Autor Wątek: Domowe zdrowe jadło  (Przeczytany 38281 razy)

Offline Puzii

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1989
Domowe zdrowe jadło
« dnia: 2018-09-03 | 20:36:18 »
To wywołany trochę o tablicy ja zacznę.
Sam robię sery i twarogi, Czasem słodycze z dawnych lat, ale dieta nie pozwala za bardzo. We w związku z dietą, zacząłem szukać zdrowej żywności i jak ją wytwarzać. Zacząłem od chleba, gdyż to co kupujecie w sklepach codziennie, przykro mi, ale jest wyrobem chlebopobnym.
No i jest:


Ktoś jeszcze ma jazdy na robienie samemu jedzenia jak nasze babcie robiły? Macie jakieś ciekawe przepisy może?
Ja robiłem często blok czekoladowy jak by kogoś zainteresowało ;)
 
Mam na ten  temat swoje zdanie, ale się z nim kategorycznie nie zgadzam!

Offline Sillvano

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1256
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #1 dnia: 2018-09-03 | 20:41:06 »
Ja sobie sam robię kanapki:)

Offline Maciek

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 591
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #2 dnia: 2018-09-03 | 20:51:07 »
Robię kiełbasy , wędzonki , wędliny dojrzewające
 tu się  wymieniamy pomysłami i najwiecej przepisów https://wedlinydomowe.pl/forum/
tu cześć przepisów https://wedlinydomowe.pl/   zakładka  artykuły

Offline akwastolarz

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 240
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #3 dnia: 2018-09-03 | 20:58:24 »
Po rodzicach przejąłem tradycję robienie swojskich wyrobów. Od lat do dnia dzisiejszego bijemy świnie.
Obecnie na emigracji nie mam takiej możliwości, ale raz do roku na urlopie robimy kiełbasy, wędzimy szynki itp. Mama robi swojski ser z kminkiem. Mam ciśnienie na swojski chleb niestety nie toleruję glutenu i muszę jeść jakieś chlebo podobne wyroby.

Wino
Bimber
Pasztety
Salcesony
Szynki....

Najbardziej lubię pasztet z indyka i królika.....

Offline Fulicarius

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1481
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #4 dnia: 2018-09-03 | 21:08:46 »
Ja sobie sam robię kanapki:)
Hahahahaha.
Leżymy z Inką ;D
Bielik nie jest orłem!
Należy do rodzaju Haliaeetus!
Orły to rodzaj Aquila!
Czyli bielik to Haliaeetus albicilla a np orzeł przedni to Aquila chrysaetos. To pierwsze niezrozumiałe słowo jest kluczowe!

Offline Puzii

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1989
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #5 dnia: 2018-09-03 | 21:23:14 »
Silvo rozwaliłeś system ;D

Robię piwo, ale to myślę, że bedzie osobny wątek, bo temat rozległy, a wiem, że wśród nas są też domowi warzyciele tego trunku.
Wędlinydomowe znam, ale ciągle brak czasu żebysię zagłębić w temat, choć za kiełbasy chciałbym się wziąć, ale muszę do ojca leśnika z tradycjami myśliwskimi iść na praktyki, bo się chłop zna i robi, czasem mi coś wędzonego skapnie ;)
Na bimber znowu namawia mnie teść, ale jeszcze nie zagłębiłem tematu, może kiedyś.. wolę piwo :) a on nalewki swojskie.
Mam na ten  temat swoje zdanie, ale się z nim kategorycznie nie zgadzam!

Offline tedeski

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 257
  • Measure once, cut twice, go get more wood.
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #6 dnia: 2018-09-03 | 21:50:15 »
Miałem kiedyś fazę na wypiekanie chleba, teraz trochę mi przeszło, ale zamierzam do tego wrócić ze względu na dzieciaki których nie chcę faszerować marketowym pieczywem.
Mam kawałek ogródka, w sezonie jest trochę własnych warzyw, choć ziemię mam VI klasy i korzeniowe słabo, raczej ogórki, pomidory, cukinie. Do tego zioła, ostre papryczki.
Od wiosny do jesieni staramy się korzystać z tego, co akurat rośnie przy domu lub w lesie, sporo wykorzystujemy też na nalewki (pędy sosny, kwiaty czarnego bzu, maliny, jeżyny, mięta, aronia, pigwa, dzika róża...).

Natomiast w kwestii domowego gotowania - staram się unikać przetworzonych produktów, a po dania gotowe sięgam w ostateczności. I tu nie mogę się powstrzymać przed zarekomendowaniem produktu, który trochę zmienił moje podejście do kuchni (zawsze lubiłem smażyć, gotowania nie ogarniałem)) i umożliwił codzienne spożywanie domowych posiłków przy absolutnym braku czasu na siedzenie w kuchni. Otóż pół roku temu kupiłem wolnowar (crock-pot). Przygootowanie obiadu zajmuje mi do 15 minut - coś posiekać, ew podsmażyć, wrzucić do gara, ustawić czas gotowania na 6 czy 8 godzin i cześć. Po pracy mamy gotowy ciepły posiłek, Świetne zupy, wszelkie gulaszowate twory, bigos, żeberka, pieczeń... kwestia wyobraźni. Do tego przetwory - przed urlopem zebrałem 4kg pomidorów z naszych krzaków, żeby się nie zmarnowały, wrzuciem na 10h do wolnowaru, po wszystkim zblendowałem i mam kilka słoików wybornego przecieru do kolejnych dań :) Serio, jeśli lubicie dobrze (i może nawet zdrowo) zjeść, a nie macie czasu / ochoty stać nad garami, doglądać, mieszać, zmniejszać ognia, skrobać przypalonego dna... warto rozważyć. Przez minione 6 m-cy używam go tak średnio 4 razy w tygodniu.

Online Chaos

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 875
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #7 dnia: 2018-09-03 | 21:53:48 »
Ja robię domowe szynki w szykowarze.
weekend woodshop warrior

Offline Puzii

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1989
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #8 dnia: 2018-09-03 | 21:58:35 »
@tedeski daj linka do tego ustrojstwa, brzmi ciekawie.
Ja mam pole za domem, więc tesciowka sieje, sądzi, zaprawia co tam jej urośnie, więc na szczęście dostęp do zdrowych warzyw i owoców mam. Teraz staram się właśnie odzwyczaic całe towarzystwo od żywności przetworzonej bo to jednak jest syf.
Zbieram jutro jabłka, będzie cydr 😉

Tapatalknięte z drogi

Mam na ten  temat swoje zdanie, ale się z nim kategorycznie nie zgadzam!

Offline Acar

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 4179
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #9 dnia: 2018-09-03 | 22:01:42 »
Ja jiż wędziłem. Peklowałem. Pędziłem i piekłem. Jedno jest pewne. Trzeba mieć czsas.
Montażysta za dwa trzysta.

Offline tedeski

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 257
  • Measure once, cut twice, go get more wood.
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #10 dnia: 2018-09-03 | 22:06:20 »
@tedeski daj linka do tego ustrojstwa, brzmi ciekawie.

Mam konkretnie ten model: https://www.crockpot.pl/wolnowary/213-wolnowar-crock-pot-47l-czarny-sccprc507b-050-5060134335725.html - w mediaexpert był nawet taniej, jakieś 360pln

Gdybym miał kupować jeszcze raz, to trochę droższy model z misą żaroodporną, w której można od razu podsmażać - nie miał bym patelni do mycia ;) Zerknij na przepisy na stronie crockpota, to mniej-więcej zobaczysz zakres możliwości. To bardzo proste urządzenie (lubię prostotę) - grzeje do 100 stopni i utrzymuje temperaturę. Można ustawić poziom High lub Low i czas gotowania, tyle. Reszta to kwestia składników, pomysłu i przypraw. Niedawno wrzuciłem kawał 1kg karkówki (najpierw obsmażonej lekko z każdej strony, z każdym mięsem tak trzeba) zalałem piwem na miodzie gryczanym, wrzucilem jakieś ziele angielskie, liść laurowy, zostawiłem na 6h, wyszło rewelacyjnie.

Offline jaworek

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2472
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #11 dnia: 2018-09-03 | 22:38:24 »
Tak mi smaka na noc zrobić... >:(
Czasem robię domową chałwę.
Różni się od sklepowej tym , że jest 100%. Poczytajcie na opakowaniach ile % sezamu ma fabryczna :D :D :D , nie mówiąc o chemikaliach.
Inna jakość i smak według własnych upodobań i doświadczeń a roboty 15 minut ;D

Offline Puzii

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1989
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #12 dnia: 2018-09-04 | 07:45:17 »
No wygląda to ciekawie, trzeba doczytać i  przemyśleć temat.
djaworek, moja mam robi chałwę, ja robiłem blok czekoladowy - smak dzieciństwa, co starsi pamiętają ;)
Mam na ten  temat swoje zdanie, ale się z nim kategorycznie nie zgadzam!

Offline tedeski

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 257
  • Measure once, cut twice, go get more wood.
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #13 dnia: 2018-09-04 | 09:34:17 »
Żeby nie być gołosłownym. Obiad na 2 dni w 15 minut (z zegarkiem w ręku) na posiekanie składników i podsmażenie mięsa. Teraz sobie 8 godzin będzie bezobsługowo pyrkać - przed pracą wstawiłem, po pracy zjemy :)
Wołowina gulaszowa, boczek, kiełbasa, pieczarki, marchew, papryka, cebula. Na dole podlane czerwonym winem, zalane przecierem pomidorowym.

Offline Puzii

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1989
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #14 dnia: 2018-09-04 | 09:40:46 »
Włączasz i cały czas pyka, czy ustawisz  o której ma się załączyć i dopiero wtedy? W takiej temp. rozumiem, że potrzeba więcej czasu aż mięcho dojdzie?
Mam na ten  temat swoje zdanie, ale się z nim kategorycznie nie zgadzam!