Sprzętu nie potrzeba, chęci wystarczą.
Ja piekę w takich:
https://www.ikea.com/pl/pl/p/sockerkaka-forma-do-pieczenia-jasnoniebieski-60175252/Po każdorazowym wyrobieniu ciasta odkładam do czystego słoiczka 3-4 łyżki i chowam do lodówki. Piekę średnio co 5 dni, ale zdarzały mi się dwutygodniowe przerwy i zakwas ma się dobrze, chlebek pięknie wyrasta. Sam mam go od dwóch lat, ale dostałem go od znajomego pracownika piekarni, więc wieku nie znam.
Przepis jaki dostałem z zakwasem zakłada 1,2kg mąki pszennej i 0,3 żytniej, ale ja preferuję ciężkie chleby żytnie i robię albo czysty żytni, albo z domieszką pszennej jeśli chcę dodać więcej ziaren. Często używam też mąki żytniej razowej. Stale dodaję siemię, często dynię i słonecznik, rzadziej otręby. Czasem robię chleb z czarnuszką, ale to już trzeba lubić a u mnie w domu syn nie bardzo.
Mogę dać sprawdzony przepis, zakwas również bez problemu podeślę.