Drewno lite > Jak pozyskiwać, przechowywać i zabezpieczać drewno
drewno na kuchenną deske do krojenia
mmichal:
Witam,
Czy są gatunki drzew z których nie powinno robić się kuchennych desek do krojenia ?
Dziękuje i pozdrawiam,
tomekz:
Zawierające żywicę i dużo olejków eterycznych
Qiub:
buczyna... bo sie pognie... ale jak zrobisz klejonke z klepek 4x4cm to takie ladne 20cm na ubijanie zywego swiniaka jak znalazl... nawet nie pognie ;D
iglaste zeczywiscie odpadaja bo zywica i egzotyka z olejkami bo ciezko gowna sie pozbyc.
debina. buczyna jak grubo zeobisz. jesion wiaz. bardzo ladne jest z akacji.
VelYoda:
Mówią, że robinia jest trująca ...
Mery:
dębina też mówią że jest trująca bo zawiera garbniki, dziwne jest tylko to że te same garbniki są wykorzystywane w farmacji jako lecznicze i stosowane są w lekarstwach ;D
z nie wymienionych to jeszcze drewno z drzew owocowych ,
jaką chcesz deskę zrobić ? bo ja odróżniam 3 rodzaje,
sztorcowe : wtedy dobieram drewno ze względu na jego twardość i barwę
praktyczne: patrzę na twardość i kleję z kawałków nie szerszych niż 4 cm
ładne: patrzę na usłojenie i barwę drewna, kleję z elemetów ok7 cm szerokości i dobieram deski żeby pasowały kolorystycznie i usłojeniem
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej