Autor Wątek: Drewno do kontaktu z wilgocią i wodą  (Przeczytany 3076 razy)

Offline newrom

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1275
Odp: Drewno do kontaktu z wilgocią i wodą
« Odpowiedź #15 dnia: 2022-09-25 | 11:26:30 »
Modrzew syberyjski?

Człowiek kilka dni nie czyta newsów, a tu takie zmiany!!!
A na granicy Polsko-Chińskiej spokojnie? ;-)

Offline Teekno

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 524
Odp: Drewno do kontaktu z wilgocią i wodą
« Odpowiedź #16 dnia: 2022-09-25 | 12:22:12 »
Chyba nie rozumiem 😉

Offline newrom

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1275
Odp: Drewno do kontaktu z wilgocią i wodą
« Odpowiedź #17 dnia: 2022-09-25 | 12:37:49 »
Myślałem że odpowiadasz Meremu na pytanie o rodzimy gatunek który by się nadał :)

Offline SETA

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 159
Odp: Drewno do kontaktu z wilgocią i wodą
« Odpowiedź #18 dnia: 2022-09-25 | 17:49:32 »
Czarna porzeczka.

Offline jpyt

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1242
Odp: Drewno do kontaktu z wilgocią i wodą
« Odpowiedź #19 dnia: 2022-09-25 | 23:27:44 »
już chciałem pisać ale poczekam niech więcej osób napisze swoje gatunki :)
odpowiedź napiszę jutro ;)
Mamy już jutro, dawaj odpowiedź, bo mnie ciekawość zżera  ;)

Offline Mery

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 10247
    • sklep www.gizmogaraz.pl
Odp: Drewno do kontaktu z wilgocią i wodą
« Odpowiedź #20 dnia: 2022-09-26 | 01:43:25 »
no dobra, jutro minęło, ale jeszcze chwilę potrzymam Was w niecierpliwości :P
Jakiś czas temu mocno szukałem informacji na temat środków do impregnacji drewna z kontaktem z żywnością, i choć szukałem info o środkach to znalazłem też informacje o samym drewnie i jakie gatunki nadają się do tego. Okazuje się że w różnych częściach świata wykorzystuje się różne gatunki. To logiczne że w różnych miejscach wybiera się surowce występujące lokalnie. Ale okazuje się też że, gatunek który wykorzystuje się w jednym kraju i spełnia on wszystkie wymogi do tego że może być wykorzystywany w przemyśle spożywczym i mieć kontakt z żywnością, w innym kraju ma kilka argumentów przeciw temu. Co kraj to obyczaj i inne wymogi, atesty i widzimisie mają.
Amerykańskie atesty, europejskie, azjatyckie niby podobne ale jednak każdy czymś się różni, ale wszystkie były zgodne że jeden gatunek jest całkowicie bezpieczny, nie zawiera żadnych nie pożądanych garbników, żywic, soków, zapachów, ma odpowiednią twardość, strukturę itp. nie reaguję ze substancjami stosowanymi w spożywcę. Tu już wiecie że dębina i drewno iglaste to nie jest. Tomek wskazał topole, ale nie o niej mowa. Ale warto wyjaśnić dlaczego to ona mu przyszła na pierwszą myśl, choć to tylko moje zdanie i przypuszczenie dlaczego tak wskazał.

Młodzi stolarze, hobbiści i pasjonaci, drewno które wykorzystuje się w kontakcie z żywnością głównie kojarzą z filmów, blogów i zdjęć z Internetów,. Dla nich deska do krojenia kojarzy się dębiną, orzechem, gatunkami egzotycznymi, te gatunki są ładne, kolorowe i deski z nich wyglądają pięknie. Taki właśnie jest Internet i ludzie. W Internecie jest ogrom wiedzy, ale my wyłapujemy to co wpadnie nam w oko, szybciej wśród tysiąca zdjęć zauważymy barwną i piękną deskę z egzotyków, wykonaną ze wzorem 3D niż zwykłą jednolitą deskę z topoli, choć topola lepiej się do tego nadaje niż większość egzotyków. Kiedyś z Topoli wykonywało się właśnie deski do krojenia, stolnice, przybory kuchenne, misy, pojemniki, zapałki, zabawki dla dzieci, łubianki czyli skrzyneczki na owoce. Nie były pięknie wybarwione, kilkukolorowe, nie miały ciekawego usłojenia, ale miały właściwości które były atutem. Drewno Topoli zawsze było z tych tańszych, nie zawierało żywic, łatwo się obrabiało, przez swoją małą gęstość jest drewnem bardzo lekkim, więc nawet duża stolnica z Topoli nie była wielkim ciężarem dla kobiet w kuchni, a co za tym idzie jest również miękkie i nie tępi noży. Bardzo często zanim wyparła je stal nierdzewna było używane na blaty stołów do wyrabiania chleba w w piekarniach. Jako kolejna ciekawostka dodam że z węgla drzewnego pozyskiwanego z Topoli, o czym już zupełnie mało osób wie, również był wytwarzany proch strzelniczy. Ale to nie Topola jest tym gatunkiem co spełnia wszystkie wymogi w kontakcie z żywnością :P
Jedna osoba zgadła, odpowiedź jest w waszych wpisach powyżej :)

Dziś chyba faktycznie najwięcej z tego gatunku spotyka się rzeczy do kuchni, we wszystkich marketach widuje deski do krojenia, łopatki i łyżki drewniane. Wystarczy pójść w markecie na dział z rzeczami do kuchni i na bank znajdzie się kilka desek z tego właśnie gatunku, ale przemysł spożywczy to nie tylko deska do krojenia czy łopatka drewniana. To również wielki przemysł i zakłady produkujące żywność. Drewno również jest używane jako części maszyn, zbiorniki, blaty robocze. Nawet tworzywa sztuczne czy stal w tym przemyśle może mieć wpływ na późniejszy smak produktu, stal potrafi skwasić niektóre produkty w przeciwieństwie do drewna. Gatunek do którego zmierzam ma dużą gęstość, jest dość ciężkie i twarde ............

Kuwa ale mnie poniosło ;D
a wystarczyło napisać że @D@rek wygrał i chodzi o buk :P
« Ostatnia zmiana: 2022-09-26 | 01:51:56 wysłana przez Mery »

Offline Kamil i Gosia

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 451
Odp: Drewno do kontaktu z wilgocią i wodą
« Odpowiedź #21 dnia: 2022-09-26 | 04:20:27 »
Ale, że tak długo trzyma po łikendzie? Toć to już prawie poniedziałek! 🤣

Offline Matgregor

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1590
Odp: Drewno do kontaktu z wilgocią i wodą
« Odpowiedź #22 dnia: 2022-09-26 | 07:59:19 »
Przesuwałem sobie na ekranie po linijce, emocje jak na grzybobraniu😉
Rób rób, a garb Ci sam wyrośnie...

Offline jpyt

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1242
Odp: Drewno do kontaktu z wilgocią i wodą
« Odpowiedź #23 dnia: 2022-09-26 | 08:25:33 »
Ależ artykuł @Mery walną  :D  Super, przeczytałem z przyjemnością.
Gdzie można znaleźć ten europejski standard z wszystkimi dopuszczonymi gatunkami drewna? (Rozumiem, że buk najlepszy, ale chialbym wiedzieć, co jeszcze ewentualnei może być)

Offline Mery

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 10247
    • sklep www.gizmogaraz.pl
Odp: Drewno do kontaktu z wilgocią i wodą
« Odpowiedź #24 dnia: 2022-09-26 | 10:27:02 »
no właśnie pół wieczora przeszukiwałem Internety w poszukiwaniu tego artykułu i nie znalazłem :(

Offline D@rek

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 187
Odp: Drewno do kontaktu z wilgocią i wodą
« Odpowiedź #25 dnia: 2022-09-26 | 11:01:55 »
W końcu coś wygrałem  ;). A tak na poważnie to buk jest najbardziej neutralny jeżeli chodzi o kontakt z żywnością, o czym świadczy mnogość przyborów kuchennych drewnianych z tego gatunku w sklepach.

Offline truszczyk

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1140
Odp: Drewno do kontaktu z wilgocią i wodą
« Odpowiedź #26 dnia: 2022-09-26 | 11:31:29 »
Nie wiem jak Wam, ale mi topola śmierdzi mówiąc po ludzku i bez owijania.
Tak samo jak popularna trawa z Azji.

Ale co w brzozie przeszkadza?

Jak się pije wodę z brzozy.


Offline piotr.pzn

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 848
Odp: Drewno do kontaktu z wilgocią i wodą
« Odpowiedź #27 dnia: 2022-09-26 | 18:11:13 »

Mery, aleś to rozpisał. Myślę że oprócz kanału na yt czas na bloga :)
Yeah, well, you know, that’s just, like, your opinion, man.

Offline tomekz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2873
Odp: Drewno do kontaktu z wilgocią i wodą
« Odpowiedź #28 dnia: 2022-09-26 | 19:53:21 »
Mery słusznie  zauważyłeś  dlaczego pisałem o topoli .
To szybko rosnący gatunek  drewna  ,bardzo powszechny  jak   i tani . Buk z racji wygodniejszej  obróbki maszynowej  i  większego  współczynnika   trwałości wyparł po części drewno topolowe , ale oba te gatunki są porównywalne co do kontaktu  z żywnością .

Offline Karol Kopeć

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 488
Odp: Drewno do kontaktu z wilgocią i wodą
« Odpowiedź #29 dnia: 2022-09-27 | 08:14:32 »
1. Buk przy kontakcie z wodą zaczyna się prężyć - ma potężne ciśnienie pęcznienia oraz bardzo duży realny współczynnik skurczu. Widać to na przykładzie starych parkietów bukowych, gdzie standardowa, statystyczna szczelina pomiędzy klepkami jest największa. Więc do kontaktu z wodą jest słabym wyborem. Zauważę, że w przemyśle używany jest buk parzony a nie surowy :)

2.Buk jest tani i twardy- oto przyczyna popularności. Zastępowany jest w kuchni tańszym bambusem :)
https://tadar.pl/zestaw-przyborow-kuchennych-bambusowych-tadar-4-elementy-5903313419666
https://tadar.pl/zestaw-3-desek-bambusowych-do-krojenia-tadar-20-x-15-cm-33-x-23-cm-39-x-26-cm-5903313421553
https://tadar.pl/deska-do-serow-z-4-akcesoriami-konighoffer-21-8-x-19-x-3-5-cm-5903313422475

3.Drewno bukowe zawierające fałszywą twardziel powoduje jełczenie masła - masło śmierdzi octem.

Poza tym OK :) 
« Ostatnia zmiana: 2022-09-27 | 08:17:09 wysłana przez Karol Kopeć »