Domowe zdrowe jadło

Zaczęty przez Puzii, 2018-09-03 | 20:36:18

Poprzedni wątek - Następny wątek

Granado

Cytat: Davidk1 w 2024-12-28 | 14:57:38 ale ciężko dostać gruba słoninę
W 3mieście, przynajmniej jak ja szukam, to nie do zdobycia
pozdrawiam Krzysztof

tomekz

Lionek

zrobiłeś na  drożdżach , czy na   zakwasie ?

trz123

Cytat: Davidk1 w 2024-12-28 | 14:57:38 Witam wczoraj chwaliłem się schabem dojrzewającym. A dziś chciałem się pochwalić słonina kiszoną. Przepis z kanału Kuchnia Kwasiora. Zazwyczaj widzę słoninę dojrzewająca lub wędzona. A jako niepełnosprawny już drugi raz ja zrobiłem. Kisiła się w kamionce do kiszenia. Dziś dałem na minimum tydzień do lodówki im dłużej tym lepiej. Bardzo lubię słoninę i robiłbym częściej, ale ciężko dostać gruba słoninę. Mi się udało dorwać fajne kawałki i ukisiłem 8 kawałków. Jeszcze muszę kiedyś spróbować słoninę po litewsku zrobić 🙂
Bajka

lionek

Cytat: tomekz w 2025-01-11 | 19:29:34 Lionek

zrobiłeś na  drożdżach , czy na   zakwasie ?
Na drożdzach, nie chce mi się bawić w zakwasy... Jedyne co to następnym razem wywalę czarnuszkę, bo jakoś mi to nie podpasowała. Ale młodemu smakuje, 2 kromki wciągnął przed spaniem.

Davidk1

Cytat: lionek w 2025-01-11 | 20:09:02
Cytat: tomekz w 2025-01-11 | 19:29:34 Lionek

zrobiłeś na  drożdżach , czy na   zakwasie ?
Na drożdzach, nie chce mi się bawić w zakwasy... Jedyne co to następnym razem wywalę czarnuszkę, bo jakoś mi to nie podpasowała. Ale młodemu smakuje, 2 kromki wciągnął przed spaniem.

Ja na zakwasie i bardzo mi i rodzince smakuje. Piekłem już parę przepisów z różnych mąk. Są fajne grupy na fb gdzie jestem. Jedynie co mi jeszcze nie wyszedł chleb bochenek. Ale twój smacznie wygląda i zdarzało mi się też na drożdżach piec, ale wolę na zakwasie.

tomekz

Czy jest  jakieś  forum piekarnicze?

lionek

Pewnie takiego stricte nie ma, ale jest forum gastronomiczne więc pewnie maja jakieś działy poświęcone. BROWIN w Łodzi robi różne warsztaty i spotkania miłośników różnych domowych tworów - wino, nalewki, sery, wędliny....

Davidk1

Cytat: tomekz w 2025-01-14 | 11:59:07 Czy jest  jakieś  forum piekarnicze?
Jest i to bardzo dobre dużo porad przepisów itp. Szukajcie na fb: chleb na zakwasie i nie tylko, chleb bułeczki sami pieczemy, piecz chleb na zakwasie.

foxtrot

Cytat: Davidk1 w 2025-01-14 | 06:24:55 Jedynie co mi jeszcze nie wyszedł chleb bochenek.
Do tego musisz mieć:
1. Silny zakwas użyty w dobrym momencie
2. Dobrą mąkę o odpowiedniej ilości białka
3. Odpowiedniej techniki składania a potem formowania
4. Trochę doświadczenia - u mnie kilkanaście/dziesiąt bochenków było słabych zanim byłem zadowolony. Ale wszystkie - każdy jeden - były dobre w smaku :)

Cytat: tomekz w 2025-01-14 | 11:59:07 Czy jest  jakieś  forum piekarnicze?
Grupy na facebook. Jak @Davidk1 napisał przede wszystkim "chleb na zakwasie i nie tylko"

KrzysztofGG

Cytat: Davidk1 w 2025-01-14 | 19:53:34
Cytat: tomekz w 2025-01-14 | 11:59:07 Czy jest  jakieś  forum piekarnicze?
Jest i to bardzo dobre dużo porad przepisów itp. Szukajcie na fb: chleb na zakwasie i nie tylko, chleb bułeczki sami pieczemy, piecz chleb na zakwasie.

na wstępie: świetny temat, że ja go wcześniej przeoczyłem...

@Davidk1 na fb grupa to do pięt nie dorasta takiemu tradycyjnemu forum.. a może się starzeję :-\

Davidk1

Cytat: foxtrot w 2025-01-15 | 14:00:14
Cytat: Davidk1 w 2025-01-14 | 06:24:55 Jedynie co mi jeszcze nie wyszedł chleb bochenek.
Do tego musisz mieć:
1. Silny zakwas użyty w dobrym momencie
2. Dobrą mąkę o odpowiedniej ilości białka
3. Odpowiedniej techniki składania a potem formowania
4. Trochę doświadczenia - u mnie kilkanaście/dziesiąt bochenków było słabych zanim byłem zadowolony. Ale wszystkie - każdy jeden - były dobre w smaku :)

Cytat: tomekz w 2025-01-14 | 11:59:07 Czy jest  jakieś  forum piekarnicze?
Grupy na facebook. Jak @Davidk1 napisał przede wszystkim "chleb na zakwasie i nie tylko"
Dzięki generalnie próbuję upiec vermont Hamelmana na zakwasie żytnim. Mam nawet koszyki do wyrastania i garnek Rzymski do pieczenia. A oczywiście uczę się technik składania. Bo foremkowe są u mnie dobre i już opanowałem parę przepisów.

Davidk1

Cytat: KrzysztofGG w 2025-01-15 | 14:47:43
Cytat: Davidk1 w 2025-01-14 | 19:53:34
Cytat: tomekz w 2025-01-14 | 11:59:07 Czy jest  jakieś  forum piekarnicze?
Jest i to bardzo dobre dużo porad przepisów itp. Szukajcie na fb: chleb na zakwasie i nie tylko, chleb bułeczki sami pieczemy, piecz chleb na zakwasie.

na wstępie: świetny temat, że ja go wcześniej przeoczyłem...

@Davidk1 na fb grupa to do pięt nie dorasta takiemu tradycyjnemu forum.. a może się starzeję :-\
Możliwe mi pasuje duża wiedza posty itp. Ale możliwe jak piszesz nie każdemu musi pasować pozdrawiam 🙂

lionek

Nie wiem, czy zdrowe, ale domowe.

Berbelek

Cytat: Davidk1 w 2025-01-14 | 19:53:34 Szukajcie na fb: chleb na zakwasie i nie tylko

Z przepisu z tej grupy zrobiłem wczoraj chlebek Staropolski na zakwasie, orkiszowo żytni. Mało ostatnio piekłem i mój zakwas był już chyba ledwie żywy ale w końcu się obudził i chleby wyszły pyszne. Przeczytałem kilka postów na grupie i widzę, że długa droga przede mną :)