Drewno lite > Jak pozyskiwać, przechowywać i zabezpieczać drewno

drewno na kuchenną deske do krojenia

(1/7) > >>

mmichal:
Witam,

Czy są gatunki drzew z których nie powinno robić się kuchennych desek do krojenia ?

Dziękuje i pozdrawiam,

tomekz:
Zawierające żywicę i dużo olejków eterycznych

Qiub:
buczyna... bo sie pognie... ale jak zrobisz klejonke z klepek 4x4cm to takie ladne 20cm na ubijanie zywego swiniaka jak znalazl... nawet nie pognie ;D

iglaste zeczywiscie odpadaja bo zywica i egzotyka z olejkami bo ciezko gowna sie pozbyc.

debina. buczyna jak grubo zeobisz. jesion wiaz. bardzo ladne jest z akacji.

VelYoda:
Mówią, że robinia jest trująca ...

Mery:
dębina też mówią że jest trująca bo zawiera garbniki, dziwne jest tylko to że te same garbniki są wykorzystywane w farmacji jako lecznicze i stosowane są w lekarstwach  ;D

z nie wymienionych to jeszcze drewno z drzew owocowych ,

jaką chcesz deskę zrobić ? bo ja odróżniam 3 rodzaje,
sztorcowe : wtedy dobieram drewno ze względu na jego twardość i barwę
praktyczne: patrzę na twardość i kleję z kawałków nie szerszych niż 4 cm
ładne:  patrzę na usłojenie i barwę drewna, kleję z elemetów ok7 cm szerokości i dobieram deski żeby pasowały kolorystycznie i usłojeniem

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej