Autor Wątek: Domowe zdrowe jadło  (Przeczytany 39107 razy)

Offline Puzii

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1991
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #45 dnia: 2018-09-12 | 21:40:46 »
Dziś powstały bułki Graham ki, o ja pi***ole, jakie to dobre... Tylko uformować bułki z klejacego się ciasta to niezle wyzwanie... 😉

Tapatalknięte z drogi

Mam na ten  temat swoje zdanie, ale się z nim kategorycznie nie zgadzam!

Offline Nożyk

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 693
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #46 dnia: 2018-09-14 | 08:53:58 »
Pytanie do chlebowników.
Czy ktoś używa automatu (mieszkało i prodziż w jednym) do pieczenia?
Kilka razy próbowałem ręcznego wypieku chlebków na drożdżach (może tu był błąd) ale zawsze wychodziły ciężkie/gliniaste i dość szybko się zsychały.

Co do reszty wyrobów to w zasadzie wszystko co da się wsadzić do słoików czy butelek + czasami coś się uwędzi.

Offline D@rek

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 187
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #47 dnia: 2018-09-14 | 14:44:27 »
Ja mam automat do chleba.
Musisz pokombinować z ilością drożdży i ilością wody. Do automatu wody musi być trochę więcej. Jak dasz za dużo drożdży to będzie ładnie rósł, ale przy pieczeniu się zapadnie. I ostrożnie z razowymi mąkami bo wyjdzie trampek.

Offline Puzii

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1991
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #48 dnia: 2018-09-14 | 20:11:30 »
Kombinuj z ilością wody, bo to najważniejsza zmienna. Czym mniej tym pulchniejszy chleb, ale też kruszy się, czym więcej, chleb bardzie zbity, mokry.
Ja używam tylko razowych mak typu 1850 i 2000 (bo lubimy razowce) i nie ma to wpływu aż tak bardzo na to czy wyjdzie trampek czy nie. Właśnie za to odpowiada ilość wody ;) Wcześniej piekłem na 750 i mam porównanie, konsystencja gotowego chlaba jest prawie że taka sama, trzeba metodą prób i błędów wyczaić ile dawać wody, czyli jakie jest ciasto przy wyrabianiu ;)
Mam na ten  temat swoje zdanie, ale się z nim kategorycznie nie zgadzam!

Offline akwastolarz

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 240
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #49 dnia: 2018-09-15 | 01:24:00 »
Ma ktoś dobry przepis na chleb  bezglutenowy?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka


Offline Puzii

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1991
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #50 dnia: 2018-09-15 | 09:13:06 »
ja czerpie pomysły między innymi z tej strony:

http://przepisnachleb.pl/chleb-bezglutenowy-z-siemieniem-lnianym/
Mam na ten  temat swoje zdanie, ale się z nim kategorycznie nie zgadzam!

Offline Ghrabii

  • Użyszkodnik
  • **
  • Wiadomości: 64
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #51 dnia: 2018-09-15 | 10:54:55 »
Dodam coś od siebie tutaj też. Sam od czasu do czasu piekę chleb. Używam przede wszystkim mąki pszennej, czasem dodam inną. Wypiekam na drożdżach. Chleb mi wychodzi zarówno ciężki w wadze jak i spory ogólnie, tak że jedna, dwie kromki wystarczają aby się najeść. Nie mam maszyny do wypieku, ale aby usprawnić proces produkcyjny kupiłem robota kuchennego kenwooda i on mi miesza ciasto na chleb, potem tylko na blachę go daje, czekam aż podrośnie i do pieca. Rewelacja.
Ale też kupuje chleb z małej polskiej piekarni i też jest całkiem smaczny

Wysłane z mojego E6653 przy użyciu Tapatalka


Offline marcin m

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 224
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #52 dnia: 2018-12-02 | 17:47:45 »
Jak chodzi o pyszny chrupiący chlebek z termopieców z lydla czy byjedronki to lepiej smakuje, gdy się dowiesz, że jest w nim L-cysteina, czyli E-920. Smacznego :D

Ja się biorę za zakwas póki co, ale już 2 razy mi nie wyszedł, teraz grzeją kaloryfery, może będzie łatwiej ;)
Wysłane z piekła

Offline KolA

  • Administrator
  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 7175
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #53 dnia: 2018-12-02 | 21:16:28 »


Jak chodzi o pyszny chrupiący chlebek z termopieców z lydla czy byjedronki to lepiej smakuje, gdy się dowiesz, że jest w nim L-cysteina, czyli E-920.

Ja tam się nie znam ale z tego wynika że to raczej dobrze.
Masz inne informacje?

Offline marcin m

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 224
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #54 dnia: 2018-12-02 | 23:12:27 »
Sama L-cysteina nie jest zła. Bardziej chodzi mi o to, że w pieczywie z marketów, które jest sprowadzane z Chin w postaci mrożonej, ta substancja jest wytwarzana w ludzkich włosów. Z jednej strony w UE jest to zabronione, ale nie jest zabronione sprowadzanie mrożonego pieczywa z Chin, które zawiera L-cysteine pozyskiwaną w taki sposób.
Wysłane z piekła

Offline Acar

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 4179
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #55 dnia: 2018-12-02 | 23:36:33 »
Blehhh. Taka buła po 3 h jest jak kamień. W ogóle pieczywo z marketów jest do d.... dobrze że kupuję lokalnie. Z małej piekarenki
Montażysta za dwa trzysta.

Offline clhseba

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 435
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #56 dnia: 2018-12-03 | 02:25:01 »
Ja się biorę za zakwas póki co, ale już 2 razy mi nie wyszedł, teraz grzeją kaloryfery, może będzie łatwiej
Skąd jesteś ? Dam ci kwasu ile chcesz ;) jeśli jesteś z okolic Katowic

Offline marcin m

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 224
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #57 dnia: 2018-12-03 | 07:13:03 »
O ku**a to ja mieszkam w Sosnowcu, poza obręb śląska wydasz? I jaki zakwas masz?
Wysłane z piekła

Offline KolA

  • Administrator
  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 7175
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #58 dnia: 2018-12-03 | 07:24:11 »
sprowadzane z Chin

Możesz przytoczyć jakieś źródło takiej informacji?