Kornikowo - Forum stolarskie

HydePark - to co podziemie kocha najbardziej ! => Hobby => Wątek zaczęty przez: marek_b w 2021-06-27 | 16:29:38

Tytuł: Ostrzenie
Wiadomość wysłana przez: marek_b w 2021-06-27 | 16:29:38
Czy ktoś z Was tak ostrzy np. dłuta ?   :-\
Swoją drogą mistrzostwo !
Ciekawe hobby.
Niestety to nie ja, ja tak  nic nie naostrzyłem  :(

&t=9s
Tytuł: Odp: Ostrzenie
Wiadomość wysłana przez: jaworek w 2021-06-27 | 17:02:55
A to można inaczej?
Tytuł: Odp: Ostrzenie
Wiadomość wysłana przez: Strużyn w 2021-06-28 | 11:30:18
Jaworek, może daj kilka porad, bo wiem, że jesteś dobrze z tematem zaznajomiony. Ostatnio skorzystałem z Twojej porady, żeby krawędź/płaszczyzna tnąca miała 2 mm i faktycznie działa :)
Tytuł: Odp: Ostrzenie
Wiadomość wysłana przez: Berbelek w 2021-06-28 | 12:53:18
Tutaj jest taki Pan. co pod mikroskopem sprawdza jakość krawędzi tnącej:
https://www.instagram.com/p/CPQvj-Sjnco/

Potem tak mu struganie idzie:
https://www.instagram.com/p/CQpLZDCD7KV/

Fajna sprawa, tylko czy w codziennym stolarstwie ma sens?
Tytuł: Odp: Ostrzenie
Wiadomość wysłana przez: piociso w 2021-06-28 | 12:58:25
To raczej takie hobby w hobby. A może nawet fetysz :)
Znam stolarza który żyje ze stolarki a nie że hobby i on całe swoje życie ostrzy dłuta na papierze ściernym i to żeby jeszcze wodnym. Na normalnym urywanym z rolki. Gadałem z nim o tym, że ja mam osełkę diamentową itp. wg niego jemu taka technika wystarczy i nie widzi takiej potrzeby żeby ostrzyć inaczej czytaj lepiej. Tak, że widocznie i na papierze ściernym z rolnik można.
Tytuł: Odp: Ostrzenie
Wiadomość wysłana przez: istolarstwo w 2021-06-28 | 15:33:38
To raczej takie hobby w hobby. A może nawet fetysz :)
Znam stolarza który żyje ze stolarki a nie że hobby i on całe swoje życie ostrzy dłuta na papierze ściernym i to żeby jeszcze wodnym. Na normalnym urywanym z rolki. Gadałem z nim o tym, że ja mam osełkę diamentową itp. wg niego jemu taka technika wystarczy i nie widzi takiej potrzeby żeby ostrzyć inaczej czytaj lepiej. Tak, że widocznie i na papierze ściernym z rolnik można.
Tez jadę na papierze 400. Z rolki. Na blacie od wyrowniarki.


Piotr.
Tytuł: Odp: Ostrzenie
Wiadomość wysłana przez: marek_b w 2021-06-28 | 18:32:07
Tez jadę na papierze 400. Z rolki. Na blacie od wyrowniarki.

To jak robiono dawniej, przez setki lat, wspaniałe meble ?
Bez  festuli, diamentów, pił formatowych ?
Chyba pomagali kosmici.

Obecne czasy to w skrócie tak, jak pytanie obecnych dzieci i ich odpowiedź np. o komunę
 , że za komuny było źle bo nie było komputerów i facebuków.



Tytuł: Odp: Ostrzenie
Wiadomość wysłana przez: newrom w 2021-06-28 | 18:50:27
Wydobycie skał w celu ostrzenia narzędzi to chyba gdzieś tak epoka brązu. Kamienie do toczenia z napędem ręcznym lub nożnym to też starodawne narzędzie. W sumie niewiele się zmieniło, może tyle że różne przydasie umożliwiają ostrzenie osobom które tego robić nie potrafią. Papier z posypem korundowym to już nowoczesność w domu i zagrodzie.
Robiono meble tak samo, tylko wolniej i drożej.
Pewnie jest jakaś nisza w której można działać komercyjnie wykonując po staremu - jakaś konserwacja czy coś.
Tytuł: Odp: Ostrzenie
Wiadomość wysłana przez: tomekz w 2021-06-28 | 19:42:14
Ostrzycie na papierze ,a co dopiero jak  kiedyś nie znano papieru  ściernego , a wyroby drewniane były gładkie i często wykończone w politurze  :)
Tytuł: Odp: Ostrzenie
Wiadomość wysłana przez: krzysiek w 2021-06-28 | 20:13:47
Bo drewno było wtedy inne. :D
Tytuł: Odp: Ostrzenie
Wiadomość wysłana przez: ail w 2021-06-29 | 16:29:51
Z ciekawości sprawdziłem, czy jestem w stanie tak naostrzyć nóż. Poniżej rezultat pierwszej próby. Z dłutami tak bym się nie bawił :)
https://kornikowo.pl/gallery/?sa=view;id=10966 (https://kornikowo.pl/gallery/?sa=view;id=10966)

Umieściłem film jako link do galerii korników. Ktoś podpowie, jak zrobić, żeby odtwarzało się od razu w wiadomości?
Tytuł: Odp: Ostrzenie
Wiadomość wysłana przez: marek_b w 2021-06-29 | 16:36:49
Z dłutami tak bym się nie bawił

Jak ? Czym/na czym ostrzyłeś ?? Co to za nóż ?
Tytuł: Odp: Ostrzenie
Wiadomość wysłana przez: ail w 2021-06-29 | 20:12:31
Cytuj
Jak ? Czym/na czym ostrzyłeś ?? Co to za nóż ?
Kluczem jest odpowiednie polerowanie na paście po samym procesie ostrzenia. Wytwarzasz krawędź ostrza i musisz pilnować, żeby jej nie przewinąć. To coś jak wecowanie brzytwy, dasz za duży kąt natarcia na skórę to zniszczysz krawędź i do wyprowadzenia od nowa. Wymaga chwilę pracy, ale naprawdę nie jest to takie trudne.
Od kiedy kupiłem tormeka to noże kuchenne wyprowadzam na nim, bo jest to zwyczajnie wygodne. Narzędzia stolarskie to głównie papier ścierny, na tormeku za dłuto to trwa. A na koniec skóra z pastą.
Nóż kupiłem ostatnio, chciałem porządnego twardego japończyka, ale się zawiodłem. Moim zdaniem nie ma deklarowanych 62-63HRC patrząc jak szybko krawędź traci ostrość. Dużo lepiej mi się trzymają chińczyki 58HRC. Ale jeszcze testuję. Link, gdzie kupowałem:
https://japonskienoze.pl/takeo-murata-aogami-2-noz-ko-bocho-12-cm.html (https://japonskienoze.pl/takeo-murata-aogami-2-noz-ko-bocho-12-cm.html)
Bedę niedługo robił nóż kuchenny z formatki co ma 62,5HRC, więc liczę na dobre porównanie.

Na koniec dodam, że nie jestem jakimś ekspertem od ostrzenia. Ze dwa lata temu jak mnie kolega mwtyczek namówił na narzędzia ręczne to się ich uczę, w tym ostrzenia. Zajęło mi sporo czasu zanim wypracowałem szybką i skuteczną metodę, nie było tak, że wiedziałem to od razu.
Tytuł: Odp: Ostrzenie
Wiadomość wysłana przez: leyt w 2021-06-30 | 13:17:15
Panowie, na ostrzeniu dłut się nie znam ale na ostrzeniu noży i brzytew już troszkę tak.


Wszystko zależy od tego co ostrzymy, do jakich celów i z jakiej stali. Inaczej będziemy ostrzyc nóź kuchenny np: do filetowania, inaczej nóż "na biwak" a jeszcze inaczej brzytwę. Są stale które lubią być wyciągane na wysokich gradacjach (zazwyczaj proszkowe ale są wyjątki ) są też stale które lepiej tną jak kończą na gradacji 1000-1500 zazwyczaj węglowe. To czym ostrzymy, to tez jest temat na nie jedną prace magisterską. W dużym skrócie, materiały do ostrzenia możemy podzielić na diamenty, kamienie syntetyczne, kamienie naturalne europejskie oraz japońskie. Najciekawsze dla mnie są naturalne kamienie kamienie japońskie, ostrząc na nich stosujemy okruchy "nagury" którym pocieramy kamień na którym ostrzymy aby wytworzyć płatki które będą nam ścierać stal. Wyjątkowość  naturalnych kamieni japońskich jest to, że  "płatki ścierniwa" podczas ostrzenia ulegają dalszemu rozbiciu co powoduje zwiększenie gradacji. Naturalne kamienie europejskie tym się różnią od japońskich że raz wytworzona zawiesina zawiera kryształki tej samej gradacji i jedynie co możemy zrobić to bardziej rozrzedzić zawiesinę. Jak kończycie wecowanie zamiast pasty polerskiej zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest zawiesina diamentowa https://www.knivesandtools.co.uk/en/pt/-dmt-diaspray-diamond-suspension-0-5-micron.htm

Bardzo fajny (choć drogi) ale oferujący sprawdzone produkty https://www.japanesenaturalstones.com/
Sam używam Diamentów DMT, syntetyków japońskich oraz naturalnych kamieni europejskich oraz japońskich. Aby sobie ułatwić używam Kazak Pro
. Wszystkich zainteresowanych tematem stali, noży oraz ostrzenia zapraszam na https://forum.knives.pl/

Tytuł: Odp: Ostrzenie
Wiadomość wysłana przez: PWCplus w 2021-06-30 | 14:50:33
Od razu się zgłaszam po radę.
Jaki powinien być kąt ostrza
noża szefa,
długiego noża yanagiba,
a jaki do pikutków ?
Tytuł: Odp: Ostrzenie
Wiadomość wysłana przez: leyt w 2021-06-30 | 15:00:58
Ja kuchenne ostrze na 17, Yanagiba zalecana jest 10-15 a pikutek od  Victorinoxa producent  zaleca standartowo 15 stopni. Wiesz to wszystko jest też zależne kto używa noża, jak dba i z jakiej stali jest nóź. Kuchenniaki ostrze na 17, biwakowe na 25, folderki na 20. Jeśli miałbym takiego "japonczyka" jak kolega Ail to musiałbym sie zastanowić czy 20 nie bedzie za dużo. Tu masz bardzo fajnie wyjasnione https://www.sharpeningsupplies.com/Detailed-Discussion-on-Knife-Sharpening-Angles-W28.aspx
Tytuł: Odp: Ostrzenie
Wiadomość wysłana przez: ail w 2021-06-30 | 15:06:13
Cytuj
Od razu się zgłaszam po radę.
To raczej pytanie co będziesz tymi nożami robić. Im mniejszy kąt fazy tym mniejsza wytrzymałość, ale też łatwiej się kroi. Jeśli przeznaczysz nóż do krojenia mięsa można się nawet pokusić o 10st na stronę, zależy jakie ostrze, bezpiecznie na pewno będzie 15st. Do standardowego użytku zwykle jest ok 20st. Wyższe kąty to już jakieś siekanie, rąbanie itp.
Tytuł: Odp: Ostrzenie
Wiadomość wysłana przez: ail w 2021-06-30 | 15:12:48
Cytuj
Jeśli miałbym takiego "japonczyka" jak kolega Ail to musiałbym sie zastanowić czy 20 nie bedzie za dużo.
Dlatego go zrobiłem na ok 16-17st :)
Cytuj
pikutek od  Victorinoxa producent  zaleca standartowo 15 stopni
Mówisz o pikutku z ząbkami? :) Jeśli tak to to jest nóż, który praktycznie nie wymaga ostrzenia :) A jeśli już to on jest fazowany na jedną stronę, 15st to dość niewiele by było. Wziąłem się kiedyś za jego ostrzenie z ciekawości, dość upi***liwe było :)
Tytuł: Odp: Ostrzenie
Wiadomość wysłana przez: PWCplus w 2021-06-30 | 15:19:24
Dzięki.
Tytuł: Odp: Ostrzenie
Wiadomość wysłana przez: leyt w 2021-06-30 | 15:20:53
Tak,pikutek Victorinoxa, ale jego też się ostrzy, wymaga to czasu i cierpliwosci ale sie da.(https://military-zone.sklep.pl/galerie/d/diamentowa-ostrzalka-do_4953.jpg)
Ail moim zdaniem, za duży kąt na taką stal, ale to moje prywatne zdanie.
Tytuł: Odp: Ostrzenie
Wiadomość wysłana przez: ail w 2021-06-30 | 15:30:26
Ja ostrzyłem pikutka papierem P500 na iglaku, nie mam takich wyspecjalizowanych narzędzi :)

Leyt, uważasz że 16-17 st to za dużo jak na ten japoński nóż? Jak pisałem wcześniej wydaje mi się, że nie ma on deklarowanej twardości, bo zbyt łatwo się tępi. Testuję na pomidorach ze skórką i tam wyraźnie to widać.
Tytuł: Odp: Ostrzenie
Wiadomość wysłana przez: leyt w 2021-06-30 | 16:09:06
@Ail to wyspecjalizowane narzędzie bywa od czasu do czasu w Lidlu za kilka złotych, jak masz kilka noży z ząbkami to warto kupić, diamentem dość szybko można naostrzyć np: pikutki. Uważam ze 16-17 jak dla tej stali to dużo i wcale się nie dziwie że nie trzyma ostrości.
Tytuł: Odp: Ostrzenie
Wiadomość wysłana przez: ail w 2021-06-30 | 16:24:42
Cytuj
16-17 jak dla tej stali to dużo
Cytuj
Ail moim zdaniem, za duży kąt na taką stal
Cytuj
musiałbym sie zastanowić czy 20 nie bedzie za dużo
To tylko ustalmy, w którą stronę jest za dużo :) Czy chodzi tu o zbyt wysoki, czy niski kąt i jaki byś zatem sugerował?
Tytuł: Odp: Ostrzenie
Wiadomość wysłana przez: leyt w 2021-07-01 | 10:04:44
Ail ja bym naostrzył na 19 i poużywał i zobaczył jak trzyma ostrość.
Tytuł: Odp: Ostrzenie
Wiadomość wysłana przez: ail w 2021-07-01 | 11:18:23
Dzięki Leyt, na początek spróbuję delikatnie przefazować tylko na paście polerskiej.

A jeszcze słowo wyjaśnienia skąd w ogóle takie a nie inne decyzje. Mam taniego chińczyka za 80 zł z deklarowaną twardością 58 i on całkiem ładnie trzyma ostrość na kącie 16-17st. Poza tym, odnosząc się do noży stolarskich, gdzie zaczynamy fazę od 25st (jednostronnie) i można tym pracować nie ostrząc co chwila, 32-34st fazy na nożu kuchennym wydaje się dość dużo. Tu jeszcze oczekiwałem większej trwałości w związku z twardością 62-63. Czy moje wnioski są słuszne, czy może jednak coś pomijam?
Tytuł: Odp: Ostrzenie
Wiadomość wysłana przez: RadekJ w 2021-07-01 | 11:44:03
To i ja się podepnę pod temat: czym i ewentualnie na jaki kąt ostrzyć taki nóż: https://japonskienoze.pl/tojiro-shippu-noz-santoku-16-5-cm.html ? Kupiony pół roku temu, już powoli robi się tępawy (w stosunku do stanu fabrycznego, nadal jest o wiele ostrzejszy od innych noży u mnie w domu)
Tytuł: Odp: Ostrzenie
Wiadomość wysłana przez: jaworek w 2021-07-01 | 11:51:07
Na taki sam kąt jak masz. Dziwne pytanie zadałeś.
Nóż się tylko przytępił ale kąta nie stracił przecież.
Tytuł: Odp: Ostrzenie
Wiadomość wysłana przez: ail w 2021-07-01 | 12:44:19
Cytuj
czym i ewentualnie na jaki kąt ostrzyć taki nóż
Zacznij od stalki, czasem kilka pociągnieć, żeby wyprostować ostrze potrafi zdziałać cuda. Kąt jak pisał Jaworek oczywiście taki sam.
Tytuł: Odp: Ostrzenie
Wiadomość wysłana przez: leyt w 2021-07-01 | 13:11:51
@Ail to też nie do końca jest tak, że dana stal będzie się zawsze tak samo zachowywała. Właściwości składu stali to jedno a hartowanie, wymrażanie i późniejsza obróbka to drugie. Są producenci noży którzy opanowali obróbkę konkretnych stali ale ten sam producent może sobie nie radzić perfekcyjnie z inną stalą. Takim na szybko przykładem może być  Microtech i ich stal M390 na którą część użytkowników zgłaszało uwagi na fakt wykruszania się krawędzi tnącej. Sam posiadając taką wiedze szukałem noża tego producenta ale z innej stali niż M390. Ale już ta sama M390 ale od Benchmade jest już bardzo chwalona i sam jestem bardzo zadowolonym użytkownikiem noża z tej stali. Wiec jak sam widzisz ta sama stal, inny producenci i inne opinie :-) Obróbka szanowny kolego.

Panowie ja mam stary pas do wecowania brzytwy i na stronie płóciennej mam nałożoną pastę Thiers Issard np: https://pasjagolenia.pl/pl/pasty-szlifierskie/810427-thiers-issard-biala-pasta-do-polerowania-w-sztyfcie-10g.html, można też uzyć https://allegro.pl/oferta/pasta-diamentowa-polerska-0-5-mikron-9630830194 i od czasu do czasu wecuję nóż 5-7 razy na pasie płóciennym, wycieram i kilka razy na czystej skórze. Pozwala mi to na długo utrzymywać noże na poziomie golenia. Dajcie sobie spokój z pastami polerskimi. Kawałek skóry z allegro, pasa płóciennego lub starych dzinsów, pasta diamentowa i macie to na bardzo, bardzo długi czas. Polecam spróbować a sami wyrzucicie pasy polerskie. Jest też metoda wecowania na gazecie, też dość dobra :-) Ail przepraszam, ale stalkę to do takiego noża bym sobie odpuścił, szkoda noża.
Tytuł: Odp: Ostrzenie
Wiadomość wysłana przez: ail w 2021-07-01 | 13:52:17
Cytuj
@Ail to też nie do końca jest tak
Widać świetne przygotowanie teoretyczne, jak i odniesienie do praktyki. Dzięki Leyt, wniosłeś ogrom wiedzy w temat ostrzenia :)

Cytuj
Dajcie sobie spokój z pastami polerskimi
Ja mam Gundel Putz na kawałku skóry i efekt, o którym piszesz. Fakt, nie próbowałem pasty szlifierskiej, jak skończę tą to ją zakupię.

Cytuj
Ail przepraszam, ale stalkę to do takiego noża bym sobie odpuścił, szkoda noża.
Ok, masz rację, nie wiem, jaką kolega może mieć stalkę. Moja stara taidea z pokryciem ceramicznym jest już wytarta do gradacji polerskiej, do szybkiego zrobienia ostrego noża sprawdza się idealnie. Nie mówię tu o poziomie brzytwy.
Tytuł: Odp: Ostrzenie
Wiadomość wysłana przez: leyt w 2021-07-01 | 14:51:29
@AIl dziękuje ale na forum nożowym jest kilkunastu kolegów którzy ze swoja wiedzą mogli by pisać podręczniki dla technologów. Ja się jedynie dzielę tym co sam wiem i co sam zaobserwowałem. Zdecydowanie polecam pas płócienny z pasta diamentową (lub dżinsowy) i czysty pas skórzany ( tutaj tez można by rozprawkę napisać o jakości skóry) ale nie popadajmy w paranoje :-) Stalki były popularne i się sprawdzały ale problemem jest umiejętność korzystania ze stalki i pamięć mięśniowa. Skoro kolega RadekJ pyta o kąty ostrzenia podejrzewam że utrzymanie właściwego kąta na stalce będzie problematyczne.

@RadekJ (https://kornikowo.pl/index.php?action=profile;u=62) wejdź na forum knives.pl i zadaj pytanie, chłopaki na pewno cos Ci doradzą. Ja nie będę Ci polecał czegoś czego nie używam, a polecić mogę jedynie coś co przekracza wartość noża a to już jest bezsensu.