Drewno lite > Jak pozyskiwać, przechowywać i zabezpieczać drewno
Tarcie orzecha włoskiego i czereśni
Mmmac:
Pozyskałem ostatnio kilka pni z czereśni i z orzecha włoskiego.
Mam pytanie jak to najlepiej przetrzeć? Od razu po ścięciu? Czy poczekać? Korować pnie czy dopiero deski?
Na jakie deski przecierać? Nie wiem jeszcze w jaki sposób wykorzystam drewno. Kawałki nie są duże. Myślałem o 25 maks 32. Coś z tego będzie?
jack49:
Jeśli jeszcze nie wiesz co będziesz z tego robił to do 25 bym nie schodził bo może Ci potem zabraknąć grubości. Ja osobiście przetarłbym na 28-32 w zależności od grubości kłody.
Sam będziesz jakoś przecierał czy w tartaku? Dasz to potem do suszarni czy będziesz sezonował?
Mmmac:
Dam do tartaku. I będę sezonował.
jack49:
Spytaj w tartaku o koszt suszenia bo może nie być duży a od razu możesz działać a nie za rok-dwa. Szerokie to będą deski? Nie chcesz kawałka odsprzedać? :-)
maniek444:
U mnie za suszenie biorą 400 zł za kubik. Nie wiem dużo to czy mało!?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej