Domowe zdrowe jadło

Zaczęty przez Puzii, 2018-09-03 | 20:36:18

Poprzedni wątek - Następny wątek

Berbelek

Również jestem ciekawy, no i co to za książka?

foxtrot

Książka - https://www.empik.com/chleb-techniki-wypieku-przepisy-wskazowki-hamelman-jeffrey,p1195126762,ksiazka-p

Co do techniki, to na przykład jak w tym filmie:
https://www.youtube.com/watch?v=NwsTxK1Xmqk

Muszę poczytać tego Hamelmana i zobaczyć co jeszcze można zmienić. Ale korzystając z wiedzy z tego (i podobnych w idei) filmów chleb ma zupełnie zaje**sty smak i konsystencję

Puzii

#197
A tu zabawa z pszennym, ja już rzadko takie robie, raczej żytnie itp..

Ale generalnie to powiem, że to tylko kwestia doswiadczenia. Raz byłem u kumpeli która uczyła się piec  i robiła w/g przepisu, ale ciągle jej coś nie szło.
W pewnym momencie wziąłem mąki i dosypałem, a ona zdziwiona, po co, skoro robi w/g przepisu.
Ja jej że przepisy są dla tych co już umio piec i gotować :D - ciasto było za rzadkie i jej się zakalcowaty chleb robił.

Trzeba znaleźć swoją metodę doświadczalnie i żadne przepisy w tym nie pomogą - inna maka, inna woda inny piekarnik. A to robi różnicę. Ja się uczyłem piec i  gotować od mamy- od dzieciaka, a drożdżówka była pieczona praktycznie co niedziela.  I za to jej jestem wdzięczny, bo zawsze było tłumaczenie, czego, ile i dlaczego tak a nie inaczej ;)
Mam na ten  temat swoje zdanie, ale się z nim kategorycznie nie zgadzam!

Daraas

My od kilku ładnych tygodni nie kupujemy prawie pieczywa, żonka staje na wysokości zadania i piecze bułki i chleby.
Dziś na śniadanko pyszny chrupiący z blaszki na własnoręcznie przygotowanym zakwasie :)

foxtrot

Ano pszenny. Będą inne, ale teraz poznaje ciasto, macam, ugniatam, głaskam - tak jak cycki, więc wiecie - pełne zaangażowanie i radość w oczach

Puzii

Mam na ten  temat swoje zdanie, ale się z nim kategorycznie nie zgadzam!

Koenig

To się zateguje...

Daniel

>>Chcę również zaopatrzyć się w garnek rzymski lub żeliwy
Polecam -> moja żona piecze na zakwasie właśnie garnku żeliwnym i dodam że taki garnek robi kolosalną różnicę w smaku chleba (teraz innego się nie chce jeść)



markus383

Nie do końca jadło, ale polecam warzenie piwa we własnym zakresie ☺️ Robicie i pijecie na co tylko macie ochotę. Na fotce Polish IPA, w skrócie PIPA 😉, na nowych polskich odmianach chmielu ☺️

Zdrowie Panie i Panowie 🍻

velsyster

Cytat: markus383 w 2020-07-04 | 20:15:08
na nowych polskich odmianach chmielu

Napiszesz cos wiecej?

markus383

Piwo warzone było z następującym zasypem:
86% Pale Ale Clear Choice
14% płatki owsiane
Chmielenie (warka 15L, hoprate: 20g/L):
na 10min 60g Zuli
na whirlpool 40g Zuli oraz 60g Izabelli
na zimno n 3 dni 100g Zuli oraz 40g Izabelli
Fermentowane z użyciem drożdży S-04 (2 opakowania) z temp. ~14-16*C.

Wyszło fajnie owocowo. Niestety Zulę kupiłem ze sklepu nie oferującego chmiel od jedynego polskiego plantatora (kupiłem podróbkę :/ ) i efekt jest niewspółmierny do ilości chmielu. Jeśli kiedyś powtórzę piwo, to zwrócę szczególną uwagę na dostawcę chmielu do sklepu i na pewno zakupię orginalny ;)


VelYoda

No dobra, zamowię u ciebie 6-ciopak czegoś ciemnego niezbyt palonego
haliaetus lub haliaetos – morski orzeł (bielik), rybołów, od gr. ἁλιαιετος haliaietos – morski orzeł (bielik), rybołów, od ἁλι- hali- – morski, od ἁλς hals, ἁλος halos – morze; αετος aetos – orzeł.

newrom

U mnie się cydr zrobił, zdecydowanie ma mniej kwasów niż robiony z soków tłoczonych typu jakieśtam sady (te z worków).
Zdziwiłem się bo nawet czuć w nim (lekko) garbniki jak w cydrach angielskich i bretońskich/normandzkich.
Kilka butelek zostało w formie wytrawnej, a reszta dostała erytrol z różnych ilościach - będzie demi-sec i deux mam nadzieje ;-)

VelYoda

dawaj przepisa, mam baniaczek 5l wolny to coś postawię.
haliaetus lub haliaetos – morski orzeł (bielik), rybołów, od gr. ἁλιαιετος haliaietos – morski orzeł (bielik), rybołów, od ἁλι- hali- – morski, od ἁλς hals, ἁλος halos – morze; αετος aetos – orzeł.

Bill Door

Gif-ted guy.