Wasze projekty > D.I.Y.
Deska do serwowania potraw
Mery:
ja bym nie rezygnował , zrób środek pusty, zmniejsz proporcje z 120x30cm na 70x20 i będzie super.
sęk w tym że projekt wizualnie bardzo ładny , zgrabny, lekki i tak trzeba to zrobić, a kawał kłody
Drevutnia:
Ja bym nie rezygnował. Mery dobrze pisze, skróć ją trochę. Ja już pisałem, żebyś zmniejszył grubość. To naprawdę dużo zmieni w kwestii ciężaru.
Jeśli chodzi o materiał, możesz znaleźć rodzime drewno, które zrobi robotę, a nie rozbije banku. Robiłem przed świętami deskę dla klienta, w której wykorzystałem m.in. czereśnię i kupione na FB za grosze listewki czarnego dębu. Nie napalaj się na konkretny gatunek, tylko przejrzyj Internety, a pewnie się trafi coś, co spełni Twoje oczekiwania. Możesz też podpytać u łódzkich stolarzy, czy nie zbywa im paru kawałków tego czy tamtego.
truszczyk:
--- Cytat: Icen w 2024-01-04 | 07:17:18 ---deska będzie ważyć koło 8kg
--- Koniec cytatu ---
A czy to dużo, na zaje**sty drogi wyrób?
Musi wyglądać - primo, i musi swoje ważyć - drugie primo.
Jak będzie lekkie jak piórko to tandetą zalatuje.
Projekt fajny i nie zważałbym na wagę.
Na tym forum tylko jeden "mężczyzna" bałby się takiej wagi ;D
A jak dla kobiety za ciężkie to jako prawdziwy mężczyzna....
Mery:
120cm x 30cm to jest kloc, @truszczyk to jest o 30% większe od tych trepów co kupiłeś od tego pro-stolarza ;D
Patrze na tą fotę i za cholere mi szerokość i długoś tej deski nie pasuje wizualnie i proporcjami długość/szerokość do tych 120x30
jest sporo węższa niż 4 razy mniej od długości, jeśli zakładałbym jej długość na 120cm to wizualnie szerokość by mi pasowała na 15- max 18cm, więc gdyby zrobić 15 szerokości to waga jej samej już spada o połowe.
Radziłbym Ci wziąć taki kawał dechy 120x30 i położyć na stół, zobaczysz że to za duże będzie, a gdzie jeszcze talerze, półmiski, wazy z innym jedzonkiem ?
truszczyk:
--- Cytat: Mery w 2024-01-06 | 09:01:01 --- pro-stolarza
--- Koniec cytatu ---
pro czy pato? ;D
Wszystko zależy co ma się znaleźć na takiej desce.
Do metrowej ryby jak znalazł.
I miejsca na delikatne dodatki.
Smaka sobie zrobiłem już jak widzę taką rybę na takiej desce.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej