Kornikowo - Forum stolarskie
Drewno lite => Jak pozyskiwać, przechowywać i zabezpieczać drewno => Wątek zaczęty przez: oko160 w 2020-04-09 | 18:09:12
-
Czołem Korniki. Wczoraj kupiłem kloc orzecha włoskiego, dzisiaj go przecierałam, wyszło pare ładnych sztuk 4cm desek. Na tartaku gość mi powiedział, żebym go odłożył na conajmniej pół roku i dopiero wkładał do suszarni. Jak to jest z tym sezonowaniem? Powinienem go sezonowac na dworze, czy może to być szopa/stodoła itp?
-
Na dworze przykryć daszkiem .
-
I dłużej niż pół roku.
-
W przewiewnym miejscu, sztorce zamaluj. Susz 1 rok na każdy 1cm grubości, czyli 2 lata ;)
Zima była marna wiec raczej mocno mokry materiał
-
A da się go jakoś zabezpieczyć przed pekaniem w suszarni?
-
Da się - trzeba porządnie wysezonować. Tego procesu nie należy przyspieszać. Szczególnie orzech jest wrażliwy na takie "smażenie".
-
Zgadza się, mokrawy deczko :D moglibyście powiedzieć co się z nim stanie jeśli wrzucę go na smażenie? Nie ukrywam że czas mnie trochę goni z projektem, a pęknięcia nawet pożądane są bo pójdzie pod zywice czarna, ale boję się że tak się pokrzywi że z 4cm deski zostanie 2cm.
-
Jak się spieszysz to kup inny, suchy.
O tym drewnie zapomni na co najmniej 2 lata
Drewna nie pogonisz, nawet suszenie próżniowe nic nie pomoże na tegoroczną ścinkę
-
I pewnie tak się stanie. Ile tego materiału potrzebujesz na projekt? Może warto posztaplować to co masz i dać mu czas na dojście a na szybko kupić już suchy? Szkoda drewna, bo umordujesz się i zostaną sztachety a nie deski...
-
Ozi - byłeś szybszy ;-)
-
Dzięki Panowie. Potrzebuje koło metra3, a sytuacja taka że za grosze mogę wyrwać jeszcze pare desek. No nic, będzie musiał na siebie poczekac.
-
Czekać, szczególnie że masz tylko 4cm. Pod żywicę pewnie będziesz strugał całą dechę, mi ostatnio z 5cm dechy zostało finalnie 3,5cm, też szybko suszona.