Autor Wątek: Winiarstwo  (Przeczytany 1338 razy)

Offline seler

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 605
Odp: Winiarstwo
« Odpowiedź #30 dnia: 2019-05-24 | 10:28:17 »
Acha I w procesie zachować możliwie najwyższą sterylność bo wejdą zakażenia I piwo będzie smakować... różnie...

Offline Puzii

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1435
Odp: Winiarstwo
« Odpowiedź #31 dnia: 2019-05-24 | 11:09:47 »
2kg słodu jęczmiennego zalać 10l wody o tem 65st
Oczywiście słód musi być uprzednio ześrutowany ;) - lub taki już zakupiony.
Mam na ten  temat swoje zdanie, ale się z nim kategorycznie nie zgadzam!

Offline seler

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 605
Odp: Winiarstwo
« Odpowiedź #32 dnia: 2019-05-24 | 12:15:14 »
no o oczywistościach paru moglem rzecz jasna zapomnieć :)

Offline Puzii

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1435
Odp: Winiarstwo
« Odpowiedź #33 dnia: 2019-05-24 | 12:35:39 »
Wiesz, dla nas to oczywiste, ale dla początkującego może być różnie... :D






... już oczami wyobraźni widziałem zalane pełne ziarno...ale ja to mam bujną wyobraźnie :D
Mam na ten  temat swoje zdanie, ale się z nim kategorycznie nie zgadzam!

Offline seler

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 605
Odp: Winiarstwo
« Odpowiedź #34 dnia: 2019-05-24 | 12:47:08 »
Znam przypadki że początkujący piwowar zrobił piwo z jęczmienia palonego... tylko z palonego :)

Offline Eldier

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 282
Odp: Winiarstwo
« Odpowiedź #35 dnia: 2019-05-24 | 13:02:19 »
Dla Was oczywiste, no właśnie - dlatego takie poradniki powinny być robione przez osoby początkujące i tak że wspomnieliście o sterylnych warunkach ;)
Dodam że ta sterylność najważniejsza od etapu chłodzenia aż do samego końca ;)

Im gęstsza brzeczka tym trudniej o zakażenie - najpierw "cukier" nie pozwoli się rozwinąć części świństw a później alkohol.
A wiec na początek jakiś dobry siepacz zatarty na słodko najlepiej ;D

Seler i Puzi - gdzie Wy jesteście jak w temacie "Dzisiaj piję" walą te perły, tyskie i inne sikacze? ;D
Ja tylko nabijam posty jak Obi :D

Offline seler

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 605
Odp: Winiarstwo
« Odpowiedź #36 dnia: 2019-05-24 | 13:15:23 »
Bo I chwalić się nie ma czym :) ja dopóki budowy nie skończę to do warzenia nie wrócę, a z kupnych spożywam samą nude... portery, koźlaki, czeskie lagery czasami pszenicznego maisselssa... nie kręcą mnie nowinki typu piwo z cipki czy jakieś niestworzone wymyślne receptury koniecznie IBU million których jedynym celem jest przykrycie braku umiejętności danego browaru do uwarzenia jakiejś klasyki którą się da do standardów porównać I wyciągnąć wnioski. Ot - smakuje jak szmata I taki był nasz cel a ty się nie znasz, do tego fikuśna nazwa I jeszcze fikuśniejsza nalepka...

Ale rynek się powoli klaruje z pseudobrowarów I ci którzy mają już jakąś pozycję trzymają swoje najlepsze receptury w ciągłej produkcji. Dawno temu był konkurs organizowany przez bodajże browar zamkowy w Żywcu I zwycięzca mógł uwarzyć swoją warkę w jakiejś tam niemałej partii I tam wychodziły super piwa bo zwykle były to klasyki I rzetelnie były oceniane. W szczególności zapadł mi w pamięć jeden dopple bock którego recepturkę pare razy skopiowałem I nawet nie zepsułem za bardzo.

Offline Puzii

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1435
Odp: Winiarstwo
« Odpowiedź #37 dnia: 2019-05-24 | 14:30:54 »
ą te perły, tyskie i inne sikacze
Jak ktoś lubi pić nie wiadomo co, no to co ja poradzę.... :D

Seler, takie nagrody są dość często, że wygrana receptura, jest potem walona w serii jakiejś tam przez browar.
A co do pseudo piw i pseudo browarów,, to masz rację zupełną. Wszystkie niby piwa znikną, bo jest tego za dużo, a niektórych niby nowofalowych - no po prostu nie da się pić..
« Ostatnia zmiana: 2019-05-24 | 14:33:33 wysłana przez Puzii »
Mam na ten  temat swoje zdanie, ale się z nim kategorycznie nie zgadzam!

Offline seler

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 605
Odp: Winiarstwo
« Odpowiedź #38 dnia: 2019-05-25 | 22:44:44 »
Jesteś intelektualnym betonemm nieotwartym na nowe doznania i eksperymenty! :))

https://www.wprost.pl/light/10142394/pierwsze-na-swiecie-waginalne-piwo-powstalo-w-polsce-pijac-je-czujesz-wiez-z-piekna-kobieta.html

czekam na piwo z du*py :)

Offline jaworek

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1405
Odp: Winiarstwo
« Odpowiedź #39 dnia: 2019-05-25 | 22:50:57 »
Ale to chyba nie ten Wojciech Mann?

Offline drhambone

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 237
Odp: Winiarstwo
« Odpowiedź #40 dnia: 2019-07-06 | 21:23:21 »
seler, pod takim samym nickiem jesteś na piwo.org??

Co do piwa, poczytałem trochę, pooglądałem filmów i stwierdziłem, że własne piwo to jest to! Coobra CB5 już czeka na pierwsze warzenie. We wtorek przychodzą zestawy słodów i chmieli z BA. Na początek jakaś AIPA i angiellskie Pale Ale do grilla :) Dam znać jak poszło.
Jakie by to piwo nie wyszło, będzie bal :)

Pozdrawiam
Tomek

Offline Puzii

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1435
Odp: Winiarstwo
« Odpowiedź #41 dnia: 2019-07-07 | 14:28:00 »
Zrób Pale ALe najzwyklejsze na początek, czym ławiej tym mniej zwallisz i nie będzie widać (czuć) :)
Mam na ten  temat swoje zdanie, ale się z nim kategorycznie nie zgadzam!

Offline seler

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 605
Odp: Winiarstwo
« Odpowiedź #42 dnia: 2019-07-08 | 20:39:55 »
seler, pod takim samym nickiem na piwo.org?

Naturalnie,  a pod jakim że :)

Offline Chaos

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 294
Odp: Winiarstwo
« Odpowiedź #43 dnia: 2019-07-13 | 20:31:52 »
czarna porzeczka
PRZESTAŃ SIĘ MARTWIĆ RZECZAMI, NA KTÓRE NIE MASZ WPŁYWU.

Offline Łukasz Giergasz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 633
    • Stolarnia 5m2 blog
Odp: Winiarstwo
« Odpowiedź #44 dnia: 2019-07-15 | 17:35:48 »
Seler - kochany ty najukochańszy :-* kogo trzeba zaciukać żeby skosztować Twojego RIS-a? Zimą zawsze Stouty, RIS-y i Porter Bałtycki a latem Witbier - i basta. "IPY-SRIPY" są już rzeczywiście nudne ale "Atak Chmielu" ciągle trzyma fason - wczoraj piłem pierwszy raz od dawna i smakuje ;-)