rozumiem ze podcinam w taki sposob (fotka ponizej) , czy inny?
Nie tak
Nie podcinamy od dołu ,tylko odcinamy całą grubość stopnia . Jak dużo odciąć ?, to będzie uzależnione od profilu zrobionego od spodu stopnia . Może to być , faza , zaokrąglenie ,czy jakiś bardziej wymyślny profil ,albo tylko lekko załamany kant .
Dlaczego nie odcinamy cały nosek ? a tylko tyle ile jest profil ? Bo była by w tym miejscu szpara ,a łatwiej jest odciąć kawałeczek noska ,niż rzeźbić i dopasowywać pionowa listwę do profilu .
Nie którzy stolarze by ułatwić sobie późniejsze listwowanie przyścienne , nie robią profilu ozdobnego do samych końców stopnia .
Ja lubię odcinać (robię to już wcześniej na kobyłkach zanim przykleję stopień ) bo wtedy pionowe listwy wciskam między ścianę a sztorc odciętego noska ,co gwarantuje dobre trzymanie .