Ze zdjęciami to problem. Ale możecie pytać chętnie odpowiem.
Z powodu drogiego prądu i pieczenia chleba ,a właściwie pizzy , zrobiłem piec odpowiedni ,który na wiosnę więcej będę testował .
To nasunęło mi myśl ,że jak ktoś będzie wędził , jak i piekł , to może od razu zrobić jeden uniwersalny piec . Jedna niewiadoma to , czy chleb nie nabierze zapachu dymu
ale
też rozpala się w chlebowym piecu drewnem i chleb jakoś nie pachnie dymem . Wobec tego pomysł jest by :
zrobić płytę solidnie izolowaną od gruntu . na niej zbudować ceglaną ( szamot ) komorę chlebową . Ściany podwójne z izolacją ,folią alu itp. Komora ta bedzie służyła do wypieku chleba ( sklepienie w tym wypadku najlepsze kuliste ( łukowe ) , do wypieku pizzy ,jak i robienia dymu wędzarniczego . Tu musi być rozwiązane zamknięcie kopuły podczas pieczenia pizzy czy chleba a otwarcie dla ujścia dymu podczas nagrzewania czy wędzenia .
Nad tą komorą postawić wędzarnię z odprowadzeniem dymu w daszku . W tej części wędzarniczej należy zwrócić uwagę na wysoką temperaturę
bo
Pizza by sie dobrze piekła potrzebuje ok 350 *C a podczas nagrzewania jest więcej . Wypala sie wtedy cała sadza z cegieł i stają się czyste . Później piec stygnie i przy ok 250 C dajemy chleb który najlepszy jest właśnie jak piecze się w czasie stygnięcia pieca . No a wędzenie to różnie ok 50 C . Dlatego dym ( z ogniem ) może być za gorący do drewnianej komory wędzarniczej . Chyba że pokombinuje się z murowanym kominem w komorze i otwieranym kanałem w momencie wędzenia .