Autor Wątek: Wędzarnictwo i wędzarnie.  (Przeczytany 815 razy)

Offline bosman2004

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 106
  • WODA ZABIERA SZYBKO,ODDAJE POWOLI
Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
« Odpowiedź #30 dnia: 2023-01-21 | 19:20:28 »
żeby pochwalić się później na forum
Jak na wd to jako młodemu dadzą popalić.Tam prawda jest tylko najmojsza.Jak powiedziałem prawdę to dwa razy dostałem wiecznego bana.Jestem tam na innej ksywie.
« Ostatnia zmiana: 2023-01-21 | 19:26:21 wysłana przez bosman2004 »

Offline bosman2004

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 106
  • WODA ZABIERA SZYBKO,ODDAJE POWOLI
Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
« Odpowiedź #31 dnia: 2023-01-21 | 19:24:15 »
Na zakwasie pewno nie piekłeś
Piekę tylko na zakwasie-ma juz ok 5 lat,ale razowy.Piekarnika używam jako ciepłego miejsca do wyrastania.W mieszkaniu mam ok 21 celsjuszy-jestem zimnolubny.Wież mi-naprawdę się sprawdza.Chyba o tym przeczytałem na forum WB.

Offline newrom

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1159
Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
« Odpowiedź #32 dnia: 2023-01-21 | 20:55:25 »
To nie ma nic  wspólnego z prawidłowym wędzeniem

No wiem, prawidłowe wędzenie robi się przez moczenie w roztworze wędzarniczym.

Offline Jonecki

  • Użyszkodnik
  • **
  • Wiadomości: 79
  • Niczego nie biorę! Ja już taki po prostu jestem!
Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
« Odpowiedź #33 dnia: 2023-01-21 | 22:12:28 »
prawidłowe wędzenie robi się przez moczenie w roztworze wędzarniczym.
Ale ja moczę! Cały przełyk i nie tylko  ;D i to nie raz!
"Roztwór wędzarniczy" również domowej roboty, tak więc samo zdrowie.

Offline Granado

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 212
Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
« Odpowiedź #34 dnia: 2023-01-21 | 22:16:37 »
Wątek się rozjechał, a szkoda.
pozdrawiam Krzysztof

Offline tomekz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2546
Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
« Odpowiedź #35 dnia: 2023-01-21 | 22:23:55 »
no to wracamy do wędzenia :)

Piwo i    wcześniej   moczone a później podwędzane serki  to raj dla podniebienia

Offline morzeimozna

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 340
Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
« Odpowiedź #36 dnia: 2023-01-22 | 01:20:39 »
Wątek się rozjechał, a szkoda.

Szkoda albo i nie, dlatego że ludzie czasem budują i wędzarnie i piec chlebowy. Jakoś to trzeba zaplanować. A co do pieczenia własnego chleba to na korniku jest kilka osób które albo szukają rozwiązań albo czegoś nowego. Nie ma co się spinać!!!
Idee nie umierają (…); drzemią czasem, ale budzą się jeszcze silniejsze.

Offline Granado

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 212
Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
« Odpowiedź #37 dnia: 2023-01-22 | 09:36:30 »
Nie chodzi mi o temat chleba, tylko o opowieści o braciach,  wujkach, zmęczonych wędzeniem. Nie spinam się, mam wybór czytać dalej czy nie.
pozdrawiam Krzysztof

Offline morzeimozna

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 340
Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
« Odpowiedź #38 dnia: 2023-01-22 | 10:13:57 »
Nie chodzi mi o temat chleba, tylko o opowieści o braciach,  wujkach, zmęczonych wędzeniem. Nie spinam się, mam wybór czytać dalej czy nie.

Czasem tak bywa, że zaczyna się od różnych dziwnych historyjek dla żartu by przejść później do konkretów.
Idee nie umierają (…); drzemią czasem, ale budzą się jeszcze silniejsze.

Offline tomekz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2546
Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
« Odpowiedź #39 dnia: 2023-01-22 | 10:25:05 »
Miałem już różne wędzarnie w formie  beczek , skrzyń , skrzyni od zamrażarki , z rurą i paleniskiem oddzielnym ale doszedłem do wniosku  ,że ogień powinien  być na dole wędzarni.
Wymurowałem palenisko z cegieł 8 warstw wysokie( ok 70 cm ) w środku ok 90 szer  70 głębokie .
Na to konstrukcja drewniana  wys w środku  ok  120 cm . Ściany wewnętrzne deseczki dębowe  pustka powietrzna i zewnątrz deseczki świerku . Drzwi podwójne otwierane  szerzej by  można swobodnie wkładać kije lub wysuwać półkę dolną z siatki ( łapie wyrób jak się  urwie lub służy do położenia serków w czasie wędzenia)Boczne ścianki do wysokości 50 cm od wewnątrz są zabezpieczone blachą  w trochę oddaloną od  nich .
Strop nad częścią murowaną wylany  z betonu zbrojonego z otworem zamykanym w razie potrzeby i powyżej  deflektor  .Dorobiony  ruszt jak jest ochota   coś smażyć . Wylot dymu pod daszkiem w postaci uchylanej klapy .Do wędzarni wchodzi 15 - 20  kg wyrobów .
« Ostatnia zmiana: 2023-01-22 | 10:26:54 wysłana przez tomekz »

Offline Davidk1

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 181
Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
« Odpowiedź #40 dnia: 2023-01-22 | 18:47:56 »
Musi super wyglądać i pomysł fajny :)

Offline wiewioor7

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 373
Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
« Odpowiedź #41 dnia: 2023-01-22 | 19:01:23 »
@tomekz może jakieś zdjęcia masz? Wyobraźnię mam rozbudowaną, ale jakieś foto mile wskazane :)

Offline tomekz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2546
Odp: Wędzarnictwo i wędzarnie.
« Odpowiedź #42 dnia: 2023-01-22 | 19:44:59 »
Ze zdjęciami to problem. Ale możecie pytać chętnie odpowiem.

Z powodu drogiego prądu i pieczenia chleba ,a właściwie pizzy ,  zrobiłem piec odpowiedni ,który na wiosnę więcej będę testował .

To nasunęło mi myśl ,że jak ktoś będzie wędził  , jak  i piekł  , to może od razu zrobić jeden uniwersalny piec . Jedna niewiadoma to ,  czy chleb nie nabierze zapachu dymu
ale
też rozpala się w chlebowym  piecu  drewnem i chleb jakoś nie pachnie dymem . Wobec tego pomysł jest by :

zrobić płytę  solidnie  izolowaną od gruntu . na niej zbudować ceglaną ( szamot ) komorę chlebową . Ściany podwójne z izolacją  ,folią  alu itp. Komora ta bedzie służyła do wypieku  chleba ( sklepienie  w tym wypadku  najlepsze kuliste ( łukowe ) , do wypieku  pizzy ,jak i robienia dymu wędzarniczego . Tu musi być rozwiązane zamknięcie kopuły podczas pieczenia pizzy czy  chleba a otwarcie dla ujścia  dymu podczas  nagrzewania czy wędzenia .
Nad tą komorą postawić wędzarnię z odprowadzeniem dymu w daszku . W tej części wędzarniczej należy  zwrócić  uwagę  na  wysoką  temperaturę
bo
Pizza by sie dobrze piekła potrzebuje ok 350 *C  a  podczas nagrzewania  jest więcej . Wypala sie wtedy cała sadza z cegieł i stają się  czyste . Później piec stygnie i przy ok 250 C dajemy chleb który najlepszy jest właśnie jak piecze się w czasie stygnięcia pieca . No a wędzenie to różnie ok 50 C . Dlatego dym ( z ogniem ) może być za gorący do drewnianej komory wędzarniczej . Chyba że pokombinuje się z murowanym kominem w komorze i otwieranym kanałem w momencie wędzenia .
« Ostatnia zmiana: 2023-01-22 | 19:46:59 wysłana przez tomekz »