy jak przy podejściu nr 1



 
https://youtube.com/shorts/dfuKwtJbaRk?si=aGEym2OIPE3jjCin


https://youtube.com/shorts/F8BHS_jY1ng?feature=shared

MIGOTKA

Pasztecik wersja domowa. Pierwszy raz w życiu robiłem. Wyszedł dobry. Popełniłem dwa błędy. Za dużo nałożyłam do słoiczków przez to podczas pasteryzacji były niewielkie wycieki tłuszczu. Ale się zamknęły. I jest może trochę mało słone.
Pasteryzowane 3x 2 godziny.
Jeden został po drugiej pasteryzacji opi***zielony. Nawet samica chwaliła.

Davidk1

Cytat: MIGOTKA w 2024-11-16 | 20:17:43 Udało się kupić słoninę słuszniejszych rozmiarów.
Poszła w sól . Na sucho.26 dni tak sobie leżała. Oczywiście była w między czasie wymiana soli.
I dziś przyszedł na nią czas. Wędzona w 50 stopniach(na ciepło) I w szacownym towarzystwie innych tworów kuchni.




.

 




Przełamałem się i zakupiłem generator dymu i grzałkę. To moje podejście numer 2 do tego rodzaju wędzenia. Chyba się nie pogryźliśmy jak przy podejściu nr 1



 
https://youtube.com/shorts/dfuKwtJbaRk?si=aGEym2OIPE3jjCin


https://youtube.com/shorts/F8BHS_jY1ng?feature=shared
Mega zazdroszczę ja szukam i nie mogę znaleźć takiej słoniny wszystko cienkie. Chociaż trafiłem ostatnio przez znajomego, którego znajomy bił świnię. I dorwałem z  4 kg słoniny co prawda nie taka jak twoja ale już nie cienka. I u mnie właśnie się kisi w glinianym garnku  w soli, czosnku, majeranku i trochę cukru :)


Davidk1

#426
Chciałem się pochwalić pierwsza samodzielnie wykonana wędlina. Przepis od znajomego, ale w necie też jest. Schab dwa dni w cukrze w lodówce, potem w soli dwa dni w lodówce. Następnie przyprawy u mnie czosnek, majeranek, pieprz i papryka. I wisiało w chłodzie przez tydzień w spizarni nie ogrzewanej. Jak na pierwsza tego typu wędlinę zadowolony jestem. Wiadomo nie jest to dojrzewajaca, ale smak dla mnie super. I z wagi początkowej 1.2kg zostało 800g. Pozdrawiam 🙂

Pistolet

Ciekawy wygląd, przypomniałeś mi o spacerze z psem  ;D

Davidk1

Cytat: Pistolet w 2024-12-27 | 21:03:14 Ciekawy wygląd, przypomniałeś mi o spacerze z psem  ;D
Dzięki w  smaku trochę jak te zagraniczne szynki dojrzewające typu parmeńska itp.

truszczyk

Trzeba być koneserem dobrego żarcia.
A mi się to podoba.

Davidk1

Cytat: truszczyk w 2024-12-27 | 22:54:13 Trzeba być koneserem dobrego żarcia.
A mi się to podoba.
Nie spodziewałem się że będzie trochę wyczuwalny smak tych wędlin dojrzewających. Zwłaszcza że u mnie prosty przepis i warunki nie kontrolowane specialnie  :)

gourmet

To jest mega, tylko szybko zjadać lub robić niewielkie porcje, bo tłuszczyk poza lodówką jednak jełczeje.

Davidk1

Cytat: gourmet w 2024-12-28 | 13:24:31 To jest mega, tylko szybko zjadać lub robić niewielkie porcje, bo tłuszczyk poza lodówką jednak jełczeje.
Dzięki nie widziałem. Teraz leży w lodówce 🙂

Davidk1

#433
Witam wczoraj chwaliłem się schabem dojrzewającym. A dziś chciałem się pochwalić słonina kiszoną. Przepis z kanału Kuchnia Kwasiora. Zazwyczaj widzę słoninę dojrzewająca lub wędzona. A jako niepełnosprawny już drugi raz ja zrobiłem. Kisiła się w kamionce do kiszenia. Dziś dałem na minimum tydzień do lodówki im dłużej tym lepiej. Bardzo lubię słoninę i robiłbym częściej, ale ciężko dostać gruba słoninę. Mi się udało dorwać fajne kawałki i ukisiłem 8 kawałków. Jeszcze muszę kiedyś spróbować słoninę po litewsku zrobić 🙂

lionek