Kornikowo - Forum stolarskie
Płyty meblowe/stolarskie/itd => Blaty kuchenne => Wątek zaczęty przez: Ezgarot w 2020-08-04 | 20:49:25
-
Aktualnie do warsztatu dokupiłem blat bukowy. Chciał bym go czymś zakonserwować, z dostępnych środków mam wosk, pokost lniany, olej do blatów kuchennych. Myślałem nad olejo-woskiem, ale nie wiem jak się sprawdza. Macie jakieś inne sprawdzone pomysły?
-
Dawaj olej + wosk. To warsztat, z milion razy jakąś chemię na to wylejesz i zapaćkasz klejem.
-
Dawaj olej + wosk. To warsztat, z milion razy jakąś chemię na to wylejesz i zapaćkasz klejem.
Święte słowa. Dawaj twardy olejo wosk. Mam któryś Osmo. Przed urlopem zostawiłem na blacie kawałek płyty stolarskiej całej w kleju D3. Po 2 tygodniach odeszło bez problemu. Do wosku się nie klei.
-
jo swój roboczy pokostem i woskiem traktuję żadnych "majonezów"
-
jo swój roboczy pokostem i woskiem traktuję żadnych "majonezów"
Majonez wcale nie tyki zły ;) Kiedyś pracowałem w eko piekarni w Danii. Tam po skończonej pracy, dębowe stoły robocze do formowania chleba, smarowaliśmy olejem z pestek winogron. A stoły do zagniatania ciast, mieszanką oleju i octu ;D
-
Dzięki za porady. Kupiłem wczoraj i już położyłem 1 warstwę, dzisiaj pojadę i zobaczę jak wyschło. Możliwe że szlifnę i położę jedną warstwę jeszcze.