Drewno lite > Jak pozyskiwać, przechowywać i zabezpieczać drewno
Pień czereśni
Tony23:
Na ogrodzie taka pozostałość po czereśni ściętej jakieś 4-5 lat temu, pewnie w okolicach kiedy owocowała czyli czerwiec/lipiec
Ucięta w miejscu gdzie się rozgałęziła na dwa główne konary, tak więc usłojenie powinno być super.
Pytanie czy warto to brać po takim czasie na przetarcie?
Ile by kosztowało przetarcie tego w tartaku na jakieś 3-5cm grubości?
wysokośc to jakies 90cm
czy raczej będzie już słabej jakości i zostawić do wędzenia ? :)
Chaos:
odetnij z góry kawałek i zobacz jak wygląda, przetarcie to pewnie pare złoty.
ozi:
o ile w ogóle ktoś się zgodzi
jest jeszcze zasada, że właściciel materiału płaci za uszkodzenie pił spowodowanych „niespodziankami” w materiale (gwoździe, druty czasem pociski z czasów wojny)
jak się uda to nie trzyj poniżej 5cm
marcin6391:
Najpierw sprawdź, czy jeszcze jest ,co trzec...
Bo może się tylko na tej korze trzymać...
DyzMeg:
Miałem właśnie podobny dylemat bo ścinałem dwie ponad 60 cio letnie jabłonie.
Miałem smaka na drewno ale po ścięciu okazało się, że tylko miejscami drewno było zdrowe, a większość już od rdzenia pruchno.
Także zostawiłem co lepsze kawałki ale to tak na jakiś uchwyt czy trzonek, bo stołu to ja z tego nie zrobię.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej