Autor Wątek: Ostrzenie  (Przeczytany 3898 razy)

Offline marek_b

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 996
Ostrzenie
« dnia: 2021-06-27 | 16:29:38 »
Czy ktoś z Was tak ostrzy np. dłuta ?   :-\
Swoją drogą mistrzostwo !
Ciekawe hobby.
Niestety to nie ja, ja tak  nic nie naostrzyłem  :(

&t=9s
« Ostatnia zmiana: 2021-06-27 | 16:32:21 wysłana przez marek_b »

Offline jaworek

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2471
Odp: Ostrzenie
« Odpowiedź #1 dnia: 2021-06-27 | 17:02:55 »
A to można inaczej?

Offline Strużyn

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2320
Odp: Ostrzenie
« Odpowiedź #2 dnia: 2021-06-28 | 11:30:18 »
Jaworek, może daj kilka porad, bo wiem, że jesteś dobrze z tematem zaznajomiony. Ostatnio skorzystałem z Twojej porady, żeby krawędź/płaszczyzna tnąca miała 2 mm i faktycznie działa :)

Offline Berbelek

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 906
Odp: Ostrzenie
« Odpowiedź #3 dnia: 2021-06-28 | 12:53:18 »
Tutaj jest taki Pan. co pod mikroskopem sprawdza jakość krawędzi tnącej:
https://www.instagram.com/p/CPQvj-Sjnco/

Potem tak mu struganie idzie:
https://www.instagram.com/p/CQpLZDCD7KV/

Fajna sprawa, tylko czy w codziennym stolarstwie ma sens?

Offline piociso

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 3392
Odp: Ostrzenie
« Odpowiedź #4 dnia: 2021-06-28 | 12:58:25 »
To raczej takie hobby w hobby. A może nawet fetysz :)
Znam stolarza który żyje ze stolarki a nie że hobby i on całe swoje życie ostrzy dłuta na papierze ściernym i to żeby jeszcze wodnym. Na normalnym urywanym z rolki. Gadałem z nim o tym, że ja mam osełkę diamentową itp. wg niego jemu taka technika wystarczy i nie widzi takiej potrzeby żeby ostrzyć inaczej czytaj lepiej. Tak, że widocznie i na papierze ściernym z rolnik można.

Offline istolarstwo

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 6437
Odp: Ostrzenie
« Odpowiedź #5 dnia: 2021-06-28 | 15:33:38 »
To raczej takie hobby w hobby. A może nawet fetysz :)
Znam stolarza który żyje ze stolarki a nie że hobby i on całe swoje życie ostrzy dłuta na papierze ściernym i to żeby jeszcze wodnym. Na normalnym urywanym z rolki. Gadałem z nim o tym, że ja mam osełkę diamentową itp. wg niego jemu taka technika wystarczy i nie widzi takiej potrzeby żeby ostrzyć inaczej czytaj lepiej. Tak, że widocznie i na papierze ściernym z rolnik można.
Tez jadę na papierze 400. Z rolki. Na blacie od wyrowniarki.


Piotr.

Offline marek_b

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 996
Odp: Ostrzenie
« Odpowiedź #6 dnia: 2021-06-28 | 18:32:07 »
Tez jadę na papierze 400. Z rolki. Na blacie od wyrowniarki.

To jak robiono dawniej, przez setki lat, wspaniałe meble ?
Bez  festuli, diamentów, pił formatowych ?
Chyba pomagali kosmici.

Obecne czasy to w skrócie tak, jak pytanie obecnych dzieci i ich odpowiedź np. o komunę
 , że za komuny było źle bo nie było komputerów i facebuków.




Offline newrom

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1275
Odp: Ostrzenie
« Odpowiedź #7 dnia: 2021-06-28 | 18:50:27 »
Wydobycie skał w celu ostrzenia narzędzi to chyba gdzieś tak epoka brązu. Kamienie do toczenia z napędem ręcznym lub nożnym to też starodawne narzędzie. W sumie niewiele się zmieniło, może tyle że różne przydasie umożliwiają ostrzenie osobom które tego robić nie potrafią. Papier z posypem korundowym to już nowoczesność w domu i zagrodzie.
Robiono meble tak samo, tylko wolniej i drożej.
Pewnie jest jakaś nisza w której można działać komercyjnie wykonując po staremu - jakaś konserwacja czy coś.

Online tomekz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2873
Odp: Ostrzenie
« Odpowiedź #8 dnia: 2021-06-28 | 19:42:14 »
Ostrzycie na papierze ,a co dopiero jak  kiedyś nie znano papieru  ściernego , a wyroby drewniane były gładkie i często wykończone w politurze  :)

Offline krzysiek

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1396
Odp: Ostrzenie
« Odpowiedź #9 dnia: 2021-06-28 | 20:13:47 »
Bo drewno było wtedy inne. :D

Offline ail

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 114
Odp: Ostrzenie
« Odpowiedź #10 dnia: 2021-06-29 | 16:29:51 »
Z ciekawości sprawdziłem, czy jestem w stanie tak naostrzyć nóż. Poniżej rezultat pierwszej próby. Z dłutami tak bym się nie bawił :)
https://kornikowo.pl/gallery/?sa=view;id=10966

Umieściłem film jako link do galerii korników. Ktoś podpowie, jak zrobić, żeby odtwarzało się od razu w wiadomości?

Offline marek_b

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 996
Odp: Ostrzenie
« Odpowiedź #11 dnia: 2021-06-29 | 16:36:49 »
Z dłutami tak bym się nie bawił

Jak ? Czym/na czym ostrzyłeś ?? Co to za nóż ?

Offline ail

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 114
Odp: Ostrzenie
« Odpowiedź #12 dnia: 2021-06-29 | 20:12:31 »
Cytuj
Jak ? Czym/na czym ostrzyłeś ?? Co to za nóż ?
Kluczem jest odpowiednie polerowanie na paście po samym procesie ostrzenia. Wytwarzasz krawędź ostrza i musisz pilnować, żeby jej nie przewinąć. To coś jak wecowanie brzytwy, dasz za duży kąt natarcia na skórę to zniszczysz krawędź i do wyprowadzenia od nowa. Wymaga chwilę pracy, ale naprawdę nie jest to takie trudne.
Od kiedy kupiłem tormeka to noże kuchenne wyprowadzam na nim, bo jest to zwyczajnie wygodne. Narzędzia stolarskie to głównie papier ścierny, na tormeku za dłuto to trwa. A na koniec skóra z pastą.
Nóż kupiłem ostatnio, chciałem porządnego twardego japończyka, ale się zawiodłem. Moim zdaniem nie ma deklarowanych 62-63HRC patrząc jak szybko krawędź traci ostrość. Dużo lepiej mi się trzymają chińczyki 58HRC. Ale jeszcze testuję. Link, gdzie kupowałem:
https://japonskienoze.pl/takeo-murata-aogami-2-noz-ko-bocho-12-cm.html
Bedę niedługo robił nóż kuchenny z formatki co ma 62,5HRC, więc liczę na dobre porównanie.

Na koniec dodam, że nie jestem jakimś ekspertem od ostrzenia. Ze dwa lata temu jak mnie kolega mwtyczek namówił na narzędzia ręczne to się ich uczę, w tym ostrzenia. Zajęło mi sporo czasu zanim wypracowałem szybką i skuteczną metodę, nie było tak, że wiedziałem to od razu.

Offline leyt

  • Nowy użyszkodnik
  • *
  • Wiadomości: 10
Odp: Ostrzenie
« Odpowiedź #13 dnia: 2021-06-30 | 13:17:15 »
Panowie, na ostrzeniu dłut się nie znam ale na ostrzeniu noży i brzytew już troszkę tak.


Wszystko zależy od tego co ostrzymy, do jakich celów i z jakiej stali. Inaczej będziemy ostrzyc nóź kuchenny np: do filetowania, inaczej nóż "na biwak" a jeszcze inaczej brzytwę. Są stale które lubią być wyciągane na wysokich gradacjach (zazwyczaj proszkowe ale są wyjątki ) są też stale które lepiej tną jak kończą na gradacji 1000-1500 zazwyczaj węglowe. To czym ostrzymy, to tez jest temat na nie jedną prace magisterską. W dużym skrócie, materiały do ostrzenia możemy podzielić na diamenty, kamienie syntetyczne, kamienie naturalne europejskie oraz japońskie. Najciekawsze dla mnie są naturalne kamienie kamienie japońskie, ostrząc na nich stosujemy okruchy "nagury" którym pocieramy kamień na którym ostrzymy aby wytworzyć płatki które będą nam ścierać stal. Wyjątkowość  naturalnych kamieni japońskich jest to, że  "płatki ścierniwa" podczas ostrzenia ulegają dalszemu rozbiciu co powoduje zwiększenie gradacji. Naturalne kamienie europejskie tym się różnią od japońskich że raz wytworzona zawiesina zawiera kryształki tej samej gradacji i jedynie co możemy zrobić to bardziej rozrzedzić zawiesinę. Jak kończycie wecowanie zamiast pasty polerskiej zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest zawiesina diamentowa https://www.knivesandtools.co.uk/en/pt/-dmt-diaspray-diamond-suspension-0-5-micron.htm

Bardzo fajny (choć drogi) ale oferujący sprawdzone produkty https://www.japanesenaturalstones.com/
Sam używam Diamentów DMT, syntetyków japońskich oraz naturalnych kamieni europejskich oraz japońskich. Aby sobie ułatwić używam Kazak Pro
. Wszystkich zainteresowanych tematem stali, noży oraz ostrzenia zapraszam na https://forum.knives.pl/


Offline PWCplus

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 289
Odp: Ostrzenie
« Odpowiedź #14 dnia: 2021-06-30 | 14:50:33 »
Od razu się zgłaszam po radę.
Jaki powinien być kąt ostrza
noża szefa,
długiego noża yanagiba,
a jaki do pikutków ?