Autor Wątek: Domowe zdrowe jadło  (Przeczytany 38282 razy)

Offline Fazi

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 723
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #180 dnia: 2019-11-11 | 10:40:07 »
Piec dwufunkcyjny posiadam i ja, ale on podgrzewa wodę tylko okresowo, że nie wspomnę o nocy /generalnie grzeję kominkiem/ i ciężko uzyskać w miarę jednolite warunki, pomijam estetykę - łazienka. Natomiast nie wyobrażam sobie przez np. tydzień podgrzewać garnek z wodą na "jej" kuchni dla wygrzewania zakwasu, reakcja żonki bezcenna ::). Ze smutkiem muszę przyznać, że traktuje moje obrządki bez zrozumienia. Niestety, jej wystarcza świeży, biały chlebek ze sklepiku - obowiązkowo krojony :( :-X. Ale bułeczki jak upiekę to wd...cza >:(, czasem się jeszcze piekli, że dokładnie nie posprzątam. Ehh...
Jutro robię paczkę ze sklejki z żarówą, bo mi się zakwas męczy - ok. 19 st. w domu i lipa, a mam dość przenoszenia z miejsca w miejsce /cieplejsze/.

Offline tomekz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2862
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #181 dnia: 2019-11-11 | 11:12:49 »
Mój piec ma mały pojemnik wbudowany ,który posiada ciągle ciepłą wodę , jest ocieplony , ale zawsze ciepło coś tam ucieka i ja łapię je w ta skrzynkę . :D

Offline Fazi

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 723
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #182 dnia: 2019-11-11 | 13:53:10 »
A i przypomniało mi się odnośnie zdrowego jadła. Dzisiaj właśnie zostałem kurka bez pieczywa i sięgnąłem po jakieś tam musli. Wsypałem do miseczki i zanim zalałem mlekiem to odebrałem jakiś kilkuminutowy telefon. Jak wróciłem do zalewania to... już straciłem apetyt i wsypałem całe płatki do wiaderka na odpadki na kompost. A dlaczego to może zdjęcie wyjaśni.
Gwoli wyjaśnienia: musli z trzymiesięcznym jeszcze terminem przydatności i właśnie świeżo otwarte, z bardzo znanej sieci sklepów z głupią mordką owada w logo.
I to jest tylko jedna strona wiaderka :D
« Ostatnia zmiana: 2019-11-11 | 13:56:57 wysłana przez Fazi »

Online VelYoda

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 6771
  • Aquila Haliaeetus Poloniae
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #183 dnia: 2019-11-11 | 14:03:13 »
Bylo wziąc wędkę i isc na ryby...
haliaetus lub haliaetos – morski orzeł (bielik), rybołów, od gr. ἁλιαιετος haliaietos – morski orzeł (bielik), rybołów, od ἁλι- hali- – morski, od ἁλς hals, ἁλος halos – morze; αετος aetos – orzeł.

Offline Fazi

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 723
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #184 dnia: 2019-11-11 | 14:16:48 »
No aż takie grube to one nie były, by je nabijać na haka :D

Offline Fazi

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 723
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #185 dnia: 2019-11-30 | 09:59:09 »
Korniki drupiekarze. Powiedzta mi proszę bo mnie zaraz nagła krwinka zaleje. Od pewnego czasu szczęśliwie eksperymentuję z pieczeniem chlebka. Ciężki żytni na zakwasie młodym, ale pracowitym :).
Wszystko pięknie smakuje, wygląda również osobliwie tzn. niesklepowo, ale taka jego uroda i to mnie cieszy. Jedna rzecz mnie rozwala. Piekę go w foremkach - zwykłe blaszane keksówki, które wykładam profesjonalnie i pieczołowicie wyciętym do kształtu foremki papierem do pieczenia. Cóż z tego jak ten papier niemalże wkleja się w skórkę chleba :-\. Za każdym razem. I rwie się przy odrywaniu. Po prostu cały urok zepsuty. Próbowałem z obu stron papieru i lipa. Papier niby dobrej jakości, co prawda kilkuletni /stare duże zapasy od producenta/. Próbowałem też na innym papierze - to samo. Jak sobie radzicie?
Kupić foremki z powłoką nieprzywieralną? Bo trochę tym powłokom nie ufam, pod względem chemicznym ???. Obsypywanie foremek "trocinkami" zbożowymi? Masa żytnia jest tak klejąca, że chyba się nie sprawdzi. Muszę teraz napisać jak na kobiecym forum: Pomóżcie :D

Offline tomekz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2862
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #186 dnia: 2019-11-30 | 10:52:04 »
Nigdy nie wykładałem papierem ,a  piekę tylko w foremkach  smarując je obficie oliwą . Foremki miałem od najtańszych do coraz lepszych . Po czasie jakoś się wypalały i zaczynało  się lekko  kleić ( czym chleb miał  wiecej mąki żytniej tym mocniej ) Kupiłem  firmy KAISER  - Niemieckie 33 x13x7  cm   trzy  szt. wchodzą na półkę  . Jest dobrze ,się nie klei  ,ale też kupiłem  Francuskie  TEFAL  okrągłe fi 20 x 9  cm  czarne ciężkie z grubego metalu z jakąś szorstką polewą  w środku  i te są idealne . Wchodzą 4 szt na półkę do tego znacząco wysokie ,na 1 kg ciasta do wypieku . Chleby piekę w większym stosunku  mąki pszennej  do żytniej ,bo jest mniej kwaśny i lżejszy   w piecu 1 godz 10 min.

Powodzenia

Offline Fazi

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 723
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #187 dnia: 2019-11-30 | 11:15:21 »
No cóż, będę chyba musiał doinwestować kuchnię. A dzisiaj wyjąłem całkowicie żytni z mąki 2000 z dodatkiem płatków żytnich i siemienia. Zakwas nie do końca sobie poradził z tym ciężarem, ale nie jest źle. Na razie cały czas doświadczenia. Tomek - dzięki

Offline tomekz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2862
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #188 dnia: 2019-11-30 | 11:27:13 »
Prowadź stopniowe dodawanie coraz więcej mąki  ,a jak nie to jednak trochę drożdży pod koniec ,co pomoże podnieśc  chleb

Offline Fazi

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 723
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #189 dnia: 2019-11-30 | 11:31:24 »
Boję się, czy drożdże nie zmniejszą wytrzymałości spożywczej tego chlebka i walorów smakowych.

Offline tomekz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2862
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #190 dnia: 2019-11-30 | 11:43:31 »
Jest to mała zmiana w trwałości bo w smakowej myślę że znikoma , ale ciasto po wypieku jest luźniejsze . Zacznij od 10 g  drożdży  na 1 kg mąki

Offline Fazi

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 723
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #191 dnia: 2019-11-30 | 11:55:27 »
Ok. Próbuję. A możesz przybliżyć  co chodzi z tym stopniowaniem dodawania mąki? Czyli wyrabiam luźne ciasto, odstawiam do "zapracowania" żyjątek i dodaje znowu kolejną porcję?

Offline tomekz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2862
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #192 dnia: 2019-11-30 | 12:33:13 »
Dokładnie tak .  Mąkę dzielisz na pół . Dosypujesz stopniowo w odstępach czasu  z jednej części  coraz więcej mąki do ciasta . Jak ta porcja  zapracuje dajesz drożdże  i drugą połowę mąki . Podwoi objetość i jeszcze rośnie to do pieca.

Online foxtrot

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 466
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #193 dnia: 2020-06-30 | 13:12:12 »
Wróciłem po dłuższym czasie do pieczenia chleba. Zmieniam trochę technikę. Zaopatrzyłem się w ciekawą książkę, którą mam zamiar przestudiować. Chcę również zaopatrzyć się w garnek rzymski lub żeliwny. Zobaczymy. Na razie tylko zmiana techniki i wynik był znakomity - struktura chleba, zapach i smak! Bomba. A to na razie pierwsze próby!

Offline Puzii

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1989
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #194 dnia: 2020-06-30 | 13:15:47 »
Zmieniam trochę technikę.
To się podziel, co tam zmieniłeś, moze się przyda ;)
Mam na ten  temat swoje zdanie, ale się z nim kategorycznie nie zgadzam!