Autor Wątek: Domowe zdrowe jadło  (Przeczytany 38817 razy)

Offline Puzii

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1989
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #150 dnia: 2019-08-22 | 22:10:26 »
Czyli jakbym teraz nastawił to dopiero za rok można coś z tego zrobić?
Nie, zakwas się robi z 6-7 dni, tu masz przepis na zakwas żytni : http://przepisnachleb.pl/zakwas/zakwas-zytni/  jak przeczytasz to obczaisz...

Edit: ja do startera dodaje dwie-trzy szczypty zwykłych drożdży, szybciej stratuję, można dać kawałek żytniego chleba (skądś te drożdże w zakwasie muszą się  znaleźć.
« Ostatnia zmiana: 2019-08-22 | 22:13:15 wysłana przez Puzii »
Mam na ten  temat swoje zdanie, ale się z nim kategorycznie nie zgadzam!

Online jaworek

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2471
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #151 dnia: 2019-08-22 | 23:15:44 »
Dzięki. Trochę rozjaśniło. :)

Online tomekz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2872
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #152 dnia: 2019-08-22 | 23:35:12 »
Opisz proces suszenia i zmartwychwstania takiego zakwasu...

Część zakwasu ,a właściwie już  zaczynu ( zakwas + np 1 kg maki  po ich wyrośnięciu wstępnym ) rozsmarowuję cienko na foli i zostawiam do wysuszenia ( z 2 dni ) . Następnie wszystko ładnie się odklei i mielę w młynku od kawy na  mąkę .

Jak mam ochote na pieczenie chleba ,biorę z 2 łyżeczki suszonego zakwasu  + 2 łyżki mąki + trochę wody ( gęstość śmietany ) i to jest mój starter . Co ok 12 godz ( przez 2 dni ) dodaję  z łyżkę maki + woda . Po dwóch dniach całość dodaję do ok 0,5 kg  mąki + woda i po wyrośnięciu powtarzam   ze dwa razy   -   wtedy oddzielam trochę do suszenia (pisałem  na  początku  ). Jest to metoda  stopniowego garowania ciasta.

Offline mariusz_s

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 104
  • Mrówka złomiarka.
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #153 dnia: 2019-08-25 | 21:24:08 »
No to mnie wkręciliście. Właśnie nastawiłem swój pierwszy zakwas żytni.
Pan doktor kazał wziąć się za siebie zmienić dietę i styl życia.
Za tydzień zabieram się za swój pierwszy chleb żytni na zakwasie.
Jest jak jest...

Online tomekz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2872
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #154 dnia: 2019-08-25 | 22:02:53 »
Powodzenia i smacznego :)

Offline mariusz_s

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 104
  • Mrówka złomiarka.
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #155 dnia: 2019-09-01 | 16:56:25 »
Nie samym chlebkiem człowiek żyje.
Dziś na tapetę w kuchni poszedł łosoś. Wersja "gravlax".

Całość prosta do przyrządzenia. Potrzebujemy:
filet łososia ze skórą - wedle potrzeb
w równych proporcjach sól i cukier
natka koperku
tłuczony pieprz (ja używam kolorowego)
skórka z cytryny
kieliszek wódki, koniaku lub whisky.

Składniki łączymy ze sobą.
W szklanym naczyniu układamy łososia skórą do dołu. Zasypujemy mieszkanką przykrywamy lub zawijamy folią spożywczą. ja używam szklanego naczynia żaroodpornego.  Wstawiamy do lodówki i      …czekamy 3-4 dni.
Wyjmujemy z naczynia płuczemy i wycieramy do sucha. …smacznego
Jest jak jest...

Online microb1987

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 4216
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #156 dnia: 2019-09-01 | 20:27:25 »
Muszę spróbować tego łososia.
Ja płat czestuje grubą solą na 12h w lodówce, później płukanie, cięcie płata na plasterki (jak wędlinę), i układanie w misce warstwami, krojona cebula, łosoś, koperek, pieprz i tak kolejno. Później zalane olejem, najlepiej wychodzi z rzepakowy lub słonecznikowy (byle nie narzucał smaku), 2 doby w lodówce i każdy wędzony się chowa emoji16.

Offline istolarstwo

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 6437
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #157 dnia: 2019-09-01 | 20:32:19 »
Nie samym chlebkiem człowiek żyje.
Dziś na tapetę w kuchni poszedł łosoś. Wersja "gravlax".

Całość prosta do przyrządzenia. Potrzebujemy:
filet łososia ze skórą - wedle potrzeb
w równych proporcjach sól i cukier
natka koperku
tłuczony pieprz (ja używam kolorowego)
skórka z cytryny
kieliszek wódki, koniaku lub whisky.

Składniki łączymy ze sobą.
W szklanym naczyniu układamy łososia skórą do dołu. Zasypujemy mieszkanką przykrywamy lub zawijamy folią spożywczą. ja używam szklanego naczynia żaroodpornego.  Wstawiamy do lodówki i      …czekamy 3-4 dni.
Wyjmujemy z naczynia płuczemy i wycieramy do sucha. …smacznego
Dodatkowo można delikatnie obdymić na zimno. Nie musi to być wędzarnia. Wystarczy blaszany pojemnik trochę wiórów i stalowa kratka. Od spodu podgrzewasz palnikiem gazowym.


Piotr

Offline Nebutek

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 136
  • Co z tego, że krzywe sam se zrobiłem.
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #158 dnia: 2019-09-02 | 22:27:55 »
Hmm łososia jeszcze takiego nie jadłem.
Co do zadymiania nie potrzeba palnika gazowego wystarcza podgrzewacze maxi (taka większą wersja świeczek do podgrzewania dzbanka herbaty) trochę wióra i prażymy.

Offline Nebutek

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 136
  • Co z tego, że krzywe sam se zrobiłem.
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #159 dnia: 2019-09-02 | 22:33:44 »
Opisz proces suszenia i zmartwychwstania takiego zakwasu...

Część zakwasu ,a właściwie już  zaczynu ( zakwas + np 1 kg maki  po ich wyrośnięciu wstępnym ) rozsmarowuję cienko na foli i zostawiam do wysuszenia ( z 2 dni ) . ...

Jeszcze takiego sposobu nie przerabiałem, chociaż umnie co najmniej raz w tygodniu pieczemy chleb. Świeży zakwas zostawiam w szczelnym, czystym pojemniku i w razie potrzeby przekładam go słoika, dodaje mąkę wodę  i odstawiam na kilka godzin aż zapracuje.

Offline Nebutek

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 136
  • Co z tego, że krzywe sam se zrobiłem.
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #160 dnia: 2019-09-02 | 22:37:51 »
No to mnie wkręciliście. Właśnie nastawiłem swój pierwszy ....
Ja już piekę pieczywo od kilku lat i powiem ci, że jest różnica. Naprawdę rzadko kupujemy jakieś pieczywo, a nawet jak kupimy to człowiek męczy je i męczy. A taki domowy chlebek czy bułka znika nawet nie wiem kiedy.

Online tomekz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2872
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #161 dnia: 2019-09-02 | 22:41:53 »
Jak pieczesz tak  często to lepiej mieć mokry zakwas . Ale dobrze jest zrobić tak jak pisałem , w razie gdy by Ci się coś w mokrym popsuło . Masz  wtedy możliwość od tworzyć na nowo ze  suchego .

Offline Nebutek

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 136
  • Co z tego, że krzywe sam se zrobiłem.
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #162 dnia: 2019-09-02 | 22:43:02 »
Spróbuję. Dziękuję za podpowiedź.

Online tomekz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2872
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #163 dnia: 2019-09-02 | 22:50:10 »
do dokarmiania spróbuj używać  te   stare odmiany

http://poradnikksiezycowy.pl/orkisz-plaskurka-samopsza-stare-odmiany-pszenicy/

Offline Nebutek

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 136
  • Co z tego, że krzywe sam se zrobiłem.
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #164 dnia: 2019-09-02 | 23:02:55 »
A spróbuję za kilka dni będę zamawiał mąkę z młyna ekologicznego, chce przetestować jakość, to zapytam o te gatunki. Zastanawiałem się nad mąka orkiszowa bo wszyscy na około kociokwiku chcą dostać ,,bo to take,, zdrowe - faktycznie jest różnica pomiędzy orkiszem a zwykła pszenicą ?