Autor Wątek: Domowe zdrowe jadło  (Przeczytany 38319 razy)

Offline Berbelek

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 906
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #195 dnia: 2020-06-30 | 21:16:47 »
Również jestem ciekawy, no i co to za książka?

Offline foxtrot

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 466
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #196 dnia: 2020-07-01 | 12:43:18 »
Książka - https://www.empik.com/chleb-techniki-wypieku-przepisy-wskazowki-hamelman-jeffrey,p1195126762,ksiazka-p

Co do techniki, to na przykład jak w tym filmie:


Muszę poczytać tego Hamelmana i zobaczyć co jeszcze można zmienić. Ale korzystając z wiedzy z tego (i podobnych w idei) filmów chleb ma zupełnie zaje**sty smak i konsystencję

Offline Puzii

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1989
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #197 dnia: 2020-07-01 | 13:58:08 »
A tu zabawa z pszennym, ja już rzadko takie robie, raczej żytnie itp..

Ale generalnie to powiem, że to tylko kwestia doswiadczenia. Raz byłem u kumpeli która uczyła się piec  i robiła w/g przepisu, ale ciągle jej coś nie szło.
W pewnym momencie wziąłem mąki i dosypałem, a ona zdziwiona, po co, skoro robi w/g przepisu.
Ja jej że przepisy są dla tych co już umio piec i gotować :D - ciasto było za rzadkie i jej się zakalcowaty chleb robił.

Trzeba znaleźć swoją metodę doświadczalnie i żadne przepisy w tym nie pomogą - inna maka, inna woda inny piekarnik. A to robi różnicę. Ja się uczyłem piec i  gotować od mamy- od dzieciaka, a drożdżówka była pieczona praktycznie co niedziela.  I za to jej jestem wdzięczny, bo zawsze było tłumaczenie, czego, ile i dlaczego tak a nie inaczej ;)
« Ostatnia zmiana: 2020-07-01 | 14:00:05 wysłana przez Puzii »
Mam na ten  temat swoje zdanie, ale się z nim kategorycznie nie zgadzam!

Offline Daraas

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 3471
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #198 dnia: 2020-07-01 | 14:08:20 »
My od kilku ładnych tygodni nie kupujemy prawie pieczywa, żonka staje na wysokości zadania i piecze bułki i chleby.
Dziś na śniadanko pyszny chrupiący z blaszki na własnoręcznie przygotowanym zakwasie :)

Offline foxtrot

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 466
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #199 dnia: 2020-07-01 | 16:16:35 »
Ano pszenny. Będą inne, ale teraz poznaje ciasto, macam, ugniatam, głaskam - tak jak cycki, więc wiecie - pełne zaangażowanie i radość w oczach

Offline Puzii

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1989
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #200 dnia: 2020-07-01 | 16:56:16 »
tak jak cycki
O to to, jedynie słuszna droga ;)
Mam na ten  temat swoje zdanie, ale się z nim kategorycznie nie zgadzam!

Offline Koenig

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1891
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #201 dnia: 2020-07-02 | 12:11:58 »
To się zateguje...

Offline Daniel

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 132
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #202 dnia: 2020-07-02 | 16:29:02 »
>>Chcę również zaopatrzyć się w garnek rzymski lub żeliwy
Polecam -> moja żona piecze na zakwasie właśnie garnku żeliwnym i dodam że taki garnek robi kolosalną różnicę w smaku chleba (teraz innego się nie chce jeść)



Offline markus383

  • Użyszkodnik
  • **
  • Wiadomości: 61
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #203 dnia: 2020-07-04 | 20:15:08 »
Nie do końca jadło, ale polecam warzenie piwa we własnym zakresie ☺️ Robicie i pijecie na co tylko macie ochotę. Na fotce Polish IPA, w skrócie PIPA 😉, na nowych polskich odmianach chmielu ☺️

Zdrowie Panie i Panowie 🍻

Offline velsyster

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 199
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #204 dnia: 2020-07-04 | 21:33:58 »
na nowych polskich odmianach chmielu emoji3526

Napiszesz cos wiecej?

Offline markus383

  • Użyszkodnik
  • **
  • Wiadomości: 61
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #205 dnia: 2020-07-04 | 21:41:46 »
Piwo warzone było z następującym zasypem:
86% Pale Ale Clear Choice
14% płatki owsiane
Chmielenie (warka 15L, hoprate: 20g/L):
na 10min 60g Zuli
na whirlpool 40g Zuli oraz 60g Izabelli
na zimno n 3 dni 100g Zuli oraz 40g Izabelli
Fermentowane z użyciem drożdży S-04 (2 opakowania) z temp. ~14-16*C.

Wyszło fajnie owocowo. Niestety Zulę kupiłem ze sklepu nie oferującego chmiel od jedynego polskiego plantatora (kupiłem podróbkę :/ ) i efekt jest niewspółmierny do ilości chmielu. Jeśli kiedyś powtórzę piwo, to zwrócę szczególną uwagę na dostawcę chmielu do sklepu i na pewno zakupię orginalny ;)


Online VelYoda

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 6771
  • Aquila Haliaeetus Poloniae
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #206 dnia: 2020-07-04 | 21:50:59 »
No dobra, zamowię u ciebie 6-ciopak czegoś ciemnego niezbyt palonego
haliaetus lub haliaetos – morski orzeł (bielik), rybołów, od gr. ἁλιαιετος haliaietos – morski orzeł (bielik), rybołów, od ἁλι- hali- – morski, od ἁλς hals, ἁλος halos – morze; αετος aetos – orzeł.

Offline newrom

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1275
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #207 dnia: 2020-07-17 | 13:14:10 »
U mnie się cydr zrobił, zdecydowanie ma mniej kwasów niż robiony z soków tłoczonych typu jakieśtam sady (te z worków).
Zdziwiłem się bo nawet czuć w nim (lekko) garbniki jak w cydrach angielskich i bretońskich/normandzkich.
Kilka butelek zostało w formie wytrawnej, a reszta dostała erytrol z różnych ilościach - będzie demi-sec i deux mam nadzieje ;-)

Online VelYoda

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 6771
  • Aquila Haliaeetus Poloniae
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #208 dnia: 2020-07-17 | 13:38:15 »
dawaj przepisa, mam baniaczek 5l wolny to coś postawię.
haliaetus lub haliaetos – morski orzeł (bielik), rybołów, od gr. ἁλιαιετος haliaietos – morski orzeł (bielik), rybołów, od ἁλι- hali- – morski, od ἁλς hals, ἁλος halos – morze; αετος aetos – orzeł.

Offline Bill Door

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 3804
  • Usposobiony duchowo branżowiec
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #209 dnia: 2020-07-17 | 13:45:07 »


Gif-ted guy.