Drewno lite > Jak pozyskiwać, przechowywać i zabezpieczać drewno
Orzech włoski
oko160:
Czołem Korniki. Wczoraj kupiłem kloc orzecha włoskiego, dzisiaj go przecierałam, wyszło pare ładnych sztuk 4cm desek. Na tartaku gość mi powiedział, żebym go odłożył na conajmniej pół roku i dopiero wkładał do suszarni. Jak to jest z tym sezonowaniem? Powinienem go sezonowac na dworze, czy może to być szopa/stodoła itp?
tomekz:
Na dworze przykryć daszkiem .
Łukasz Giergasz:
I dłużej niż pół roku.
ozi:
W przewiewnym miejscu, sztorce zamaluj. Susz 1 rok na każdy 1cm grubości, czyli 2 lata ;)
Zima była marna wiec raczej mocno mokry materiał
oko160:
A da się go jakoś zabezpieczyć przed pekaniem w suszarni?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej