Autor Wątek: Domowe zdrowe jadło  (Przeczytany 38304 razy)

Offline clhseba

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 427
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #165 dnia: 2019-09-11 | 16:57:22 »
jeśli ktoś chce wystartować ze swoim kwasem ( zakwasem )  polecam wizytę w jakiejś małej piekarni  ta na bank dostaniecie garstkę kwasu :D
 a przynajmniej u mnie  nigdy nikomu nie odmówiłem
jeśli ktoś z okolic Katowic chce to zapraszam

Offline Puzii

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1989
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #166 dnia: 2019-09-11 | 17:29:53 »
ja właśnie wstawiłem zakwas, za 4 dni będzie pieczenie... ;)
Mam na ten  temat swoje zdanie, ale się z nim kategorycznie nie zgadzam!

Offline Nebutek

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 136
  • Co z tego, że krzywe sam se zrobiłem.
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #167 dnia: 2019-09-11 | 20:27:46 »
No i ja się zmotywowałem już chyba ze 2 tyg chleba nie piekłem. Wystarczy tej katuszy z kupnym chlebem. W okolicy mam dobrych piekarzy ale jakoś co swoje to swoje  😁 . Zioła, papryka posuszone to i piekarnik wolny  ;D

Offline Acar

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 4179
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #168 dnia: 2019-09-21 | 17:59:14 »
Czy w wątku zagościł już król?
Dobrze zrobiony nie wymaga przypraw.
Montażysta za dwa trzysta.

Online jaworek

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2472
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #169 dnia: 2019-09-21 | 18:11:20 »
Znaczy przegląd tygodnia ?

Offline Acar

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 4179
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #170 dnia: 2019-09-21 | 18:12:57 »
Heheh. Czystki w zamrażarce.
Montażysta za dwa trzysta.

Offline istolarstwo

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 6437
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #171 dnia: 2019-09-21 | 18:27:45 »
O, bigos bym zjadł... może jest w zamrażarce...


Piotr

Offline Soplica

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 101
  • Stolarz-hobbysta!
    • Maszyny stolarskie - JP Tech
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #172 dnia: 2019-09-25 | 12:37:52 »
Mmmm pora chyba odwiedzić rodziców i najeść się bigosu domowej roboty.. Narobiłeś mi smaku  ;D
"Gdzie się podziały tamte prywatki?"

Offline Fazi

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 723
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #173 dnia: 2019-11-10 | 08:41:52 »
Macie może jakieś sprawdzone sposoby na fajne "przedszkole" dla zakwasu, w sensie sposób uzyskania miejsca z odpowiednią temperaturą dla jegomościa. Kilka ponad dwadzieścia stopni to już dla mnie piekło i nie mam takiego miejsca w domu, gdzie gówniarz mógłby się w pełni szczęścia rozrastać. Z ciastem drożdżowym nie ma problemu - jakoś sobie radzę, ale na tydzień znaleźć miejsce tak ciepłe to już wyzwanie. Ten sam problem miałem z nastawianiem wina jesienią, gdy potrzebna jest odpowiednia temp. na pierwszą reakcję i du*a - w dzień ciepło, a nocą często przymrozki, a drożdżaki wrażliwe.
Myślałem nad jakąś skrzynką ocieploną, z dostępem powietrza i żarówką w środku, ale może macie inne sprawdzone pomysły?

Offline bartsmetkowski

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2785
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #174 dnia: 2019-11-10 | 08:43:40 »
ustaw temperaturę i jedź na wakacje  8)

Offline Fazi

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 723
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #175 dnia: 2019-11-10 | 09:28:26 »
Musiałbym wracać codziennie z urlopu na dokarmianie  :o ;D a poza tym jestem straszny sknerus ;D i nie dam PGNyG-usom nic więcej. Oczywiście rozumiem, że każdej akcji towarzyszy reakcja, ale chciałbym te reakcje zminimalizować.

Offline KolA

  • Administrator
  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 7175
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #176 dnia: 2019-11-10 | 12:30:58 »
Jako totalny lamer w kuchni zapytam całkiem serio: w czym chleb robiony na zakwasie jest lepszy od tego bez niego?

Offline bartsmetkowski

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2785
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #177 dnia: 2019-11-10 | 13:32:29 »
Jako totalny lamer w kuchni zapytam całkiem serio: w czym chleb robiony na zakwasie jest lepszy od tego bez niego?
w smaku :)

Offline Fazi

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 723
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #178 dnia: 2019-11-10 | 15:05:29 »
Doznania smakowe są oczywiście indywidualne. Ja wsuwam żytni razowy na zakwasie od wielu wielu lat i czuję ogromny dyskomfort jak go czasami braknie. Córa też się przekonała i regularnie, namiętnie mi go podjada, perfidnie wyjadając to co najlepsze czyli piętki. To co wszyscy piszą - może mieć tydzień i jest cały czas smaczny, a nawet taki wolę, bo wtedy mniej go potrzebuję, aby brzusia rozpieścić. Jest dużo ekonomiczniejszy, bo jego tak sztucznie nie powiększysz powietrzem i innym syfem. Oczywiście pełno jest oszukańczych podróbek, ale prawdziwy smak jest tylko jeden - w różnych odcieniach, ale to są tylko odcienie, bardzo łatwy do odróżnienia od wszech otaczającego nas technologicznego piekarniczego syfu.
A starzy piekarze lub ich mądrzy młodzi uczniowie tudzież nasze babcie  wiedzą, że ten chleb dopiero dojrzewa do pełnych wartości smakowych i zdrowotnych dopiero następnego dnia. I tak można by długo...
Oby długo.

Online tomekz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2864
Odp: Domowe zdrowe jadło
« Odpowiedź #179 dnia: 2019-11-10 | 18:52:53 »
A starzy piekarze lub ich mądrzy młodzi uczniowie tudzież nasze babcie  wiedzą, że ten chleb dopiero dojrzewa do pełnych wartości smakowych i zdrowotnych dopiero następnego dnia.

Tak bo stabilizują sie w nim właściwe i pożądane dla żołądka kwasy ( np mlekowy )

co do ciepła dla zakwasu.
mam piec gazowy dwu funkcyjny i nad połową gdzie znajduje się w nim  zbiornik na ciepłą wodę , zrobiłem skrzynkę w której świetnie czuje się zakwas . Jest tak duża , że wchodzi później dzieża drewniana na czas garowania ciasta .
drugi sposób : to umieszczenie zakwasu na górze pojemnika gotującego wodę do picia  ( 3 l ) i utrzymującego ją w stałej temperaturze .