Ostrzenie noży, w tym kuchennych

Zaczęty przez rossi, 2021-01-17 | 11:59:26

Poprzedni wątek - Następny wątek

rossi

Czym i jak ostrzycie noże, zwykle noże używane w warsztacie oraz na codzień w kuchni. Chodzi mi o to żeby sprawnie i szybko temat ogarnąć, szczególnie w sprawie noży kuchennych.

VelYoda

Ostrzalka diamentowa 400/1000 zalatwia sprawe bez żadnych zboczeń szlifow i tym podobnych.
haliaetus lub haliaetos – morski orzeł (bielik), rybołów, od gr. ἁλιαιετος haliaietos – morski orzeł (bielik), rybołów, od ἁλι- hali- – morski, od ἁλς hals, ἁλος halos – morze; αετος aetos – orzeł.

Strużyn

Szlifierka szybkoobrotowa potem pasta polerska :) Z kuchennymi nie mam cierpliwości na pieszczoty. I tak potem idą do zmywarki, bo ciężko wszystkich domowników przekonać, żeby akurat noże myli ręcznie.

Rafikus

Ręcznie na kamieniach.
Jak się tylko okazuje, że jest jakiś tępy to szybko na naturalnym kamieniu o ziarnie około 4000. Co jakiś czas trzeba też najpierw prze-jechać (bez myślnika jest automatycznie gwiazdkowane) na kamieniu 800, a potem na tym  drobnym.

Na jeden caramiczny nóż kupiłem tarczę z brązową powłoką z diamentami. Da się tym dobrze naostrzyć, ale tarcza musi być precyzyjnie zamocowana, żeby nie miała żadnego bicia.

rossi

Czyli klasyka, kamien, diamenty. Macie jakies konkrety do polecenia? W necie jest tego bardzo dużo i ceny są rozstrzelone. Muszę w końcu zmienić osełkę i papier ścierny na coś lepszego ;)

pinkpixel

hmm znów wyjdę na (kogoś tam ;D) - ostrzę na jakiejś zwykłej osełce z jakiegoś ścierniwa, nie wiem jaką to ma gradację nawet :)
***
wypożyczalnia VHS https://youtube.com/@slawekszulc

VelYoda

Nie pi...z
Daj fotki, bedziem pidziwiać  ;D
haliaetus lub haliaetos – morski orzeł (bielik), rybołów, od gr. ἁλιαιετος haliaietos – morski orzeł (bielik), rybołów, od ἁλι- hali- – morski, od ἁλς hals, ἁλος halos – morze; αετος aetos – orzeł.

Daraas

Mój ojciec rozebrał stary dysk twardy, przykleił papier ścierny i na tym ostrzył noże ;) ja mam ostrzałkę chyba jak do kosy taką zwężana przy końcach, tym też daje radę...noże kuchenne nie muszą być jak długo czy skalpel ;)

Gumiś

Noże kuchenne najpierw ostrzyłem na ostrzałce diamentowej Verve z Castoramy.
Są tam cztery gradacje przy czym używałem tak na prawdę dwóch: 200 jak miałem nóż totalne padło i trzeba było robić cale ostrze od zera, a potem 600 do właściwego ostrzenia i podostrzenia.
Następnie kupiłem płytki diamentowe u majfrendów w gradacjach 200, 600 i 2000. Po dwóch latach zardzewiały i po diamentach zostało wspomnienie. Nie wiem czy to wina mojego topornego ostrzenia czy jeszcze bardziej topornej jakości. Nie mniej ostrzyło się dobrze i pewnie kupię kolejne, ale już coś lepszego  ;)

Po drodze był jeszcze kamień dwustronnny Taidea 1000/3000, ale szybko robiły mi się w nim wgłębienia gdzie najcześciej prowadziło się ostrze więc regularnie trzeba było go ,,planować" na papierze ściernym. Odkąd kupiłem diamenty, trafił do jakiejś szafki i więcej go nie widziałem  :P

rossi

Fajne doświadczeniami macie ;). Sprawa niby błaha a dobrego rozwiązania jak np. festool nie ma ;)
Chyba spróbuję z tymi diamentami - dwie gradacje. Tylko który parametr mówi o jakości... cena moim zdanie w tym przypadku nie jest wyznacznikem.

nickczemnick

Cytat: rossi w 2021-01-17 | 19:39:00 Sprawa niby błaha a dobrego rozwiązania jak np. festool nie ma
Jak nie ma jak ma :) Odwracasz kubek dnem do góry i na tej nieszkliwionej powierzchni ostrzysz. Mnie na Festoola nie stać to ostrzę na jakimś noname, nie będzie takiej jakości jak po Festoolu ale noż też będzie ostry :)

VelYoda

 ;D

Poszukaj na alle zlotego diamentu za jakies 120pln, full metal 400/1000.
Powinien styknac na początek
haliaetus lub haliaetos – morski orzeł (bielik), rybołów, od gr. ἁλιαιετος haliaietos – morski orzeł (bielik), rybołów, od ἁλι- hali- – morski, od ἁλς hals, ἁλος halos – morze; αετος aetos – orzeł.

jaworek

Noże kuchenne i ich ostrzenie to ciekawy temat.
Mam pewne spostrzeżenia to napiszę , a co...
1.Ludzie kupują często marketowy badziew gdzie stal jest porównywalna z blachą dachówkową.
2.O ostrzeniu zaczynają myśleć dopiero kiedy nóż jest zakatowany często do takiego stopnia , że trzeba odtwarzać krawędź tnącą. O wyszczerbieniach nie wspomnę.
3.W szufladach leżą noże sprzed kilkudziesięciu lat , zjechane na szlifierkach stołowych przez jakichś cześków co pojęcia nie mieli ale ostrzyli w falbankę często masakrując klingę.
4.Niektórzy kupują przyzwoite noże , które z czasem z braku sprzętu czy umiejętności zamieniają się w bezużyteczne tępaki.
5.Żadna gospodyni nie chce wyrzucić śmiecia i wymienić na coś normalnego ... bo wiesz , przyzwyczaiłam się.
Obserwuję to po moich sąsiadach i różnych znajomych , którym ostrzę te narzędzia :) Stan świadomości zerowy ;D
Co ciekawe od czasu do czasu ostrzę kilkadziesiąt noży używanych w zakładzie gastronomicznym śfagra ;) i się zastanawiam jak oni mogą pracować takim zajechanym sprzętem? Obecnie mają niestety kowidowy luzik :(
Jakby to powiedzieć trochę doświadczenia zebrałem i twierdzę , że do kuchni nie należy schodzić poniżej klasy Victorinoxa i niektórych Fiskarsów.
Noże należy utrzymywać w kondycji i nie doprowadzać do stanu padaki bo ostrzenie padaki to podwójna robota i czas.
Krawędź tnąca ma mieć wysokość ok 2mm i być równa na całej długości ostrza po obu stronach(nie dotyczy santoku ostrzonego jednostronnie). Niby sprawa znana ale spotyka się różne dziwne rzeczy.
Ja ostrzę na szlifierce wolnoobrotowej i polerka na kole filcowym z zieloną pastą 1500.
Za robotę zabieram się jak mam ok 20 sztuk bo mi się nie chce uruchamiać maszynerii na kilka sztuk.
Ustawiam kąt krawędzi 17,5 stopnia na stronę. Przetestowałem , że taki kąt jest poręczny w pracy nożem i przyzwoicie trzyma ostrość.
A poza tym jak ludzie mają po domach jakieś proste kuchenne ostrzydełka z prętami w X to sobie przy takim kącie spokojnie przeciągną krawędź zanim znowu ją zamordują.

microb1987

Zgadzam się z Jaworkiem
Powaga, sama prawda powyżej

Do domu wystarczy taka ostrzałka, z zapasem odpowiednich dradacji
43,38 zł  48%OFF | Ostrzałka do noży prowadnica kątowa akcesoria kuchenne Ruixin Pro iii profesjonalny System ostrzenia diamentowy kamień do ostrzenia osełka
https://a.aliexpress.com/_BUxfj7