Płyty meblowe/stolarskie/itd > Blaty kuchenne
Blat kuchenny bukowy pęka - jak go naprawić ?
agoliat:
Cześć
Dziś przyszedł do mnie znajomy z prośbą o to by naprawić mu blat kuchenny.
Sprawa o tyle pilna że trudno się funkcjonuje ze zdemontowaną kuchnią :)
Blat grubości 20 mm zakupiony w markecie i zaolejowany ponoć 2x od góry i 1x od dołu.
Sztorc po wycięciu także był olejowany.
Tydzień - może dwa po montażu zrobiło się pęknięcie w JEDNYM lamelu ale tylko powierzchniowe - od spodu brak widocznego spękania.
Pęknięcie od wycięcia na płytę indukcyjna wzdłuż jest na ok 16 cm.
Głębokość to ok 6-7 mm, tak widać z brzegu.
Lamel ma szerokość ok 35mm
Mam odpady z przycinania tego blatu i chcę ich użyć.
Mam dwa pomysły na to, który lepszy ?
1 - Frezarką górnowrzecionową wyfrezować spękany lamel na głębokość ok 8mm i w to miejsce wkleić lamel wycięty z odpadu o grubości ok 8mm
2 - Wciąć spękany lamel całkowicie i wkleić nowy z odpadu
3 - Może macie jakiś lepszy pomysł ?
Dzięki
M.ChObi:
wytnij cały spękany kawałek bo jak wytniesz tylko górę to z czasem i tak popęka , taka moja myśl
tomekz:
Wyfrezował bym głębiej na 2/3 . i wkleić nową wstawkę Jak zostanie na spodzie trochę drewna starego to mocniej się całośc sklei ( 4 płaszczyzny - dwie boczne , spód i sztorc ( daj skośnie lekko pod siebie ) . Na pierwszym zdjęciu widać ,że ten kawałek został poderwany i chyba doklejony .
agoliat:
Dzięki
Za poradą Tomka postaram się coś wykombinować.
Trudno mi będzie uzyskać skosy ale będziemy walczyć,
Idę więc do szopy :)
istolarstwo:
Podklej ze 2 warstwy taśmy papierowej i będzie skos. Raz z jednej. Raz z drugiej.
Piotr
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej