Autor Wątek: Domowe zdrowe jadło  (Przeczytany 38959 razy)

Offline foxtrot

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 466
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #285 dnia: 2021-12-21 | 23:30:17 »
Fokstrotowi się pewnie czasy gg i dzieci neostrady przypomniały  :D
ja wol monsje @vlad . Mam zakwas, obudziłem wczoraj żeby przed świętami coś ukręcić. Ja też okolice śląska jak coś

Online trz123

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2918
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #286 dnia: 2022-07-13 | 09:53:22 »
Jakis miłosnik pieczenia chleba w garnku zeliwnym jest na sali?  ;)

Offline grekot

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1034
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #287 dnia: 2022-07-13 | 10:00:16 »
My pieczemy chleb ale w garnku rzymskim, czyli glinianym.
Wychodzi naprawdę pyszny, zdecydowanie lepszy niż ze zwykłej formy do pieczenia.
Pięknie wyrasta i dłużej zachowuje świeżość.
Równo piecze się z każdej strony, a w foremkach zawsze był problem że góra już za mocno a dół niedopieczony.

Online trz123

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2918
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #288 dnia: 2022-07-13 | 10:03:15 »
Jak zle dopieka dół, to wystarczy folia przykryc gore by sie nie przypalilo. Ostatnio sie napalilem na zeliwny garnek. Ktos doradzi jaki kupic?

Offline marek_b

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 996
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #289 dnia: 2022-07-13 | 10:10:20 »
Ostatnio sie napalilem na zeliwny garnek. Ktos doradzi jaki kupic?
Do chleba raczej gliniany, chleb sam wychodzi w bardzo dobrej jakości.
Nie ma potrzeby przykrywania, ustawiania naczyń z woda, folii aluminiowej i innych wynalazków.
Działa  :)

Online trz123

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2918
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #290 dnia: 2022-07-13 | 10:13:41 »

Online VelYoda

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 6828
  • Aquila Haliaeetus Poloniae
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #291 dnia: 2022-07-13 | 10:27:07 »
Pani pisze, że każdy się nada
Tylko nie kup żeliwnego z amelinium
Browin chyba ma garnki żeliwne ale nie macałem.
Le crueseta gdzieś macałem, ciężki jak kowadło.
haliaetus lub haliaetos – morski orzeł (bielik), rybołów, od gr. ἁλιαιετος haliaietos – morski orzeł (bielik), rybołów, od ἁλι- hali- – morski, od ἁλς hals, ἁλος halos – morze; αετος aetos – orzeł.

Offline marek_b

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 996
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #292 dnia: 2022-07-13 | 10:50:45 »
OK, spróbuję.
Jaki polecacie ?
Sądzę, iż powinien być z samego żeliwa, bez polewy ?
Np. do steków używam patelni żeliwnej, bardzo ciężka, steki wychodzą smaczne.

Online tomekz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2880
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #293 dnia: 2022-07-13 | 10:59:47 »
Piekłem (mam ) żeliwny  owalny  czerwony z polewą  w środku ( nie klei sie )  . chleb pyszny pieczony pod pokrywką i dopiekany później już  bez przykrycia .
Z racji że do piekarnika wchodzi mi 7 pojemników po ok  1 kg ciasta ,tak teraz piekę ,bo z garnka to musiał  bym co dziennie piec .

Online trz123

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2918
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #294 dnia: 2022-07-13 | 11:29:29 »
@tomekz  mozesz wyslac link/zdjecie tego garnka?

Online tomekz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2880

Online trz123

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2918
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #296 dnia: 2022-07-13 | 13:47:01 »
A pochwalisz sie jak wyglada gotowy chleb?

Online tomekz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2880
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #297 dnia: 2022-07-13 | 16:21:13 »
Chleb jak  chleb :) w garnku nie musisz  nawilżać ,więc ładnie rośnie . Ja zaprzestałem ,bo dla mnie przy jednej sztuce za dużo roboty ,a zniknie w jeden  dzień . Zarabiam   od  razu na  7 chlebów  i mam spokój  :)

Offline truszczyk

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1140
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #298 dnia: 2022-07-13 | 16:58:58 »
Coraz więcej ludzi piecze chleb.

Offline foxtrot

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 466
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #299 dnia: 2022-07-14 | 00:07:23 »
Mam żeliwny z IKEI - piekłem kilka razy i było ok, ale na codzień nie piekę w nim.

Do żytnich mam formy ze stali kwasoodpornej, a bochenkowe - piekę z zaparowanym piekarnikiem.

Chcesz kupić? :D