Autor Wątek: Orzech włoski  (Przeczytany 3423 razy)

Offline oko160

  • Nowy użyszkodnik
  • *
  • Wiadomości: 41
Orzech włoski
« dnia: 2020-04-09 | 18:09:12 »
Czołem Korniki. Wczoraj kupiłem kloc orzecha włoskiego, dzisiaj go przecierałam, wyszło pare ładnych sztuk 4cm desek. Na tartaku gość mi powiedział, żebym  go odłożył na conajmniej pół roku i dopiero wkładał do suszarni. Jak to jest z tym sezonowaniem? Powinienem go sezonowac na dworze, czy może to być szopa/stodoła itp?

Offline tomekz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2861
Odp: Orzech włoski
« Odpowiedź #1 dnia: 2020-04-09 | 18:11:37 »
Na dworze przykryć daszkiem .

Offline Łukasz Giergasz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 897
    • Stolarnia 5m2 blog
Odp: Orzech włoski
« Odpowiedź #2 dnia: 2020-04-09 | 19:30:14 »
I dłużej niż pół roku.

Offline ozi

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 7693
    • rachunek
Odp: Orzech włoski
« Odpowiedź #3 dnia: 2020-04-09 | 19:36:56 »
W przewiewnym miejscu, sztorce zamaluj. Susz 1 rok na każdy 1cm grubości, czyli 2 lata  ;)
Zima była marna wiec raczej mocno mokry materiał
nie przeszkadzaj kobieto !!! - na forum jestem

Offline oko160

  • Nowy użyszkodnik
  • *
  • Wiadomości: 41
Odp: Orzech włoski
« Odpowiedź #4 dnia: 2020-04-09 | 21:27:18 »
A da się go jakoś zabezpieczyć przed pekaniem w suszarni?

Offline Łukasz Giergasz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 897
    • Stolarnia 5m2 blog
Odp: Orzech włoski
« Odpowiedź #5 dnia: 2020-04-09 | 21:29:36 »
Da się - trzeba porządnie wysezonować. Tego procesu nie należy przyspieszać. Szczególnie orzech jest wrażliwy na takie "smażenie".

Offline oko160

  • Nowy użyszkodnik
  • *
  • Wiadomości: 41
Odp: Orzech włoski
« Odpowiedź #6 dnia: 2020-04-09 | 22:04:08 »
Zgadza się, mokrawy deczko :D moglibyście powiedzieć co się z nim stanie jeśli wrzucę go na smażenie? Nie ukrywam że czas mnie trochę goni z projektem, a pęknięcia nawet pożądane są bo pójdzie pod zywice czarna, ale boję się że tak się pokrzywi że z 4cm deski zostanie 2cm.

Offline ozi

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 7693
    • rachunek
Odp: Orzech włoski
« Odpowiedź #7 dnia: 2020-04-09 | 22:08:44 »
Jak się spieszysz to kup inny, suchy.
O tym drewnie zapomni na co najmniej 2 lata
Drewna nie pogonisz, nawet suszenie próżniowe nic nie pomoże na tegoroczną ścinkę
nie przeszkadzaj kobieto !!! - na forum jestem

Offline Łukasz Giergasz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 897
    • Stolarnia 5m2 blog
Odp: Orzech włoski
« Odpowiedź #8 dnia: 2020-04-09 | 22:09:05 »
I pewnie tak się stanie. Ile tego materiału potrzebujesz na projekt? Może warto posztaplować to co masz i dać mu czas na dojście a na szybko kupić już suchy? Szkoda drewna, bo umordujesz się i zostaną sztachety a nie deski...

Offline Łukasz Giergasz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 897
    • Stolarnia 5m2 blog
Odp: Orzech włoski
« Odpowiedź #9 dnia: 2020-04-09 | 22:09:35 »
Ozi - byłeś szybszy ;-)

Offline oko160

  • Nowy użyszkodnik
  • *
  • Wiadomości: 41
Odp: Orzech włoski
« Odpowiedź #10 dnia: 2020-04-09 | 22:12:40 »
Dzięki Panowie. Potrzebuje koło metra3, a sytuacja taka że za grosze mogę wyrwać jeszcze pare desek. No nic, będzie musiał na siebie poczekac.

Offline Cudak

  • Zaawansowany użyszkodnik
  • ****
  • Wiadomości: 290
Odp: Orzech włoski
« Odpowiedź #11 dnia: 2020-04-14 | 08:18:41 »
Czekać, szczególnie że masz tylko 4cm. Pod żywicę pewnie będziesz strugał całą dechę, mi ostatnio z 5cm dechy zostało finalnie 3,5cm, też szybko suszona.