Autor Wątek: Domowe zdrowe jadło  (Przeczytany 38837 razy)

Offline tomekz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2873
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #135 dnia: 2019-08-22 | 11:46:26 »
Z kukurydzy.

Offline Ataner

  • Użyszkodnik
  • **
  • Wiadomości: 81
  • Kto ma pasję, żyje podwójnie.
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #136 dnia: 2019-08-22 | 12:27:43 »
Ja piekę tylko na zakwasie i z mąki żytniej typ 720. Czasem dodaję trochę maki orkiszowej. Skończyły się problemy z glutenem.
Jeśli dodaję innej mąki niż żytnia to w proporcji 3/4 mąki żytniej i 1/4 mąki innej.
Masz rację KolA, że ten domowy chleb jest bardziej sycący i je się mniej i człowiek tak niepostrzeżenie sobie chudnie i nie ma problemów z żołądkiem i jelitami. Jak jeszcze do chleba doda się siemienia lnianego i nasion chia to już w ogóle jest super.

Online jaworek

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2471
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #137 dnia: 2019-08-22 | 14:17:10 »
A coś bliżej o tym zakwasie można prosić?

Online VelYoda

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 6808
  • Aquila Haliaeetus Poloniae
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #138 dnia: 2019-08-22 | 14:32:07 »
Atanero, Wysylasz może pocztą?
haliaetus lub haliaetos – morski orzeł (bielik), rybołów, od gr. ἁλιαιετος haliaietos – morski orzeł (bielik), rybołów, od ἁλι- hali- – morski, od ἁλς hals, ἁλος halos – morze; αετος aetos – orzeł.

Online trz123

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2917
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #139 dnia: 2019-08-22 | 16:18:28 »
Zakwas najlepszy taki od znajomego piekarza. Im starszy tym lepszy. Kiedyś troche sie bawilem w robienie zakwasu. Mój był jeszcze troche zbyt mlody i średnio wychodzil z niego chleb

Online jaworek

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2471
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #140 dnia: 2019-08-22 | 16:23:24 »
Piekarz czy zakwas ?

Jak się robi taki zakwas i o co w tym chodzi że jest dobry albo nie?

Offline clhseba

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 430
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #141 dnia: 2019-08-22 | 17:27:58 »
Zakwas to mąka żytnia i woda i STARY ZAKWAS  i tak w kółko ;)   nasz ma ponad 35 lat :D

Offline tomekz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2873
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #142 dnia: 2019-08-22 | 17:28:16 »
Zakwas robisz z maki żytniej lub pszennej . Maka + woda  spowoduje powstania   drożdży  i taką miksturę należy hodować dokarmiając ją  mąką.

Online jaworek

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2471
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #143 dnia: 2019-08-22 | 17:46:59 »
35 lat? 8) :o
To chyba w zamrażarce ? No ale drożdze w niskich temperaturach nie działają albo giną ?
Wytłumaczcie to prościej bardzo proszę.
Czyli jakbym teraz nastawił to dopiero za rok można coś z tego zrobić?

Online VelYoda

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 6808
  • Aquila Haliaeetus Poloniae
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #144 dnia: 2019-08-22 | 17:55:18 »
Wiem, że z mąki i wody, ale jak dodasz istniejacy stary zaczyn i później dokarmiasz to szybciej idzie .
Mlody bedziesz miał po tygodniu.
« Ostatnia zmiana: 2019-08-22 | 17:57:34 wysłana przez VelYoda »
haliaetus lub haliaetos – morski orzeł (bielik), rybołów, od gr. ἁλιαιετος haliaietos – morski orzeł (bielik), rybołów, od ἁλι- hali- – morski, od ἁλς hals, ἁλος halos – morze; αετος aetos – orzeł.

Online trz123

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2917
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #145 dnia: 2019-08-22 | 20:05:06 »
Taki z 35 lat to już bedzie super. Ja miałem kilka miesiecy, ale widocznie to zbyt krótko. Po dokarmieniu fajnie zmienia zapach w przeciagu kilku dni
« Ostatnia zmiana: 2019-08-22 | 20:06:52 wysłana przez trz123 »

Offline tomekz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2873
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #146 dnia: 2019-08-22 | 20:32:52 »
Jaworek
Piekarz co dzień piecze to mu łatwiej dokarmiać zakwas . Jak samemu się piecze jeden lub  dwa razy w tygodniu ,to upi***liwa jest  sprawa z dokarmianiem ,bo musisz o tym pamiętać . Można posłużyć  sie  trochę  lodówką ,a i tak trafi się przerwa i kicha .I to jest problem ze  starym zakwasem .Ja  wolę  mieć zakwas wysuszony , zmielony i dodaję  jako  starter do rozmnożenia.

Online VelYoda

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 6808
  • Aquila Haliaeetus Poloniae
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #147 dnia: 2019-08-22 | 21:08:55 »
Opisz proces suszenia i zmartwychwstania takiego zakwasu...
haliaetus lub haliaetos – morski orzeł (bielik), rybołów, od gr. ἁλιαιετος haliaietos – morski orzeł (bielik), rybołów, od ἁλι- hali- – morski, od ἁλς hals, ἁλος halos – morze; αετος aetos – orzeł.

Online jaworek

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2471
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #148 dnia: 2019-08-22 | 21:16:48 »
Chciałbym zastartować i zacząć robic bo sprzęt mam , mąkę od znajomego młynarza też w każdej chwili przywiozę fachową ale wiedzy brak i nie ma kogo bezpośrednio zapytać.
Kilkakrotnie nadziałem się na róznych przepisach z internetu począwszy od zepsutego wina do fasolki po bretońsku itp. Wolę jednak uczyć się na przetestowanych wzorcach.
Będę wdzięczny za każdą sprawdzoną w praktyce informację.

Offline Berbelek

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 906
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #149 dnia: 2019-08-22 | 21:55:33 »
Sprzętu nie potrzeba, chęci wystarczą.
Ja piekę w takich:
https://www.ikea.com/pl/pl/p/sockerkaka-forma-do-pieczenia-jasnoniebieski-60175252/
Po każdorazowym wyrobieniu ciasta odkładam do czystego słoiczka 3-4 łyżki i chowam do lodówki. Piekę średnio co 5 dni, ale zdarzały mi się dwutygodniowe przerwy i zakwas ma się dobrze, chlebek pięknie wyrasta. Sam mam go od dwóch lat, ale dostałem go od znajomego pracownika piekarni, więc wieku nie znam.
Przepis jaki dostałem z zakwasem zakłada 1,2kg mąki pszennej i 0,3 żytniej, ale ja preferuję ciężkie chleby żytnie i robię albo czysty żytni, albo z domieszką pszennej jeśli chcę dodać więcej ziaren. Często używam też mąki żytniej razowej. Stale dodaję siemię, często dynię i słonecznik, rzadziej otręby. Czasem robię chleb z czarnuszką, ale to już trzeba lubić a u mnie w domu syn nie bardzo.
Mogę dać sprawdzony przepis, zakwas również bez problemu podeślę.