szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Zaczęty przez Mery, 2018-12-23 | 13:20:16

Poprzedni wątek - Następny wątek

Mery

@istolarstwo cały czas przechowuje w namiocie covidowym ;D

Maverick

Mnie płyta raz napuchła spodem, jak trzymałem ją bezpośrednio na wylewce. Od tamtej pory trzymam na podkładce i nic złego się nie dzieje.
Drewno nie pracuje, kiedy jest w piecu.

gourmet

Mam kilka w garażu wolnostojącym, nieogrzewanym i nieocieplonym - również nic złego nie dzieje się.

piotr.pzn

Podejrzewam, że jak sobie suwmiarką pomierzycie, to pewnie zwłaszcza po brzegach może być bliżej 19mm
Yeah, well, you know, that's just, like, your opinion, man.

Marek_

Podejrzewam że nawet taką że sklepu przemierzyć suwmiarka to nie będzie trzymać wymiaru.

banano96

Dziękuję za opinię. Do tej pory kupowałem kilkanaście sztuk z hurtowni i trzymałem je w ogrzewanym garażu, na olx jest atrakcyjna oferta cenowa z tym że tylko cały samochód trzeba kupić, a więc w takim przypadku musiałbym to wrzucić pod wiatę i właśnie się zastanawiam czy to dobry pomysł, a na pewno przeleżały by tam przez zimę.

wiewioor7

W hurtowni gdzie tną płyty, zawsze odcinają 1-2 cm z brzegu ze względu na chłonięcie wilgoci przez płyty.
Też trzymam płyty na nieogrzewanym strychu, i z zewnątrz ma około 19-20 mm.

acc

Hej,

mam nowy blat kuchenny z ikei z fornirem z orzecha. Blat jest niby fabrycznie zabezpieczony cytuję "mieszaniną wosku z olejem", a chropowaty że hej :D
Padła decyzja że będzie lakier, Remmers hws-112. Jak podejść do zdarcia fabrycznej warstwy oleju (fornir ma 3mm) i zalakierować po bożemu ?

Plan jest taki:
1) szlif krążkami 80,120,150,180
2) 2x wodowanie + ręczny szlif gradacją 240
3) 1 warstwa lakieru
4) szlif 180, 240
6) 2 warstwa lakieru

zgodnie ze sztuką?

Czy może skoro remmers przypomina olej, to jednak zrobić najpierw 80+120, a potem 120+150 co by nie było zbyt gładkie?
Pozdrawiam,
Adam

Stasiek

Najpierw przeczytać instrukcję remmersa. To dobry produkt jak się go użyje zgodnie z tym co pisze producent.
Spróbuj tego nie drzeć do zera. Zobacz na kawałku czy po szlifie p120 normalnie siądzie i czy efekt wizualny jest ok. Potem jak wyschnie to przeszlifujesz całość, dasz dwie warstwy i będzie ok.

pinkpixel

Cytat: acc w 2024-04-10 | 12:08:00 a chropowaty że hej
co to znaczy chropowaty? chodzi o rysunek drewna, że widać i czuć jego strukturę?

acc

Cytat: pinkpixel w 2024-04-10 | 19:18:05
co to znaczy chropowaty? chodzi o rysunek drewna, że widać i czuć jego strukturę?
Tak jakby niedoszlifowany - jak przejadę palcem, to w wielu miejscach czuję ze jest szorstkie. Raczej nie chodzi o strukturę, bo w innych miejscach jest gładko :)
Pozdrawiam,
Adam

krzysiek

Cytat: acc w 2024-04-10 | 19:34:17 Tak jakby niedoszlifowany - jak przejadę palcem, to w wielu miejscach czuję ze jest szorstkie. Raczej nie chodzi o strukturę, bo w innych miejscach jest gładko
Może tak musi być i najpierw sprawdź czy to jest fornir. Bo ja w fornir na blatach z Ikei nie wierzę.

Pistolet

Kiedyś robiłem podobne blaty z biurostyla o nazwie Dąb Premium, które miały na wierzchu warstwę drewnianych lameli 3mm, a w środku wiór. Z tego co pamietam nie były niczym zabezpieczone, ale jak Twój był już olejowany to bym został przy oleju.

jpyt

Mam blat kuchenny z Ikea, u mnie akurat dąb, ale nie ma to znaczenia. Są to faktycznie blaty fornirowane a dokładniej to chyba określa się jako obłogowane. Grubość obłogu wynosi jakieś 3mm.
Wszystko fajnie z jednym dużym ALE ....  to ich zabezpieczenie fabryczne jest o kant d.... .  Po 4 latach blat wygląda tragicznie, nic nie pomogły stosowane po drodze dodatkowe olejowania itp. Mam wrażenie, że fabryczne przygotowanie jest skuteczne tylko w zakresie nie przyjmowania już żadnej innej warstwy oleju.

@acc Dobry pomysł z lakierem, ale nie mam pojęcia czy i jak on złapie na to fabryczne g....

acc

Sprawdzę sprawdzę - mam akurat odcinkę o szerokości 3cm. A jak za mało, to w miejscu gdzie będzie wycinka pod płytę albo zlew.
Gdy 15 lat kupowałem w Ikei blat do domu, to był to pełny dąb. Teraz już takich niestety nie ma w sprzedaży (w Ikei), ten co mam (Karlby orzech) w środku ma wiór.
Pozdrawiam,
Adam