Winiarstwo

Zaczęty przez dubo, 2019-02-06 | 21:41:11

Poprzedni wątek - Następny wątek

seler

Acha I w procesie zachować możliwie najwyższą sterylność bo wejdą zakażenia I piwo będzie smakować... różnie...

Puzii

Cytat: seler w 2019-05-24 | 10:26:48 2kg słodu jęczmiennego zalać 10l wody o tem 65st
Oczywiście słód musi być uprzednio ześrutowany ;) - lub taki już zakupiony.
Mam na ten  temat swoje zdanie, ale się z nim kategorycznie nie zgadzam!

seler

no o oczywistościach paru moglem rzecz jasna zapomnieć :)

Puzii

Wiesz, dla nas to oczywiste, ale dla początkującego może być różnie... :D






... już oczami wyobraźni widziałem zalane pełne ziarno...ale ja to mam bujną wyobraźnie :D
Mam na ten  temat swoje zdanie, ale się z nim kategorycznie nie zgadzam!

seler

Znam przypadki że początkujący piwowar zrobił piwo z jęczmienia palonego... tylko z palonego :)

Eldier

Dla Was oczywiste, no właśnie - dlatego takie poradniki powinny być robione przez osoby początkujące i tak że wspomnieliście o sterylnych warunkach ;)
Dodam że ta sterylność najważniejsza od etapu chłodzenia aż do samego końca ;)

Im gęstsza brzeczka tym trudniej o zakażenie - najpierw "cukier" nie pozwoli się rozwinąć części świństw a później alkohol.
A wiec na początek jakiś dobry siepacz zatarty na słodko najlepiej ;D

Seler i Puzi - gdzie Wy jesteście jak w temacie "Dzisiaj piję" walą te perły, tyskie i inne sikacze? ;D
Ja tylko nabijam posty jak Obi :D

seler

Bo I chwalić się nie ma czym :) ja dopóki budowy nie skończę to do warzenia nie wrócę, a z kupnych spożywam samą nude... portery, koźlaki, czeskie lagery czasami pszenicznego maisselssa... nie kręcą mnie nowinki typu piwo z cipki czy jakieś niestworzone wymyślne receptury koniecznie IBU million których jedynym celem jest przykrycie braku umiejętności danego browaru do uwarzenia jakiejś klasyki którą się da do standardów porównać I wyciągnąć wnioski. Ot - smakuje jak szmata I taki był nasz cel a ty się nie znasz, do tego fikuśna nazwa I jeszcze fikuśniejsza nalepka...

Ale rynek się powoli klaruje z pseudobrowarów I ci którzy mają już jakąś pozycję trzymają swoje najlepsze receptury w ciągłej produkcji. Dawno temu był konkurs organizowany przez bodajże browar zamkowy w Żywcu I zwycięzca mógł uwarzyć swoją warkę w jakiejś tam niemałej partii I tam wychodziły super piwa bo zwykle były to klasyki I rzetelnie były oceniane. W szczególności zapadł mi w pamięć jeden dopple bock którego recepturkę pare razy skopiowałem I nawet nie zepsułem za bardzo.

Puzii

#37
Cytat: Eldier w 2019-05-24 | 13:02:19 ą te perły, tyskie i inne sikacze
Jak ktoś lubi pić nie wiadomo co, no to co ja poradzę.... :D

Seler, takie nagrody są dość często, że wygrana receptura, jest potem walona w serii jakiejś tam przez browar.
A co do pseudo piw i pseudo browarów,, to masz rację zupełną. Wszystkie niby piwa znikną, bo jest tego za dużo, a niektórych niby nowofalowych - no po prostu nie da się pić..
Mam na ten  temat swoje zdanie, ale się z nim kategorycznie nie zgadzam!

seler


jaworek

Ale to chyba nie ten Wojciech Mann?

drhambone

seler, pod takim samym nickiem jesteś na piwo.org??

Co do piwa, poczytałem trochę, pooglądałem filmów i stwierdziłem, że własne piwo to jest to! Coobra CB5 już czeka na pierwsze warzenie. We wtorek przychodzą zestawy słodów i chmieli z BA. Na początek jakaś AIPA i angiellskie Pale Ale do grilla :) Dam znać jak poszło.
Jakie by to piwo nie wyszło, będzie bal :)

Pozdrawiam
Tomek

Puzii

Zrób Pale ALe najzwyklejsze na początek, czym ławiej tym mniej zwallisz i nie będzie widać (czuć) :)
Mam na ten  temat swoje zdanie, ale się z nim kategorycznie nie zgadzam!

seler

Cytat: drhambone w 2019-07-06 | 21:23:21
seler, pod takim samym nickiem na piwo.org?

Naturalnie,  a pod jakim że :)

Chaos

weekend woodshop warrior

Łukasz Giergasz

Seler - kochany ty najukochańszy :-* kogo trzeba zaciukać żeby skosztować Twojego RIS-a? Zimą zawsze Stouty, RIS-y i Porter Bałtycki a latem Witbier - i basta. "IPY-SRIPY" są już rzeczywiście nudne ale "Atak Chmielu" ciągle trzyma fason - wczoraj piłem pierwszy raz od dawna i smakuje ;-)