Kuchnia amatora

Zaczęty przez ormik, 2019-09-11 | 12:08:34

Poprzedni wątek - Następny wątek

ormik

Witam
Ze względu, że jestem amatorem bez doświadczenia w projektowaniu kuchni, a bardzo lobię sam wykonać różne meble dla siebie (szafa narożna, meble łazienkowe, biurko, łóżeczko dla dziecka, wózek dla lalek itp.) zostałem poproszony przez rodziców o wykonanie kuchni w bloku. Nie ukrywam, że finanse grają rolę lecz też bardzo zależy mi na tym aby zastosować taki osprzęt aby nie było z nim problemu.
A teraz do rzeczy, wykonałem obmiar oraz wykonałem projekt kuchni. Przejrzałem sporo poradników oraz sporo naszukałem się informacji na tym forum.
Ze względu, że w projektowaniu kuchni nie mam żadnego doświadczenia to mam do was prośbę o ocenę projektu, jego prawidłowości i wskazanie błędów jakie popełniłem.
Układ ze względu na istniejące przyłącza raczej musi pozostać jak w projekcie.
Dolne szafki to od lewej 3 szuflady, później płyta gazowa z piekarnikiem, dalej szafka rogowa, a dalej szafka zlewozmywakowa i uzupełnienie cargo. Użyty sprzęt AGD w projekcie jest jedynie poglądowy, dotyczy to tez okapu przez co szafka nie jest jeszcze ostateczna.
Założenia to: korpusy z płyty meblowej 18mm, fronty lakierowane.
Dolne szafki wysokości 720mm + 100mm nogi + 38mm blat. Głębokość korpusu to 510mm+20mm na front. Z tyłu pozostanie ok. 50mm na kable, instalacje itp. Blat 600mm, a więc od frontu do końca blatu zostaje 20mm na uchwyty.
Górne szafki to również 720mm głębokość to 320mm+20mm front. Z tych 320mm odjęcie 20mm na plecy i wewnątrz zostaje 300mm. Odległość między frontami to 3mm zaś od blatu do frontu 4mm.
Na projekcie nie ujołem jeszcze szuflady pod zlewem i tu myślę o szufladzie w systemie Tip-ON.
Teraz pytanie jakie powstały podczas projektowania:
1. czy szczeliny pomiędzy frontami 3mm będą OK wizualnie i regulacji?
2. ile węższe powinny być półki szafek górnych w tym wypadku od szerokości korpusu - 1-2mm?
3. jakie stosować podpórki pod półki czy zwykłe bolce czy jakieś inne?
4. jakie konkretnie zastosować nóżki do szafek kuchennych (100mm)?
5. Jaki system nerki wybrać bo rozrzut cenowy jest dość duzy i nie wiem jak z jakością tych tańszych?
6. Czy przy systemie tip-on korpus powinien być cofnięty względem pozostałych korpusów bez tego systemu? Jeśli tak to o ile?
7. Ile zawiasów do frontów 720mm: 2szt. wystarczą?
8. Jakie zawieszki do górnych szafek - camar 806 czy coś innego?
9. Jakie zawiasy?
10. Jakie prowadniki do zawiasów?
11. Jakie i gdzie ograniczniki do zawiasów zastosować?
Bardzo proszę o pomoc w rozwianiu wątpliwości doświadczonych forumowiczów.

Link do projektu: https://drive.google.com/file/d/1VmViT3QQitt0Xr4Ho0n1IMPsJuFxX-16/view?usp=sharing

Hajmdal

Cześć, jaka szczelinę finalnie zastosowałeś? 3mm?
Po co zostawiasz 5cm za korpusami? Ja mam całą instalację w ścianie i zastanawiam się po co to robić i zmniejszać miejsce w szafkach.

kwita

#2
Cytat: Hajmdal w 2024-07-23 | 09:01:01 Cześć, jaka szczelinę finalnie zastosowałeś? 3mm?
Po co zostawiasz 5cm za korpusami? Ja mam całą instalację w ścianie i zastanawiam się po co to robić i zmniejszać miejsce w szafkach.

Jeśli blat 600mm, fronty cofnięte o 20mm (uważam, że to minimum) to jak chcesz na "zero" do ściany??? Suma wszystkich składowych wyjdzie wtedy 604mm ;)
Już nie wspomnę, jakiekolwiek gniazdo...
Prowadnica 500 to korpus 510, następna to 550 i korpus na 560 i już zonk.

kwita

#3

Cytat: ormik w 2019-09-11 | 12:08:34 Witam
Ze względu, że jestem amatorem bez doświadczenia w projektowaniu kuchni, a bardzo lobię sam wykonać różne meble dla siebie (szafa narożna, meble łazienkowe, biurko, łóżeczko dla dziecka, wózek dla lalek itp.) zostałem poproszony przez rodziców o wykonanie kuchni w bloku. Nie ukrywam, że finanse grają rolę lecz też bardzo zależy mi na tym aby zastosować taki osprzęt aby nie było z nim problemu.
A teraz do rzeczy, wykonałem obmiar oraz wykonałem projekt kuchni. Przejrzałem sporo poradników oraz sporo naszukałem się informacji na tym forum.
Ze względu, że w projektowaniu kuchni nie mam żadnego doświadczenia to mam do was prośbę o ocenę projektu, jego prawidłowości i wskazanie błędów jakie popełniłem.
Układ ze względu na istniejące przyłącza raczej musi pozostać jak w projekcie.
Dolne szafki to od lewej 3 szuflady, później płyta gazowa z piekarnikiem, dalej szafka rogowa, a dalej szafka zlewozmywakowa i uzupełnienie cargo. Użyty sprzęt AGD w projekcie jest jedynie poglądowy, dotyczy to tez okapu przez co szafka nie jest jeszcze ostateczna.
Założenia to: korpusy z płyty meblowej 18mm, fronty lakierowane.
Dolne szafki wysokości 720mm + 100mm nogi + 38mm blat. Głębokość korpusu to 510mm+20mm na front. Z tyłu pozostanie ok. 50mm na kable, instalacje itp. Blat 600mm, a więc od frontu do końca blatu zostaje 20mm na uchwyty.
Górne szafki to również 720mm głębokość to 320mm+20mm front. Z tych 320mm odjęcie 20mm na plecy i wewnątrz zostaje 300mm. Odległość między frontami to 3mm zaś od blatu do frontu 4mm.
Na projekcie nie ujołem jeszcze szuflady pod zlewem i tu myślę o szufladzie w systemie Tip-ON.
Teraz pytanie jakie powstały podczas projektowania:
1. czy szczeliny pomiędzy frontami 3mm będą OK wizualnie i regulacji?
2. ile węższe powinny być półki szafek górnych w tym wypadku od szerokości korpusu - 1-2mm?
3. jakie stosować podpórki pod półki czy zwykłe bolce czy jakieś inne?
4. jakie konkretnie zastosować nóżki do szafek kuchennych (100mm)?
5. Jaki system nerki wybrać bo rozrzut cenowy jest dość duzy i nie wiem jak z jakością tych tańszych?
6. Czy przy systemie tip-on korpus powinien być cofnięty względem pozostałych korpusów bez tego systemu? Jeśli tak to o ile?
7. Ile zawiasów do frontów 720mm: 2szt. wystarczą?
8. Jakie zawieszki do górnych szafek - camar 806 czy coś innego?
9. Jakie zawiasy?
10. Jakie prowadniki do zawiasów?
11. Jakie i gdzie ograniczniki do zawiasów zastosować?
Bardzo proszę o pomoc w rozwianiu wątpliwości doświadczonych forumowiczów.

Link do projektu: https://drive.google.com/file/d/1VmViT3QQitt0Xr4Ho0n1IMPsJuFxX-16/view?usp=sharing


Ad.1 tak
Ad.2.1mm
Ad.3 bolec z gumką czy pcv
Ad.4 100mm, polecam axilo
Ad.6 cofnij korpus o 2mm, tyle potrzeba aby uruchomić tipon
Ad.7 2 sztuki
Ad.8 camar 806 to dobry wybór
Ad.9 polecam Blum Blumotion
Ad.10 krzyżowe z euro lub proste
Ad.11 jeśli zastosujesz zawiasy blum to do nich są ograniczniki kąta otwarcia 87 stopni(wkłada się kolo puszki bez kombinacji).typowo zawias jest na 110 stopni. Stosuje się np.w szafkach końcowych lub narożnych aby fronty nie uderzały o ścianę lub uchwyty w szafkach narożnych.

Hajmdal

Cytat: kwita w 2024-07-23 | 20:44:58
Cytat: Hajmdal w 2024-07-23 | 09:01:01 Cześć, jaka szczelinę finalnie zastosowałeś? 3mm?
Po co zostawiasz 5cm za korpusami? Ja mam całą instalację w ścianie i zastanawiam się po co to robić i zmniejszać miejsce w szafkach.

Jeśli blat 600mm, fronty cofnięte o 20mm (uważam, że to minimum) to jak chcesz na "zero" do ściany??? Suma wszystkich składowych wyjdzie wtedy 604mm ;)
Już nie wspomnę, jakiekolwiek gniazdo...
Prowadnica 500 to korpus 510, następna to 550 i korpus na 560 i już zonk.

W jakim celu chcesz cofać fronty względem blatu? Jak dla mnie niema to sensu praktycznego. Ja mam kuchnie zaplanowaną z blatami 2mm przed front.

Prownica 550mm + 12mm na stabilizację (blum, info z ich katalogu, to najbardziej skrajny przykład) + 18mm na płytę z tyłu+ 18mm na front = 598mm czyli front cofnięty o 2 mm. Jak bym brał prowadnicę bez tej stabilizacji to zamiast 12mm wtedy 3mm. Czy gdzieś się pomyliłem? Wiadomo jak się komuś podoba cofnięty front to ok ale jak nie to nie widzę problemu.

pinkpixel

Cytat: Hajmdal w 2024-07-25 | 01:05:28 W jakim celu chcesz cofać fronty względem blatu? Jak dla mnie niema to sensu praktycznego.
jako niepytany laik odpowiem, że tak sugeruje mi(mnie) rozsądek bo nie chcę mieć krwi w i na szufladach jak siekam wątróbkę  ::)
***
wypożyczalnia VHS https://youtube.com/@slawekszulc

szmar

Cytat: pinkpixel w 2024-07-25 | 10:07:21 jak siekam wątróbkę
A co to za potrawa " z siekanej wątróbki " ?

A co do kuchni może to wersja kuchni tylko do oglądania , bez przygotowania posiłków/potraw.

pinkpixel

Cytat: szmar w 2024-07-25 | 10:47:20 A co to za potrawa " z siekanej wątróbki " ?
Nie ma żadnej :o ? no to w ramach odstresowania siekam wątróbkę - może być?  ;D
***
wypożyczalnia VHS https://youtube.com/@slawekszulc

kwita

Cytat: Hajmdal w 2024-07-25 | 01:05:28
Cytat: kwita w 2024-07-23 | 20:44:58
Cytat: Hajmdal w 2024-07-23 | 09:01:01 Cześć, jaka szczelinę finalnie zastosowałeś? 3mm?
Po co zostawiasz 5cm za korpusami? Ja mam całą instalację w ścianie i zastanawiam się po co to robić i zmniejszać miejsce w szafkach.

Jeśli blat 600mm, fronty cofnięte o 20mm (uważam, że to minimum) to jak chcesz na "zero" do ściany??? Suma wszystkich składowych wyjdzie wtedy 604mm ;)
Już nie wspomnę, jakiekolwiek gniazdo...
Prowadnica 500 to korpus 510, następna to 550 i korpus na 560 i już zonk.

W jakim celu chcesz cofać fronty względem blatu? Jak dla mnie niema to sensu praktycznego. Ja mam kuchnie zaplanowaną z blatami 2mm przed front.

Prownica 550mm + 12mm na stabilizację (blum, info z ich katalogu, to najbardziej skrajny przykład) + 18mm na płytę z tyłu+ 18mm na front = 598mm czyli front cofnięty o 2 mm. Jak bym brał prowadnicę bez tej stabilizacji to zamiast 12mm wtedy 3mm. Czy gdzieś się pomyliłem? Wiadomo jak się komuś podoba cofnięty front to ok ale jak nie to nie widzę problemu.


Zadajesz pytanie, po co cofać fronty (kolega napisał, że będzie miał wystające uchwyty) po czym wklejasz zdjęcie kuchni, która nie ma takich uchwytów  ;)
Jeśli masz kuchnię, w której poza odgrzewaniem posiłków i chwaleniem się przed rodziną i znajomymi nie będziesz nic więcej robił to ok ;D
Jednym z powodów, dla którego cofa się fronty, są względy praktyczne. Taka prosta czynność, jak zebranie okruchów z blatu pod który podstawisz rękę, deskę itp. Ciągłe zahaczanie o uchwyty podczas przemieszczania się, itp. Powodów jest bardzo wiele. Łatwość przypadkowego otwarcia frontów TIP-ON, gdyż znajdują się na równej linii z blatem.
To tylko część powodów  :)

Pistolet

Bradzo ładne zdjęcie kuchni, zobaczyłem kran i od razu pomyślałem jak się otwiera okno. Z tą wątróbką podobnie, a resztę zweryfikuje montaż i okaże się że te wyliczenia milimetrów nie wyszły. Jesteś amatorem i już pomyliłeś się o kilka milimetrów, a resztę zweryfikują ściany i to fronty będą wystawać.
Uwierz mi  ;)

Hajmdal

Moje wyliczenia obejmowały najgorszy wariant a w rzeczywistości będę miał około 15mm do zagospodarowania. Z tyłu zostawię 10mm a front cofnę okolo 5mm.

Fakt nie zauważyłem, że kolega napisał o uchwytach - w głowie miałem już swoją kuchnię :) przez to ta dezorientacja, sorry  :)  W takim wypadku jak najbardziej jest to konieczne!

Co do przytoczonych przykładów praktycznych sens ma jedynie kwestia tip on-ów, które będę miał i będę musiał mocno przemyśleć. Co do okruchów i całej reszty to nigdy tak nie robiłem mimo cofniętych frontów, a jak się coś w kuchni robi to i tak brudna jest głównie podłoga  :)

Cytat: Pistolet w 2024-07-25 | 11:30:59 Bradzo ładne zdjęcie kuchni, zobaczyłem kran i od razu pomyślałem jak się otwiera okno. Z tą wątróbką podobnie, a resztę zweryfikuje montaż i okaże się że te wyliczenia milimetrów nie wyszły. Jesteś amatorem i już pomyliłeś się o kilka milimetrów, a resztę zweryfikują ściany i to fronty będą wystawać.
Uwierz mi  ;)

Okno przed kranem jest tylko uchylne. Przed pracą w takim wypadku polecam sprawdzić ściany, a u mnie mam wykonane w miejscu montażu blatu prawie na zero. Wiadomo to mój przypadek ale polecam sprawdzać ściany, mniej Cię rzeczy zaskoczy. Gdzie się pomyliłem o kilka milimetrów? Może i jestem amatorem w kwestii mebli ale wiem zawodowo co to precyzja. Wykonałem kilka mebli i jak do tej pory granica mojego błędu to +/-1mm a tym razem planuje zlecić wiercenie maszynowe firmie więc o precyzję się nie boję.

Hajmdal

Cytat: kwita w 2024-07-25 | 11:27:29
Cytat: Hajmdal w 2024-07-25 | 01:05:28
Cytat: kwita w 2024-07-23 | 20:44:58
Cytat: Hajmdal w 2024-07-23 | 09:01:01 Cześć, jaka szczelinę finalnie zastosowałeś? 3mm?
Po co zostawiasz 5cm za korpusami? Ja mam całą instalację w ścianie i zastanawiam się po co to robić i zmniejszać miejsce w szafkach.

Jeśli blat 600mm, fronty cofnięte o 20mm (uważam, że to minimum) to jak chcesz na "zero" do ściany??? Suma wszystkich składowych wyjdzie wtedy 604mm ;)
Już nie wspomnę, jakiekolwiek gniazdo...
Prowadnica 500 to korpus 510, następna to 550 i korpus na 560 i już zonk.

W jakim celu chcesz cofać fronty względem blatu? Jak dla mnie niema to sensu praktycznego. Ja mam kuchnie zaplanowaną z blatami 2mm przed front.

Prownica 550mm + 12mm na stabilizację (blum, info z ich katalogu, to najbardziej skrajny przykład) + 18mm na płytę z tyłu+ 18mm na front = 598mm czyli front cofnięty o 2 mm. Jak bym brał prowadnicę bez tej stabilizacji to zamiast 12mm wtedy 3mm. Czy gdzieś się pomyliłem? Wiadomo jak się komuś podoba cofnięty front to ok ale jak nie to nie widzę problemu.


Zadajesz pytanie, po co cofać fronty (kolega napisał, że będzie miał wystające uchwyty) po czym wklejasz zdjęcie kuchni, która nie ma takich uchwytów  ;)
Jeśli masz kuchnię, w której poza odgrzewaniem posiłków i chwaleniem się przed rodziną i znajomymi nie będziesz nic więcej robił to ok ;D
Jednym z powodów, dla którego cofa się fronty, są względy praktyczne. Taka prosta czynność, jak zebranie okruchów z blatu pod który podstawisz rękę, deskę itp. Ciągłe zahaczanie o uchwyty podczas przemieszczania się, itp. Powodów jest bardzo wiele. Łatwość przypadkowego otwarcia frontów TIP-ON, gdyż znajdują się na równej linii z blatem.
To tylko część powodów  :)


Tak po szybkim przemyśleniu jeszcze raz dzięki za komentarz na temat tip on-ów. Chyba będę musiała zrezygnować z nich w tych szafkach na rzecz listwy i obniżonych frontów jak było w oryginalnym projekcie ze zdjęcia. Plus zrobi się miejsce na "wsadzenie" deski  ;D tip on-y zostaną tylko na zabudowanej ścianie.

Pistolet

Cytat: Hajmdal w 2024-07-25 | 12:24:44 Gdzie się pomyliłem o kilka milimetrów?

np. tip-on będzie potrzebował do prawidłowego działania nawet do 3mm (przy uchwytach chyba dasz odbojniki 2.5mm), a fronty lakierowane niekiedy są robione na mdf 19mm. Nawet oklejanie i cięcie w niektórych hurtowniach powoduje przyrost płyty o jeden "słój"  ;D
Trzeba zawsze zostawić jakiś margines, bo tylko to co wymieniłem to już 5mm.

Pamiętaj że sprzęt agd do zabudowy (zmywarka, piekarnik, lodówka) potrzebuje gł. 550-560 mm i od tego bym zaczął wyliczanki.

Hajmdal

Cytat: Pistolet w 2024-07-25 | 15:01:51
Cytat: Hajmdal w 2024-07-25 | 12:24:44 Gdzie się pomyliłem o kilka milimetrów?

np. tip-on będzie potrzebował do prawidłowego działania nawet do 3mm (przy uchwytach chyba dasz odbojniki 2.5mm), a fronty lakierowane niekiedy są robione na mdf 19mm. Nawet oklejanie i cięcie w niektórych hurtowniach powoduje przyrost płyty o jeden "słój"  ;D
Trzeba zawsze zostawić jakiś margines, bo tylko to co wymieniłem to już 5mm.

Pamiętaj że sprzęt agd do zabudowy (zmywarka, piekarnik, lodówka) potrzebuje gł. 550-560 mm i od tego bym zaczął wyliczanki.

Z Tip on-ów zrezygnowałem bo faktycznie to przypadkowe uruchamianie było by wk... wkręcające na wysokie obrotny moje nerwy  :D

W tamtym miejscu limituje mnie tylko zmywarka i właśnie czekam aż coś żona wybierze i wtedy będę rysował już dokładnie.

Rozumiem Wasze argumenty i macie rację, że margines błędu musi być ale te 50mm to trochę za dużo moim zdaniem. Jakbym robił zawodowo to pewnie mniej bym się przejmował i tak zrobił aby klient miał ładnie i prosto na 100%. Z racji tego, że to dla siebie plus potrzebuje dużo miejsca w szufladach (a dokładnie moja żona) to walczę  :D

kwita

Ludzie starają się robić jak najgłębsze szafki, bo twierdzą, że te 50mm to strata miejsca. Nic bardziej mylnego. To lenistwo ;D. Nikomu nie chce się ruszyć głową i liczyć nad ekonomią wykorzystania miejsca w pionie. O ile, półki można regulować co 32mm to szuflady już nie. Mało kto optymalizuje ilość szuflad. Czasem wystarczy zrobić w korpusie dodatkową szufladę, szufladę w szufladzie aby to miejsce zoptymalizować. Nie sztuka zrobić głęboką szufladę, włożyć porcelane która jest ciężka a później okazuje się, że po zamknięciu jest około 100mm powietrza. I cały plan walki o te 50mm upadł  ;).