Orzech włoski

Zaczęty przez oko160, 2020-04-09 | 18:09:12

Poprzedni wątek - Następny wątek

oko160

Czołem Korniki. Wczoraj kupiłem kloc orzecha włoskiego, dzisiaj go przecierałam, wyszło pare ładnych sztuk 4cm desek. Na tartaku gość mi powiedział, żebym  go odłożył na conajmniej pół roku i dopiero wkładał do suszarni. Jak to jest z tym sezonowaniem? Powinienem go sezonowac na dworze, czy może to być szopa/stodoła itp?

tomekz

Na dworze przykryć daszkiem .

Łukasz Giergasz

I dłużej niż pół roku.

ozi

W przewiewnym miejscu, sztorce zamaluj. Susz 1 rok na każdy 1cm grubości, czyli 2 lata  ;)
Zima była marna wiec raczej mocno mokry materiał
nie przeszkadzaj kobieto !!! - na forum jestem

oko160

A da się go jakoś zabezpieczyć przed pekaniem w suszarni?

Łukasz Giergasz

Da się - trzeba porządnie wysezonować. Tego procesu nie należy przyspieszać. Szczególnie orzech jest wrażliwy na takie "smażenie".

oko160

Zgadza się, mokrawy deczko :D moglibyście powiedzieć co się z nim stanie jeśli wrzucę go na smażenie? Nie ukrywam że czas mnie trochę goni z projektem, a pęknięcia nawet pożądane są bo pójdzie pod zywice czarna, ale boję się że tak się pokrzywi że z 4cm deski zostanie 2cm.

ozi

Jak się spieszysz to kup inny, suchy.
O tym drewnie zapomni na co najmniej 2 lata
Drewna nie pogonisz, nawet suszenie próżniowe nic nie pomoże na tegoroczną ścinkę
nie przeszkadzaj kobieto !!! - na forum jestem

Łukasz Giergasz

I pewnie tak się stanie. Ile tego materiału potrzebujesz na projekt? Może warto posztaplować to co masz i dać mu czas na dojście a na szybko kupić już suchy? Szkoda drewna, bo umordujesz się i zostaną sztachety a nie deski...

Łukasz Giergasz

Ozi - byłeś szybszy ;-)

oko160

Dzięki Panowie. Potrzebuje koło metra3, a sytuacja taka że za grosze mogę wyrwać jeszcze pare desek. No nic, będzie musiał na siebie poczekac.

Cudak

Czekać, szczególnie że masz tylko 4cm. Pod żywicę pewnie będziesz strugał całą dechę, mi ostatnio z 5cm dechy zostało finalnie 3,5cm, też szybko suszona.