Autor Wątek: Domowe zdrowe jadło  (Przeczytany 38265 razy)

Offline newrom

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1275
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #255 dnia: 2020-11-26 | 09:20:53 »
Jak masz zimną kiełbasę to zawsze na niej siądzie dym. Już lepiej jak jest za gorąco bo wtedy dym łapie tłuszcz i łatwo się go pozbyć.
Dym ma dość swobodnie przepływać, najlepiej jak jest więcej dziur dookoła niż jeden komin.

@Keram2504 Wiadomo, gusta są różne. Tylko nie rozumiem dlaczego zapeklowane mięso w kiełbasach chcesz jeszcze parzyć? Znaczy ok, jakieś mortadele czy krakowskie parzone to tak. Ale klasyczną kiełbasę w jelicie cienkim?
Już bym chyba wolał wygrzać w wędzarni przez godzinę do tych 95°C.

Offline Keram2504

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 332
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #256 dnia: 2020-11-26 | 09:36:31 »
Właśnie podpatrując i ucząc się od miejscowych mistrzów sam tak robię. Parzę też cienką. Zaraz po uwędzeniu wrzucam do wody w temp 70-80 gradusów na jakieś 20 minut.

Offline tomekz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2860
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #257 dnia: 2020-11-26 | 12:06:30 »
. Tylko nie rozumiem dlaczego zapeklowane mięso w kiełbasach chcesz jeszcze parzyć?

Zapeklowane ? Ja daję ok 30% peklówki i 70 % soli .

Zostawiam 1/5 ilości bez parzenia ,bo nie możemy za dużo jeść suchej "surowej" kiełbasy
Reszta idzie do parzenia zaraz z wędzarni ., aż osiągnie w środku  mięsko  75 * Jak trochę powisi dłużej ,to też mam podsuszaną .

Offline Fazi

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 723
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #258 dnia: 2020-11-26 | 17:41:45 »
Tomku, mało się znam, ale trochę pamiętam, że kiełbachy wiejskiej nikt nigdy nie parzył. Raz, że schodziła na pniu, a dwa że nikt na to nie patrzył. Z opowieści wiem, że nie było lodówek i kiełbasę się suszyło bez parzenia, a weź wtedy jakiś termometr do mierzenia ciepłoty mięska w środku i ludy żyły i to nawet pod tym względem zdrowo. Oczywiście, może to być kwestia regionalna, ale w Galicji skąd się wywodzę parzono tylko salcesony, pasztety i kaszankę i to nie zawsze ;D - dopóki starczyło w miarę trzeźwego myślenia ;D
Zasada podstawowa - Zero okowitki dopóki nie przyprawione...
A masełko w studni w wodzie sobie wisiało. Ehh te czasy.... łezka się kreci ::)

Offline tomekz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2860
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #259 dnia: 2020-11-26 | 19:15:01 »
Oczywiście, może to być kwestia regionalna,

Mogą to  być  regionalne  przyzwyczajenia ,ale rodzai i sposobów  jest wiele .
Zazwyczaj  jest to wynikiem założenia co do  trwałości  kiełbasy

Ja nie  znam  pochodzenia mięsa ,więc wolę sparzyć

Offline seler

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1928
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #260 dnia: 2021-01-11 | 10:13:28 »
Ostatnio znowu trenowaliśmy pizzę w naszym kuzniecowie







doszedłem do systemu jak palić w piecu żeby ciasto było idealne a ser niespalony, wychodzi super, po neapolitańsku.

Ciekawosta, placek piecze się 2-3min bo w piecu z ponad 400 stopni na bank.

Niestety na lato chyba muszę postawić piec chlebowy na dworze jakiś bo po jednym porządnym pieczeniu pizzy dwa dni kuzniecow ciepło trzymal :)

Offline krzyś48

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 3602
  • Wolność,kocham i rozumiem,wolności...
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #261 dnia: 2021-01-11 | 13:16:37 »
dwa dni kuzniecow ciepło trzymal
docenisz...
 jak cię starość dopadnie ;D ;)
ziarnko do ziarnka zbierze się dwa ziarka

Online VelYoda

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 6769
  • Aquila Haliaeetus Poloniae
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #262 dnia: 2021-12-07 | 11:09:31 »
no i gdzie są przepisy na święta?
w termomixie online  ;D
haliaetus lub haliaetos – morski orzeł (bielik), rybołów, od gr. ἁλιαιετος haliaietos – morski orzeł (bielik), rybołów, od ἁλι- hali- – morski, od ἁλς hals, ἁλος halos – morze; αετος aetos – orzeł.

Offline seler

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1928
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #263 dnia: 2021-12-13 | 10:01:39 »
Przyszła zima, palimy w piecu węc sezon na pizzę rozpoczęty :)


Offline wiszku

  • Użyszkodnik
  • **
  • Wiadomości: 84
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #264 dnia: 2021-12-13 | 10:38:35 »
Zima to i Święta ja ozdoby już wywiesiłem

Online lionek

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 657
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #265 dnia: 2021-12-13 | 10:57:43 »
Po co od Maka po kanapkę drwala jak możesz sam zrobić w domu.

Offline ozi

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 7693
    • rachunek
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #266 dnia: 2021-12-13 | 11:40:57 »
i dłużej będzie smaczna
nie przeszkadzaj kobieto !!! - na forum jestem

Offline newrom

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1275
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #267 dnia: 2021-12-13 | 18:53:55 »
i dłużej będzie smaczna

Nie sądzę, ta z maca ma dłuższy czas przydatności do spożycia niż ja prognozowany czas życia ;-)

Zrobiłem kiełbasę zwyczajną bo mi się zatęskniło za taką co się wytapia na patelni czy nad ogniskiem.  Polecam! :-D

Offline tomekz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2860
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #268 dnia: 2021-12-13 | 20:40:48 »
Zrobiłem kiełbasę zwyczajną bo mi się zatęskniło za taką co się wytapia na patelni czy nad ogniskiem.

Jeśli  dałeś do środka  pektosól  ,to takie jedzenie kiełbasy wspomaga  raka . :(

Offline newrom

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1275
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #269 dnia: 2021-12-13 | 21:27:22 »
Jeśli coś jest smaczne to na pewno jest niezdrowe, powoduje raka, tycie albo chociaż kaca ;-)
W pektosoli złą sławę ma azotan potasu (saletra potasowa). O ile wiem to jeśli się trzyma zaleceń to problem jest pomijalny, jak dowalisz szuflą żeby było lepsze to nie jest problem z azotanem tylko z kiełbasiarzem ;-)
Po nadzianiu kiełba poszła do wędzarni, więc pewnie jakieś wynalazki rakotwórcze z dymu się w niej znalazły.
Sama sól powoduje w najlepszym przypadku podniesienie ciśnienia.
Jedzenie mięsa, zwłaszcza czerwonego też podobno szkodliwe.
Już dawno dla zdrowia przerzuciłbym się na kawior i szampana, jednak nie lubię kawioru i muszę szybko umrzeć od kiełbasy.

PS. można oczywiście nie dawać saletry/pektosoli, ale wtedy mamy cały zestaw innych zagrożeń. Z botoxem za darmo włącznie.