Autor Wątek: Domowe zdrowe jadło  (Przeczytany 39285 razy)

Offline clhseba

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 435
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #405 dnia: 2024-01-11 | 04:38:02 »
kto i po co dodał je do tej mąki ? :O

Szwagier w duzej piekarni pracuje i gada ze normalnie maka juz z witaminka przyjezdza ( z duzych mlynow)
Troche sie smialem z tego. On na to ze to prawda
pracuję w piekarni od 27 lat ;)
jedyne z czym się spotkałem w mące to kwas l-askorbinowy tak zwana witamina c ;)  zwykły przeciw utleniacz
ale jak jest to dodawane to jest to bardzo wyraznie oznaczone na mące !!

najzyczajniej w świecie nie opłaca się młynarzowi czegoś dookładać do mąki 

takie polepszacze sa kosmicznie drogie

Online trz123

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2918
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #406 dnia: 2024-01-11 | 07:16:26 »
@clhseba  nie wiem nie znam sie. Powtarzam co slyszalem  ;)
« Ostatnia zmiana: 2024-01-11 | 07:19:05 wysłana przez trz123 »

Online szmar

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2040
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #407 dnia: 2024-01-11 | 08:17:07 »
Powtarzam co slyszalem
Czyli to co niektórzy "słyszeli " że Makita SP6000 podcina gumę szyny przy 45 stopniach ?

Online tomekz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2883
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #408 dnia: 2024-01-11 | 10:05:29 »
Tak w skrócie .

Po zmieleniu świeżej mąki albo czekamy  ok 4 tygodni na jej ustabilizowanie albo dodajemy wybielacze i utleniacze by móc zaraz piec  chleb ( duże firmy nie chcą czekać )
taka  mąka pozbawiona jest prawie wszystkich karotenoinów ,  które odpowiedzialne są  za aromat ,smak i kolor  miękiszu .
No wiec znowu chemia  by to osiągnąć .
Aby wybielić mąkę  i  utlenić   sztucznie ,  dodaje  się  nadtlenku benzolitu
Używa się  też  chloru  zazwyczaj do mąki tortowej (pulchność ciasta)
Daje  się też Matorux  w celu skrócenia czasu   mieszania
Bromian potasu   -  chleb niesamowicie  wyrasta ( zakazany w wielu krajach )
Kwas askorbinowy ciasto  zwiększa swoja   elastyczność
L-cysteina  (jeden z głównych budulców  ludzkich  włosów )  używany w szybko fermentujących   ciastach np bajgle .pizza  które szybko zyskują plastyczność .

Co nam pozostaje?   Szukać sprawdzonych mniejszych młynów  i samemu piec chleb

Smacznego :)

Offline clhseba

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 435
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #409 dnia: 2024-01-11 | 14:45:49 »
to jakiś sprawdzone info ? czy kopiuj / wklej z internetu ?


Online tomekz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2883
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #410 dnia: 2024-01-11 | 14:58:53 »
Spróbuj poszukać w książkach branżowych  np "  Chleb "   Jeffrey Hamelmana

Offline Fazi

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 725
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #411 dnia: 2024-01-11 | 21:46:30 »
Ja tylko małe pytanie: o co chodzi z tą białością chleba, mąki.
Chleb ciemniejszy jest "niższego sortu"?
L - cysteina chińscy fryzjerzy nie mogą się obrobić...

Offline Fazi

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 725
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #412 dnia: 2024-01-11 | 22:37:50 »
I Tomku absolutnie Cię nie atakuję, Tylko jak widzę, jak moi znajomi, ba... najbliższa mi rodzina wybiera smak chleba sklepowego i to najważniejsze, tylko krojonego to mnie cycki opadają. I to często ludzie ze wsi, ....  naszej rodzimej, gdzie chleba nie wolno było dawniej odłożyć pieczonym do góry i żegnanym/przywitanym rodzinnym nożem chlebowcem.

Online trz123

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2918
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #413 dnia: 2024-01-12 | 07:15:10 »
Jadlem ostatnio chleb alpejski z biedronki. Ktos ma przepis jak zrobic cos podobnego?
@clhseba
@tomekz
« Ostatnia zmiana: 2024-01-12 | 07:17:50 wysłana przez trz123 »

Offline RyBy

  • Użyszkodnik
  • **
  • Wiadomości: 99
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #414 dnia: 2024-01-12 | 10:23:41 »
Ja piekę w piekarniku według przepisu znalezionego na youtube, z mąki pszennej z niewielkim dodatkiem żytniej, w blaszanej foremce i bez parowania, skórka jest co prawda trochę twarda ale da się zjeść. Mnie i żonie smakuje, a to dla nas najważniejsze.
Moje zaintersowania pozakornikowe:
 https://sites.google.com/view/katalogzrywek

Offline Snikki

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 257
  • Zwolennik PiS
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #415 dnia: 2024-01-12 | 10:33:18 »
L - cysteina chińscy fryzjerzy nie mogą się obrobić...
To dlatego w tej legendzie o tym, że w mrożonych chlebach jest dodatek z paznokci było trochę prawdy.
https://wiadomosci.onet.pl/kraj/skad-sie-biora-opowiesci-o-pazurach-w-chlebie-chodzi-o-jeden-skladnik/gddvks1

Online tomekz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2883
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #416 dnia: 2024-01-12 | 10:34:42 »
o co chodzi z tą białością chleba, mąki.
Pewno jest  tak.
dawniej zboże zanim trafiło do  młyna i piekarza upływał czas by dojrzało ( dłuższe żniwa , snopy w kupkach , stogi itp
Teraz kombajn wrzuci na przyczepy i do młyna . Tam wsypują wszystko razem w silos . Następuje mielenie zboża bez jego leżakowania . A wiadomo ,że z tak świeżej mąki chleb bedzie kiepski ,wiec sypie sie dodatki chemiczne , czy witaminowe.

co do mak , to czym  ciemniejsza i razowa tym  lepsza


Offline clhseba

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 435
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #418 dnia: 2024-01-12 | 13:41:14 »
że z tak świeżej mąki chleb bedzie kiepski

kazda piekarnia ma magazyn ;)
nawet taka mała jak moja
2 tygodnie i spokojnie mąka jest ustabilizowana
ale nie raz już piekłem ze swieżej mąki i tragedi nie ma
kwestia wprawy i znajomości mąki

Online trz123

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2918
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #419 dnia: 2024-02-11 | 19:24:01 »
Ktos posiada nadziewarke do kielbasy? Jakis sprawdzony model? Pozioma czy pionowa?