Autor Wątek: Domowe zdrowe jadło  (Przeczytany 38834 razy)

Offline jaworek

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2471
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #90 dnia: 2019-01-01 | 15:54:54 »
Co znaczy w chłodzie i w jakim celu tak ma być?
Robiłem 4 razy i zawsze schło w normalnej temeperaturze.
Kłopot tylko z utrzymaniem czasu bo korci żeby spróbować :D

Offline Nebutek

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 136
  • Co z tego, że krzywe sam se zrobiłem.
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #91 dnia: 2019-01-01 | 16:15:11 »
Temperatura pokojowa ma na celu rozpoczęcie procesów dojrzewanie, wstępnego suszenia ipt. Dojrzewanie w niskiej temperaturze utrwala takie mięso, procesy nie są tak burzliwe, niższa temperatura umożliwia też kontrolowanie procesu, kolejna sprawa to też ograniczenie rozwoju szkodliwej flory bakteryjnej. Ja np zostawiam takie mięso w lodówce (nie mam suchej chłodnej piwnicy) kładę ją na metalowej kratce aby z  każdej strony był równomierny przepływ powietrza.
« Ostatnia zmiana: 2019-01-01 | 16:16:48 wysłana przez Nebutek »

Offline jaworek

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2471
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #92 dnia: 2019-01-01 | 16:18:49 »
Flora to tam ma niewiele szans po kilku dniach w soli ;)

Offline tomekz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2873
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #93 dnia: 2019-01-02 | 17:35:23 »
Ale  mucha  jak złoży  jajeczka  to do wywalenia.

Offline jaworek

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2471
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #94 dnia: 2019-01-02 | 18:24:38 »
Może i racja , tego nie wiem.
Dotychczas robiłem w porze późnojesiennej i zimowej kiedy much w zasięgu wzroku nie ma.

Offline krit6

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 558
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #95 dnia: 2019-01-02 | 20:39:09 »
Nebutku, a powiedz skład mieszanki peklującej do tego mięska, zanim to w kiełbasy ponabijasza, i zanim będzie dojrzewał ten schab.
    *****
Cytuj
« Odpowiedź #92 dnia: Wczoraj o 16:18:49 »

    Cytuj (zaznaczone)

Flora to tam ma niewiele szans po kilku dniach w soli ;)
No flora tak, ale bakterie beztlenowe robią swoje i jak nic możesz mieć jad kiełbasiany. A jak zjesz, to nie zależnie gdzie byś był czeka Cię jedna droga-na cmentarz. :P
Sól nie hamuje ich rozwoju, więc musi być odpowiednia ilość azotynów, bo inaczej to du*a blada. A jak azotyny- to już nie jest takie zdrowe.

Offline Nebutek

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 136
  • Co z tego, że krzywe sam se zrobiłem.
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #96 dnia: 2019-01-02 | 20:46:39 »
Do tego konkretnie korzystałem z przepisu:

Ogólnie bardzo dobry przewodnik dla początkujących.

Offline Nebutek

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 136
  • Co z tego, że krzywe sam se zrobiłem.
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #97 dnia: 2019-01-02 | 20:53:57 »
A tu takie na szybko:

Offline krit6

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 558
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #98 dnia: 2019-01-02 | 21:12:24 »
Dzięki za film, będę musiał kiedyś spróbować. Ale to trochę ryzykowne, z uwagi na to co pisałem wcześniej. Pieczywo też kiedyś robiłem, ale teraz dla jednej osoby to mi się nie opłaca. A wędliny tylko wędzone robię, i to na gorąco bo w warunkach wielkomiejskich przy braku zaplecza (działka, altanka) to o zimnym trzeba zapomnieć. Smacznego, pozdrawiam ,Krzysiek.

Offline Nebutek

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 136
  • Co z tego, że krzywe sam se zrobiłem.
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #99 dnia: 2019-01-02 | 21:39:48 »
Ja piekę dla 2 osób,
Jeżeli chodzi o jad kiełbasiany w większości przypadków naprawdę trzeba się postarać aby tak zepsuć sprawdzone przepisy. Co nie jest nie możliwe, to fakt. Podstawą przy tego typu wędlinach jest jeżeli zaczyna coś się psuć, zapach jest inny niż powinien, mięsa się nie ratuje, po prostu wyrzuca.

Offline marek_b

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 996
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #100 dnia: 2019-03-28 | 09:12:46 »
A jaką macie gwarancję zdrowego pochodzenia surowców ma zdrową żywność ? Gdzie kupujecie ? Większość jest chyba niezdrowa ?

Cytat:(Rozmowa z Mieczysławem Babalskim 1 listopada 2016 | 07:00)

" W produktach konwencjonalnych jest coraz więcej środków chemicznych, które bardzo źle wpływają na nasze zdrowie. Największym zagrożeniem dla wszystkich mieszkańców Ziemi jest roundup zawierający glifosat - związek, który miał się rozkładać w glebie, a się nie rozkłada. Wszyscy go mają już w moczu, jest we wszystkich produktach i wodzie pitnej, niedawno wykryto go w niemieckim piwie.
Mówi pan o oprysku na chwasty?
- I na dojrzewanie zboża. Wiosną było posiedzenie w Brukseli dotyczące przedłużenia zgody na stosowanie roundupu. 40 parlamentarzystów poddało się badaniu moczu na zawartość glifosatu. Okazało się, że wszyscy go mieli, a najwięcej, ponad 20 razy przekroczoną normę, miał Litwin.
Nasz region.
- Z naszych europosłów żaden nie poddał się badaniu. A glifosat niszczy nasz układ moczowy i rozrodczy.Jeśli nic się nie zmieni, podejrzewam, że za 10 lat będziemy wszyscy chodzić w pieluchach. Na szczęście produkty ekologiczne są od tego związku wolne"

Czy są wolne ?

Offline KolA

  • Administrator
  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 7175
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #101 dnia: 2019-03-28 | 09:27:56 »
W produktach konwencjonalnych jest coraz więcej środków chemicznych
W każdym produkcie jest chemia! Bez wyjątku! Woda to też chemia! Ty to też chemia :)

glifosat - związek, który miał się rozkładać w glebie, a się nie rozkłada
No i?

Cytuj
Chemicznie glifosat jest fosfonianem, pochodnym aminokwasu biogennego – glicyny – skąd wywodzi się też jego nazwa: glyphosate (glycine + phosphonate). Chwastobójcze działanie tego związku polega na zakłóceniu wytwarzania aminokwasów aromatycznych w roślinie, tj. fenyloalaniny, tryptofanu i tyrozyny (a dalej białek niezbędnych do wzrostu). Dzieje się tak, ponieważ blokowana jest syntaza EPSP (syntaza 5-enolopirogroniano-szikimowo-3-fosforanowa, jej gen obecny jest tylko u roślin i mikroorganizmów – nie występuje u ssaków, w tym ludzi)

Cytuj
Co jakiś czas do mediów przebijają się informacje o rzekomym działaniu rakotwórczym glifosatu. Czy są uzasadnione, czy to tylko mające przyciągnąć jak najwięcej kliknięć puste nagłówki? Zdecydowana większość eksperymentów i obserwacji epidemiologicznych nie potwierdza doniesień o tym, że glifosat jest toksyczny (według niektórych skal glifosatu nie można uznać za jakkolwiek toksyczny związek). Choć trzeba przyznać, że istnieją pojedyncze badania wskazujące dodatnią korelację między kontaktem z glifosatem, a niektórymi rodzajami nowotworów, to nie mogą one wykazać bezpośredniej zależności, a dodatkowo oceniają głównie ryzyko zawodowe przy wieloletnim kontakcie z bardzo dużymi dawkami.

Jednocześnie wiele badań i raportów, w tym prowadzonych przez agencje WHO i agencje USA (m.in. Amerykańska Agencja Ochrony Środowiska) oraz UE (np. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) wskazuje na brak dowodów co do negatywnego wpływu glifosatu na zdrowie. Także większość eksperymentów na zwierzętach nie pokazuje takiej zależności, mimo wykorzystywania bardzo dużych dawek na kilogram masy ciała. Pojedyncze testy z udowodnioną toksycznością glifosatu opierały się na ogół jedynie o obserwacje na zwierzętach w niewielkich grupach i/lub gigantycznych dawkach albo na kulturach in vitro, czyli komórkach w pożywce, na które bezpośrednio oddziaływał glifosat. Aby uzmysłowić jak mylne jest wyciąganie na tej podstawie wniosków podam przykład – przeprowadzono także badania in vitro na komórkach prostaty, w których glifosat działał antynowotworowo. O tym, czemu takie testy są na ogół jedynie wskazówką, a nie silnym dowodem, pisałem tutaj. Choć warto zachować ostrożność, to trzeba też mówić jasno, że nie ma silnych i jasnych dowodów przemawiających za tym, że glifosat jest szkodliwy.

W sumie to udowodniono 100% zależność między wodą pitną a rakiem. Każdy chorujący na nowotwór pił wodę!

Całość do poczytania na TO TYLKO TEORIA

Offline marek_b

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 996
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #102 dnia: 2019-03-28 | 09:53:08 »
Całość do poczytania na TO TYLKO TEORIA

Takie ogólne pytanie, to dlaczego amerykanie są grubi ? Z bogactwa ? Czy z biedy ? Śmieciowe jedzenie ?

Offline KolA

  • Administrator
  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 7175
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #103 dnia: 2019-03-28 | 09:54:39 »
Śmieciowe jedzenie
To jest odpowiedź. Jedzenie mocno przetworzonej żywności, tłuste i brak ruchu. To nie są żadne czary ani spiski masonów ;D

Offline M.ChObi

  • Moderator Globalny
  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 7868
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #104 dnia: 2019-03-28 | 09:57:11 »
Śmieciowe jedzenie ?
Tryb życia ,
 mało ruchu ,
 praca w siedzącej pozycji po godzinach
lenistwo
cókier we wszystkim i tłuszcze ??

Kiedyś mięso było " rarytasem i było dodatkiem do dania ( bigos  etc) a teraz idziesz mi jesz mięso codziennie jak chcesz .


Zobacz ja się na wsi wychowałem Babcia i Dziadek mieli swoje , kurki , krówki , kaczki , Jaja mleko etc . Zero " Chemmi " a ja od ką pamiętam zawsze byłem większy od reszty rówieśników


To nie są żadne czary ani spiski masonów ;D

Politycznie poprawnie

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=cykli%C5%9Bci

Nie jestem jak Fyme , ja nie spamuję , piszę tylko małowartościowe posty w znacznych ilościach .