Domowe zdrowe jadło

Zaczęty przez Puzii, 2018-09-03 | 20:36:18

Poprzedni wątek - Następny wątek

Puzii

Dziś powstały bułki Graham ki, o ja pi***ole, jakie to dobre... Tylko uformować bułki z klejacego się ciasta to niezle wyzwanie... 😉

Tapatalknięte z drogi

Mam na ten  temat swoje zdanie, ale się z nim kategorycznie nie zgadzam!

Nożyk

Pytanie do chlebowników.
Czy ktoś używa automatu (mieszkało i prodziż w jednym) do pieczenia?
Kilka razy próbowałem ręcznego wypieku chlebków na drożdżach (może tu był błąd) ale zawsze wychodziły ciężkie/gliniaste i dość szybko się zsychały.

Co do reszty wyrobów to w zasadzie wszystko co da się wsadzić do słoików czy butelek + czasami coś się uwędzi.

D@rek

Ja mam automat do chleba.
Musisz pokombinować z ilością drożdży i ilością wody. Do automatu wody musi być trochę więcej. Jak dasz za dużo drożdży to będzie ładnie rósł, ale przy pieczeniu się zapadnie. I ostrożnie z razowymi mąkami bo wyjdzie trampek.

Puzii

Kombinuj z ilością wody, bo to najważniejsza zmienna. Czym mniej tym pulchniejszy chleb, ale też kruszy się, czym więcej, chleb bardzie zbity, mokry.
Ja używam tylko razowych mak typu 1850 i 2000 (bo lubimy razowce) i nie ma to wpływu aż tak bardzo na to czy wyjdzie trampek czy nie. Właśnie za to odpowiada ilość wody ;) Wcześniej piekłem na 750 i mam porównanie, konsystencja gotowego chlaba jest prawie że taka sama, trzeba metodą prób i błędów wyczaić ile dawać wody, czyli jakie jest ciasto przy wyrabianiu ;)
Mam na ten  temat swoje zdanie, ale się z nim kategorycznie nie zgadzam!

akwastolarz

Ma ktoś dobry przepis na chleb  bezglutenowy?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka


Puzii

Mam na ten  temat swoje zdanie, ale się z nim kategorycznie nie zgadzam!

Ghrabii

Dodam coś od siebie tutaj też. Sam od czasu do czasu piekę chleb. Używam przede wszystkim mąki pszennej, czasem dodam inną. Wypiekam na drożdżach. Chleb mi wychodzi zarówno ciężki w wadze jak i spory ogólnie, tak że jedna, dwie kromki wystarczają aby się najeść. Nie mam maszyny do wypieku, ale aby usprawnić proces produkcyjny kupiłem robota kuchennego kenwooda i on mi miesza ciasto na chleb, potem tylko na blachę go daje, czekam aż podrośnie i do pieca. Rewelacja.
Ale też kupuje chleb z małej polskiej piekarni i też jest całkiem smaczny

Wysłane z mojego E6653 przy użyciu Tapatalka


marcin m

Jak chodzi o pyszny chrupiący chlebek z termopieców z lydla czy byjedronki to lepiej smakuje, gdy się dowiesz, że jest w nim L-cysteina, czyli E-920. Smacznego :D

Ja się biorę za zakwas póki co, ale już 2 razy mi nie wyszedł, teraz grzeją kaloryfery, może będzie łatwiej ;)

KolA



Cytat: marcin m w 2018-12-02 | 17:47:45
Jak chodzi o pyszny chrupiący chlebek z termopieców z lydla czy byjedronki to lepiej smakuje, gdy się dowiesz, że jest w nim L-cysteina, czyli E-920.

Ja tam się nie znam ale z tego wynika że to raczej dobrze.
Masz inne informacje?

marcin m

Sama L-cysteina nie jest zła. Bardziej chodzi mi o to, że w pieczywie z marketów, które jest sprowadzane z Chin w postaci mrożonej, ta substancja jest wytwarzana w ludzkich włosów. Z jednej strony w UE jest to zabronione, ale nie jest zabronione sprowadzanie mrożonego pieczywa z Chin, które zawiera L-cysteine pozyskiwaną w taki sposób.

Acar

Blehhh. Taka buła po 3 h jest jak kamień. W ogóle pieczywo z marketów jest do d.... dobrze że kupuję lokalnie. Z małej piekarenki
Montażysta za dwa trzysta.

clhseba

Cytat: marcin m w 2018-12-02 | 17:47:45 Ja się biorę za zakwas póki co, ale już 2 razy mi nie wyszedł, teraz grzeją kaloryfery, może będzie łatwiej
Skąd jesteś ? Dam ci kwasu ile chcesz ;) jeśli jesteś z okolic Katowic

marcin m

O ku**a to ja mieszkam w Sosnowcu, poza obręb śląska wydasz? I jaki zakwas masz?

KolA

Cytat: marcin m w 2018-12-02 | 23:12:27 sprowadzane z Chin

Możesz przytoczyć jakieś źródło takiej informacji?