HydePark - to co podziemie kocha najbardziej ! > Hobby

Ostrzenie

<< < (6/7) > >>

RadekJ:
To i ja się podepnę pod temat: czym i ewentualnie na jaki kąt ostrzyć taki nóż: https://japonskienoze.pl/tojiro-shippu-noz-santoku-16-5-cm.html ? Kupiony pół roku temu, już powoli robi się tępawy (w stosunku do stanu fabrycznego, nadal jest o wiele ostrzejszy od innych noży u mnie w domu)

jaworek:
Na taki sam kąt jak masz. Dziwne pytanie zadałeś.
Nóż się tylko przytępił ale kąta nie stracił przecież.

ail:

--- Cytuj (zaznaczone) ---czym i ewentualnie na jaki kąt ostrzyć taki nóż
--- Koniec cytatu ---
Zacznij od stalki, czasem kilka pociągnieć, żeby wyprostować ostrze potrafi zdziałać cuda. Kąt jak pisał Jaworek oczywiście taki sam.

leyt:
@Ail to też nie do końca jest tak, że dana stal będzie się zawsze tak samo zachowywała. Właściwości składu stali to jedno a hartowanie, wymrażanie i późniejsza obróbka to drugie. Są producenci noży którzy opanowali obróbkę konkretnych stali ale ten sam producent może sobie nie radzić perfekcyjnie z inną stalą. Takim na szybko przykładem może być  Microtech i ich stal M390 na którą część użytkowników zgłaszało uwagi na fakt wykruszania się krawędzi tnącej. Sam posiadając taką wiedze szukałem noża tego producenta ale z innej stali niż M390. Ale już ta sama M390 ale od Benchmade jest już bardzo chwalona i sam jestem bardzo zadowolonym użytkownikiem noża z tej stali. Wiec jak sam widzisz ta sama stal, inny producenci i inne opinie :-) Obróbka szanowny kolego.

Panowie ja mam stary pas do wecowania brzytwy i na stronie płóciennej mam nałożoną pastę Thiers Issard np: https://pasjagolenia.pl/pl/pasty-szlifierskie/810427-thiers-issard-biala-pasta-do-polerowania-w-sztyfcie-10g.html, można też uzyć https://allegro.pl/oferta/pasta-diamentowa-polerska-0-5-mikron-9630830194 i od czasu do czasu wecuję nóż 5-7 razy na pasie płóciennym, wycieram i kilka razy na czystej skórze. Pozwala mi to na długo utrzymywać noże na poziomie golenia. Dajcie sobie spokój z pastami polerskimi. Kawałek skóry z allegro, pasa płóciennego lub starych dzinsów, pasta diamentowa i macie to na bardzo, bardzo długi czas. Polecam spróbować a sami wyrzucicie pasy polerskie. Jest też metoda wecowania na gazecie, też dość dobra :-) Ail przepraszam, ale stalkę to do takiego noża bym sobie odpuścił, szkoda noża.

ail:

--- Cytuj (zaznaczone) ---@Ail to też nie do końca jest tak
--- Koniec cytatu ---
Widać świetne przygotowanie teoretyczne, jak i odniesienie do praktyki. Dzięki Leyt, wniosłeś ogrom wiedzy w temat ostrzenia :)


--- Cytuj (zaznaczone) ---Dajcie sobie spokój z pastami polerskimi
--- Koniec cytatu ---
Ja mam Gundel Putz na kawałku skóry i efekt, o którym piszesz. Fakt, nie próbowałem pasty szlifierskiej, jak skończę tą to ją zakupię.


--- Cytuj (zaznaczone) ---Ail przepraszam, ale stalkę to do takiego noża bym sobie odpuścił, szkoda noża.
--- Koniec cytatu ---
Ok, masz rację, nie wiem, jaką kolega może mieć stalkę. Moja stara taidea z pokryciem ceramicznym jest już wytarta do gradacji polerskiej, do szybkiego zrobienia ostrego noża sprawdza się idealnie. Nie mówię tu o poziomie brzytwy.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej