Autor Wątek: Winiarstwo  (Przeczytany 1127 razy)

Offline wertus23

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 268
Odp: Winiarstwo
« Odpowiedź #15 dnia: 2019-02-10 | 11:37:14 »
Winko z rabarbaru. Osady już nie zrzuca, kolor różowo-czerwony puder

Offline Nano

  • Nowy użyszkodnik
  • *
  • Wiadomości: 4
Odp: Winiarstwo
« Odpowiedź #16 dnia: 2019-05-22 | 22:55:02 »
Spoko, jak będą chętni to założy się wątek, to coś podpowiem ;)
No to jeszcze jeden do kompletu, z tym że u mnie piwowarstwo się zderza z rekonstrukcją historyczną i babram się w rozmaitych sahti, gruitach itp. Aktualnie fermentuję Gotlandsdricka na drożdżach piekarskich (zacierane ze słodu osobiście wędzonego brzozą z naparem z gałązek jałowca, a do gotowania oprócz chmielu wrzucony bobrek trójlistny) - cholera wie, co z tego wyjdzie ???

Offline Puzii

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1385
Odp: Winiarstwo
« Odpowiedź #17 dnia: 2019-05-23 | 07:57:03 »
cholera wie, co z tego wyjdzie
Ło kurde, no to przyprawowo grubo :)

Opisz degustację, bo sam jestem ciekawe, coś  z tego wyjdzie.. :)
Mam na ten  temat swoje zdanie, ale się z nim kategorycznie nie zgadzam!

Offline Wojtek Ś

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1836
Odp: Winiarstwo
« Odpowiedź #18 dnia: 2019-05-23 | 08:54:50 »
To się nam kuźwa panoramix trafił

Offline seler

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 503
Odp: Winiarstwo
« Odpowiedź #19 dnia: 2019-05-23 | 09:15:59 »
Czy z piwowarstwem pod wątek się można podłączyc ? :)
Mam za sobą z 1,5tys litrów piwa uwarzonego... :)

Offline Puzii

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1385
Odp: Winiarstwo
« Odpowiedź #20 dnia: 2019-05-23 | 12:04:44 »
Czy z piwowarstwem pod wątek się można podłączyc ? :)
Mam za sobą z 1,5tys litrów piwa uwarzonego... :)


Można, witaj w klubie piwowarów... Wynik zacny ;)
Mam na ten  temat swoje zdanie, ale się z nim kategorycznie nie zgadzam!

Offline seler

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 503
Odp: Winiarstwo
« Odpowiedź #21 dnia: 2019-05-23 | 12:46:16 »
Ponad 50 warek na koncie, nie zawsze udanych...

Preferuję ciemne I mocne, najchętniej RISy, stouty różne, weizenbocki ale niepogardzę żednym dobrym.
Tyle że ajpy mi się znudziły zanim się stały modne ;)





Offline Nano

  • Nowy użyszkodnik
  • *
  • Wiadomości: 4
Odp: Winiarstwo
« Odpowiedź #22 dnia: 2019-05-23 | 21:23:00 »
Moja wina, że mi normalne piwo nie wychodzi :P? To mieszam takie ch*j wi co, żeby błędy i wady przykryć, a potem powiedzieć, że to tak ma smakować ;). A tak serio, to sahti zatarłem pod wpływem utworu Korpiklaani. Ojciec stwierdził, że mu to przypomina wycieczkę do browaru w Żywcu w latach 70. kiedy dostali do degustacji brzeczkę. A jak polecał bratu, to stwierdził "dobre. ale mocne".
Jak mi pierwsze Simcoe Session IPA (zestaw z Twojego Browaru na urodziny dostałem) lekko skwaśniało, to zacząłem kombinować z herbatkami ziołowymi i po roku leżakowania napar z krwawnika i lawendy się całkiem przyjął. Aktualnie brnę przez "Radical Brewing" Randy'ego Moshera - Amerykany to dopiero mają rozmach sk*syny... Przepis na Gotlandsdricka właśnie stamtąd wziąłem (na cichą wrzuciłem miód, a autor jeszcze dla zgodności z prawdą historyczną proponuje kostki dębu wrzucić).
A ciemne i mocne to ja też lubię. Ale pić, bo warzyć się jeszcze nie podejmuję - za cienki jeszcze jestem na to. Jak się nauczę i faktycznie podstawy ogarnę, to może. Ale teraz to taki farmhouse brewing jest.

Offline seler

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 503
Odp: Winiarstwo
« Odpowiedź #23 dnia: 2019-05-23 | 22:09:20 »
Ale przecież im mocniejsze i ciemniejsze tym trudniej spiepszyć :)

Wszelkie doniaki mi słabo raczej wychodziły oprócz doppel bocka... a tak to gazą wali albo innymi cudami. To już trzeba mieć warunki a żona nie zawsze się zgadzała żeby fermentator przez miesiąc z hakiem w lodóce stał :))

Offline foxtrot

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 143
Odp: Winiarstwo
« Odpowiedź #24 dnia: 2019-05-23 | 22:31:13 »
Mam za sobą z 1,5tys litrów piwa uwarzonego...
Kurna tyle to ja nie wiem czy wypiłem do tej pory... je**niutki

Offline drhambone

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 214
Odp: Winiarstwo
« Odpowiedź #25 dnia: 2019-05-23 | 23:20:36 »
seler, Nano jesteście moimi bogami! Zdradźcie jakieś szczegóły takiego amatorskiego piwowarstwa. Czy to jest temat dla zwykłego śmiertelnika, czy trza dysponować jakąś tajemną wiedzą i mega sprzętem?

Offline seler

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 503
Odp: Winiarstwo
« Odpowiedź #26 dnia: 2019-05-24 | 05:40:29 »
Tak. Trzeba mieć gar.
A i jeszcze trzeba mieć na czym zagrzac w nim wodę.

No i nie przypalić tej wody...

Chyba tyle :)

Offline Chaos

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 275
Odp: Winiarstwo
« Odpowiedź #27 dnia: 2019-05-24 | 09:38:39 »
ja robiłem wino z winogron, wyszło smaczne, może ktoś podać sprawdzony przepis na wino i piwo? fermentujecie w balonie czy wiadrze?
PRZESTAŃ SIĘ MARTWIĆ RZECZAMI, NA KTÓRE NIE MASZ WPŁYWU.

Offline Puzii

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1385
Odp: Winiarstwo
« Odpowiedź #28 dnia: 2019-05-24 | 10:16:43 »
Piwo no to fermentujemy w fermentorze, czyli wiaderku do tego stworzonym.
Przepis to ciężko podać, bo jest ich z kilka milionów pewnie. Na początek proponuję jakieś Ale angielskie zrobić, bo trudno spieprzyć. A można zaczać w ogóle od Brew Kitu i ominąć proces zacierania i wysładzania,  imho trzeba dużo poczytać zanim zacznie się samemu to robić. A tak tylko gotujesz,i do fermentora. Polecam forum piwo.org, skarbnica wiedzy! Oraz filmy na Yt, np Kopyr  -a
Mam na ten  temat swoje zdanie, ale się z nim kategorycznie nie zgadzam!

Offline seler

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 503
Odp: Winiarstwo
« Odpowiedź #29 dnia: 2019-05-24 | 10:26:48 »
Na poważniej, warzenie piwa jest stosunkowo prostym procesem I nie wymaga jakiegoś specjalnego sprzętu, zależności oczywiście od oczyekiwanej wydajności. Jak ktoś zechce sobie na probe 2 litry uwarzyć to raczej na pewno ma wszystki (prawie) w kuchni.

Przepis na najprostrsze piwo (nie wnikajmy za bardzo w walory smakowe ale będzie lepsze niż tyskie) 10l:
- 2kg słodu jęczmiennego zalać 10l wody o tem 65st
- mieszać I utrzymywać temperature przez godzinę
- po godzinie podnieść do 73st, utrzymać 15min
- odcedzić brzeczkę (płyn) od młóta (resztki słodu)
- młóto przelać gorąca wodą I odcedzić wlewając wysłodziny do przeczki (ok 2-3 l)
- brzeczkę zagotować
- dodać 10g chmielu
- gotować brzeczkę godzinę
- po godzinie dosypać jeszcze 10 g chmielu, pogotować 5-8min
- schłodzić brzeczkę
- przelać wężykiem do pojemnika które będzie fermentatorem, gąsior na wino się nie nadaje bo brzeczka w fermentacji mocno się pieni
- dodać drożdże piwowarskie, przykryć I odstawić na 2tyg w temp 14-20st
- po fermentacji bużliwej zlać do drugiego fermentatora wężykiem, bez osadu I odstawić na kolejne 2 tyg fermentacji cichej
- wlać do butelek dodając po małej, płaskiej łyżeczce cukru, zakapslować lub użyć butelek z korkiem I pałąkiem I odstawić na dwa-trzy tygodnie.
- po tym czasie buteleczki do lodówki I można się delektować.


To oczywiście proces bardzo uproszczony, bez przelicznych voodoo zaklęć i złożonych receptur, ale będzie to już najprostsze ale. Na lagera trzeba mieć lodówki I inne cuda to nie będę tu przytaczał