1.Zastanawiasz się nad zakupem traka ? Potrzebujesz 50 m3 tarcicy na miesiąc ?
2. Po jakiego grzyba sezonować 1,5 roku deski, jak już po kilku tygodniach mają około 60-40%, co kwalifikuje je do włożenia do suszarki.
Zmniejsza to ryzyko spękań.
3.Sezonowanie 1cm/rok jest archaizmem bez praktycznego zastosowania w chwili obecnej.
4. Czoła mokrej tarcicy smaruje się gaczem parafinowym.
5.Suche drewno trzeba składować w pomieszczeniu suchym, bo w nieogrzewanym pomieszczeniu w zimie naciągnie na koniec zimy do 18%.
6. W fabryce mebli suszyliśmy około 1100 m3 miesięcznie łat meblowych czyli krótkich elementów o wymiarach max 5x5x120 cm. Końce smarowane gaczem parafinowym. Suszenie normalne lub łagodne modyfikowane. Sosna/ brzoza/ dąb .
@wioskomaniak
1.Pleśń w sztaplu = brak przewiewu
2. popękane plastry = zbyt szybkie i agresywne suszenie
Widzisz, bardzo dużo wiedzy tutaj piszesz, sporo krąży legend i nie ma tego jak zweryfikować, zwłaszcza jak się jest amatorem czy hobbysta, po co tyle sezonowa? A skąd mam wiedzieć? Szukam informacji, tak gadają ci co robią w temacie? Ufać nie ufać, nie wiem, to jedyne źródło informacji obiegowej, któremu w miarę można ufac. Po prostu napisałem co mi powiedziano. Tartak to fanaberia, ale tez wygoda, wiem ze sens mały, aczkolwiek ostatni czekałem na tartak 4 miesiące przy przekładaniu z zaskoczenia terminów 5 razy, pr******chane 1000km, ekipa odwołana 5 razy, nie stać mnie na taka ekstrawagancje, ludzi nie ma, specow nie ma, trzeba samemu się uczuć i rozwijać. Daj znać jak będzie książka
mam nadzieje ze odpowie mi na większość pytań.