Autor Wątek: Domowe zdrowe jadło  (Przeczytany 38264 razy)

Offline tedeski

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 257
  • Measure once, cut twice, go get more wood.
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #15 dnia: 2018-09-04 | 09:44:58 »
W takiej temp. rozumiem, że potrzeba więcej czasu aż mięcho dojdzie?

Tak, to cała idea wolnowaru i stąd nazwa :) Mięso wychodzi super mięciutkie, nawet takie dość trudne kawałki jak gulaszowa wołowina.
W moim mogę ustawić czas i poziom - ustawiłem Low i 7h, później przełącza się w tryb podtrzymywania ciepła. Ten akurat nie posiada opcji ustawienia godziny, o której ma się włączyć, ale pewnie są i takie. Choć moim zdaniem lepiej włączyć od razu, żeby nie stało zimne np. przez noc. W trybie podtrzymywania ciepła zużywa niewiele energii, bo sam kamionkowy garnek długo pozostaje nagrzany.

Offline tedeski

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 257
  • Measure once, cut twice, go get more wood.
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #16 dnia: 2018-09-04 | 10:23:50 »
Taka klamra, żeby zamknąć temat wolnwaru i zgrabnie wrócić do pierwszego posta o wypieku chleba. Przypomniałem sobie filmik o piekarzu z Islandii, który wypieka chleb zakpując naczynie z ciastem na 24h w gorącej lawie :) Muszę wybadać, czy w moim sprzęcie też dało by się wypiec bochen pozostawiając na kilkanaście godzin.


Online jaworek

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2472
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #17 dnia: 2018-09-04 | 10:32:48 »
Teraz sobie 8 godzin będzie bezobsługowo pyrkać - przed pracą wstawiłem, po pracy zjemy :)
Trzeba mieć jeszcze pracę 8 godzin i do domu. ;)
Ja nigdy nie wiem czy to będzie 6 czy 12 .
I co , wrócę a tu rozgotowane? 8)

Offline tedeski

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 257
  • Measure once, cut twice, go get more wood.
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #18 dnia: 2018-09-04 | 10:34:49 »
Raz się zapomniałem i nie wyłączyłem na noc, stał włączony na podtrzymywaniu ciepła, rano nie było rozgotowane :) Inna opcja to włączyć gotowanie na noc, rano wyłączyć, po powrocie z roboty odgrzać.
« Ostatnia zmiana: 2018-09-04 | 10:38:05 wysłana przez tedeski »

Offline Puzii

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1989
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #19 dnia: 2018-09-04 | 10:36:36 »
zakpując naczynie z ciastem na 24h w gorącej lawie
Trzeba @Quib a spytać czy zna jakiś czynny wulkan, on ma chyba najbliżej i lata po okolicy to może coś widział, zna, podpowie :D

A na serio, chleb chyba trzeba piec szybko i to w dość wysokiej temp. Ja piekłem z 40min w sumie. Ale co Ci szkodzi sprawdzić, najwyżej stracisz z 2zł na mąkę i sól ;)
Mam na ten  temat swoje zdanie, ale się z nim kategorycznie nie zgadzam!

Offline sgt_raffie

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 986
    • Milmag
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #20 dnia: 2018-09-04 | 11:37:17 »
Potwierdzam, wolnowar swietna sprawa. Od lat (kupilem na "targu" za "funta" jak jeszcze mieszkałem w UK) używam. Robisz wsad, wrzucasz do gara, u mnie piekarnik programuje (albo i nie i po prostu zostawiam na noc). Z najgorszej podeszwy zrobie mięciutkie i soczyste mięsko..polecam.

Co do reszty to czasami coś zrobimy ale mamy to szczęscie że sąsiadka prowadzi eko-gospodarstwo, hoduje kozy, piecze chleb, robi sery, mąż robi wędliny itd. Więc z braku czasu zaopatrujemy się u niej. Swoją drogą jak ktoś jest z okolic Krk i lubie kozie przetwory to bardzo polecam, babeczka ma ręke do robienia serów. Namiary jak coś na priv.
Pozdrawiam
Rafał J.

Offline Qiub

  • Targi
  • Kornik - Ekspert
  • *
  • Wiadomości: 5677
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #21 dnia: 2018-09-04 | 11:46:58 »
no prosze cie ... zebym ja jeszcze gotowal !

trza sie umiec ustawic w zyciu ;D

a co do wulkanow to oczywiscie ze znam... jeden to przynajmniej jak zjem zdrowe zarcie to w kiblu mam wulkan... zapytajcie kerrego on potwierdzi ;D

Offline kerry

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1442
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #22 dnia: 2018-09-04 | 11:49:41 »
Potwierdzam!


PS. Ja mam tylko takie atrakcje w okolicy:
« Ostatnia zmiana: 2018-09-04 | 11:51:45 wysłana przez kerry »

Offline Puzii

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1989
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #23 dnia: 2018-09-04 | 11:57:42 »
Ja mam tylko takie atrakcje w okolicy

I kerry piecze chleb, jeszcze paru chętnych i cały asortyment będziemy mieli w ofercie ;D
Mam na ten  temat swoje zdanie, ale się z nim kategorycznie nie zgadzam!

Offline tomekz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2860
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #24 dnia: 2018-09-04 | 12:01:08 »
mam wędzarnie to i robię wyroby - kiełbasa ,szynka , wędzony kurczak , pstrąg ,.Chleb piekę od 2 lat na zakwasie w systemie 24 godz .Teraz poznam od razu chemię w "chlebie" jaki jest obecnie  sprzedawany w sieci.

Offline foxtrot

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 466
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #25 dnia: 2018-09-04 | 12:26:36 »
bardzo podoba mi się ten wątek, bo sam staram się robić pewne rzeczy sam. Oczywście pomijając wszelkie przetwory do słoików, które robimy - ogórki, grzyby, owoce, kompoty - to ja sam robię od czasu do czasu wina i nalewki. A do tego robiłem jakiś 1-1.5 roku temu pieczywo. Doszedłem do takiej wprawy i wyczucia, że robiłem tylko na zakwasie, oczywiście własnym dając chlebkom czas na wyrosnięcie w koszykach. Chleb orkiszowy na zakwasie z czarnuszką, to było moje popisowe pieczywo swego czasu. Plus znakomite bułki pszenne ze smalcem

Planuję teraz zrobić wędzarnię i zająć się trochę tym tematem

A w przyszłości zdecydowanie piwo, ale to musi poczekać na wędzenie, to ma najwyższy priorytet

Offline clhseba

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 427
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #26 dnia: 2018-09-04 | 12:47:41 »
Ja tak tylko co do chleba ;)

skoro piszecie że chleb jest produktem chlebo podobnym to chyba kupujecie chleb w biedronce ;)

polecam małe piekarnie

Offline Puzii

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1989
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #27 dnia: 2018-09-04 | 12:51:58 »
W piwie pomożemy jak by co, bo robię już ze  3 lata. Trochę tego słodu już przemieliłem...

Na razie robię na drożdżach ale w okresie jesienno-zimowym robie żurek, bo ja z Pałuk pochodzę, gdzie to (przynajmniej kiedyś) było danie podstawowe. Dziadek kowal nie szedł do kuźni bez żurku na śniadanie. Na szczęście moja mama podtrzymała tradycję i nauczyła też mnie. Tutaj w Borach Tuch. nie ma tej tradycji, choć gdzieś tam się budzi wśród ludzi. Ale widzę, że to tylko taka moda, bo byłem z dwa lata temu na konkursie żurku w MDK i się uśmiałem po pachy, był kapuśniak o smaku żurku, grochówka o smaku żurku rosół i jeszcze pewnie parę innych, też o smaku żurku, ale prawdziwego nie znalazłem ;D
Jak będzie zakwas do żurku to wtedy się do Ciebie @obas odezwę i poradzisz jak zrobić Twój popisowy numer ;)

polecam małe piekarnie
Małe piekarnie niestety też kantują, kakao w chlebie razowym to podstawa ;) Na pewno jest to lepsze od stonkowego, ale zawsze jakieś mixy i gotowce to są...Zrobiony swojski smakuję inaczej niż każdy kupny, masowy .
« Ostatnia zmiana: 2018-09-04 | 12:53:53 wysłana przez Puzii »
Mam na ten  temat swoje zdanie, ale się z nim kategorycznie nie zgadzam!

Offline clhseba

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 427
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #28 dnia: 2018-09-04 | 13:16:02 »
kakao w chlebie razowym to podstawa
Pracuję w piekarni od 22 lat
i uwierz mi kakao jest droższe od mąki razowej
pierwsze słyszę o dodawaniu kakaa do pieczywa :O

do chleba razowego dodaje się jak by co to słód pszenny palony
aby kolor był bardziej ciemny i smak lekko słodkawy
ale to też jest naturalny składnik !

co do mixów to i owszem :( niestety jest tego na rynku coraz więcej
szczególnie te wszystkie pieczywa " fit" i inne " bio " sama chemia !!!
niestety aby mała piekarnia się utrzymała musi takie gówno wprowadzac
klientela sobie tego życzy




nasza " pracownia " i mój towarzysz niedoli RRK28 ;)

Offline Puzii

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1989
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #29 dnia: 2018-09-04 | 13:21:07 »
pierwsze słyszę o dodawaniu kakaa do pieczywa
No dziwne, bo jest w składzie na nalepkach nawet czasem, jak zacząłem czytać składy produktów, to odnalazłem ;)

te wszystkie pieczywa " fit" i inne " bio " sama chemia !!!
Nie tylko pieczywa, chrupki, płatki i inne , wystarczy porównać ilość kalorii na 100g  i skład ze zwykłymi i kopara opada.


Pracuję w piekarni od 22 lat

No to mamy następnego speca co pomoże, da dobry przepis ;)
Mam na ten  temat swoje zdanie, ale się z nim kategorycznie nie zgadzam!