Autor Wątek: Domowe zdrowe jadło  (Przeczytany 38266 razy)

Offline clhseba

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 427
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #30 dnia: 2018-09-04 | 13:30:41 »
No dziwne, bo jest w składzie na nalepkach nawet czasem, jak zacząłem czytać składy produktów, to odnalazłem

Zaciekawiłeś mnie tymi naklejkami

obskocze dzisiaj jakąś biedre czy inny ałszan i zobaczę co tam maja ciekawego w składzie

Offline Puzii

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1989
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #31 dnia: 2018-09-04 | 13:34:39 »
obskocze dzisiaj jakąś biedre czy inny ałszan i zobaczę co tam maja ciekawego w składzie

Pewnie w biedrze nie znajdziesz, bo jak sam mówiłeś za drogi produkt, ja właśnie wyczaiłem w razowcu z małej piekarni. ;) I dlatego dałem sobie spokój z zakupami i robie samemu.
Mam na ten  temat swoje zdanie, ale się z nim kategorycznie nie zgadzam!

Offline tomekz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2860
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #32 dnia: 2018-09-04 | 14:06:11 »
Razowiec z właściwej mąki nie potrzebuje być przyciemniany.

Offline jaworek

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2472
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #33 dnia: 2018-09-04 | 16:09:36 »
Otóż pół roku temu kupiłem wolnowar (crock-pot).
Pół roku temu kolega namawiał mnie na zakup szybkowaru i  mówił , że w pół godziny żarcie gotowe. Na razie nie kupiłem ale zaczynam być z letka zdezorientowany o co w tym chodzi i kto tu ma rację ?

Offline tedeski

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 257
  • Measure once, cut twice, go get more wood.
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #34 dnia: 2018-09-04 | 16:22:36 »
zaczynam być z letka zdezorientowany o co w tym chodzi i kto tu ma rację ?

Nikt nie ma racji. Albo każdy. Różne sprzęty i różne podejścia mają swoje zalety i wady, każdy znajdzie coś dla siebie :) Moim skromnym zdaniem ważniejsze są jakościowe składniki (i odpowiednie zróóżnicowanie w diecie), niż sposób obróbki.

Online Qiub

  • Targi
  • Kornik - Ekspert
  • *
  • Wiadomości: 5677
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #35 dnia: 2018-09-04 | 21:05:51 »
z szybkowarem jest tak ze szybciej cos zrobisz. podam ci przyklad

normalnie gotujesz gar ziemniakow ... powiedzmy jest tam z kilogram ziemniaczkow... gotuje sie powiedzmy tam kolo 45 minut zeby miekkie byly
w szybkowarze zrobisz to w 15 minut... cisnienie + wysoka temperatura... wszystko reguluje jeden zaworek ... w sumie to kawalek rurki z nalozonym ciezarkiem ktory sie podnosi jak cisnienie podejdzie pod odpowiedni poziom. trzeba wiecej przyprawiac i ostrzej...

w wolnowarze powoli sie gotuje a nawet nie gotuje bo nie przekrazca chyba 80 stopni o ile kojarze... smak jest w ch*j bogaty i nie musisz dawac tak np. soli co ogolnie jakby nie bylo jest zdrowsze.
w wolnowarze ogolnie mozesz sobie taki bigosik podgrzewac a z kilka dni i tylko dolac wody od czasu do czasu a jak masz pokrywke to i nawet tydzien bo przeciez para nie spieprza a cisnienia nie ma takiego w srodku zeby cos sie stalo.

wolnowary to takie stare kociolki gdzie sie najpierw palilo ostro zeby ugotowac a pozniej przykrywalo i ogien tylko podtrzymywalo, zarcie ogolnie inaczej smakuje. lepszy bogatszy smak, zdrowiej na pewno...

Offline akwastolarz

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 240
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #36 dnia: 2018-09-05 | 02:27:25 »
Zależy co chcesz ugotować. Np ziemniaki w szybkowarze to kwestia 4 minut.podobnie inne warzywa. Ale jak chcesz zrobic gulasz czy leczo. To na wolnowarze tylko. Podobnie jak bigos czy rosół.

Kura rosołowa potrafi się 10 godzin gotować. Weź stój i pilnuj tego. Lepiej wrzucić do gara i zapomnieć

Offline Puzii

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1989
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #37 dnia: 2018-09-05 | 07:02:55 »
Chlebowcy, jak zrobić, żeby chleb był spójny a nie kruszył się. Albo za długo wyrabiałem, albo za dużo mąki?
Mam na ten  temat swoje zdanie, ale się z nim kategorycznie nie zgadzam!

Offline clhseba

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 427
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #38 dnia: 2018-09-05 | 10:38:05 »
dodaj mąki żytniej ujmij pszennej

Offline foxtrot

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 466
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #39 dnia: 2018-09-05 | 12:06:18 »
Jak będzie zakwas do żurku to wtedy się do Ciebie @obas odezwę i poradzisz jak zrobić Twój popisowy numer ;)
Nie ma problemu, ale pisz PW bo nie zawsze wszystko w postach czy na chacie ogarniam

Chlebowcy, jak zrobić, żeby chleb był spójny a nie kruszył się. Albo za długo wyrabiałem, albo za dużo mąki?
Wydaje mi się, że to kwestia proporcji mąki do wody, lub długości wyrabiania. Zwykład mąka tortowa potrzebuje trochę czasu poleżeć, żeby gluten związał (czy jakoś tak :) ). Ja powiem szczerze, że zawsze korzystam z tych samych mąk, zakwasu itp i u mnie nawet 20 ml wody potrafi zrobić różnicę... Dlatego zawsze wszystko odmierzam na wadze, dość dokładnie trzymam się przepisów

Offline Puzii

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1989
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #40 dnia: 2018-09-05 | 12:10:36 »
Właśnie tak doczytałem, że chyba za mało wody, ciasto powinno być w "kupie" ale jednak dość płynne, a dawałem w/g przepisu i chyba za gęste było bo się nieźle namordowałem przy wyrabianiu - prawie jak przy maminej drożdżówce  ;D .
Nie dawałem tortowej, teraz dokładnie nie pamiętam, ale pszenna 750, 2000 i chyba żytnia 1850 czy jakoś tak, najwięcej 750.
Mam na ten  temat swoje zdanie, ale się z nim kategorycznie nie zgadzam!

Offline tomekz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2860
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #41 dnia: 2018-09-05 | 12:51:15 »
Te co dawałeś to są właśnie mąki chlebowe . Ja nie bawię się w wyrabianiem / ugniataniem na stolnicy.Ciasto robię bardziej mokre i dochodzi na końcu w foremkach.

Offline Puzii

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1989
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #42 dnia: 2018-09-07 | 08:23:21 »
Zrobiłem kolejny chlebek, nie wyrabiałem, postał sobie. Jest teraz ok, dałem trochę więcej wody i faktycznie, jest wilgotny i trzyma się kupy, tak jak powinien. Czyli ilość wody ma znaczenie. Jutro upiekę ze dwa-trzy bo widzę schodzi, że nie nadążam piec :)
Zmieniłem mąki trochę, dałem 1850 (2,5 szklanki) graham i 2000 (szklankę) Muszę to przliczyć na wagę, bo nie lubie tak na szklanki, a tak było w przepisie.
I jeszcze pytanie o olej, co robi w chlebie, w sensie jaki daje efekt? Raz piszą, żeby dawać, raz , żeby nie.
Mam na ten  temat swoje zdanie, ale się z nim kategorycznie nie zgadzam!

Offline tomekz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2860
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #43 dnia: 2018-09-07 | 09:46:19 »
Chleb jest bez oleju. Tłuszcz w postaci masła daje sie do chleba tostowego.  :)

Offline foxtrot

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 466
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #44 dnia: 2018-09-07 | 14:45:32 »
Kiedyś robiłem chleb z ugotowanymi ziemniakami. Kilka ziemniaków zgniecionych do ciasta chlebowego. Smaku bardzo nie zmienił, ale konsystencja - piękny, wilgotny, sprężysty. Pewnie bardziej narażony na pleśń, ale był naprawdę dobry