Autor Wątek: Jak przetrzeć pień orzecha włoskiego.  (Przeczytany 2665 razy)

Offline maniek05

  • Nowy użyszkodnik
  • *
  • Wiadomości: 3
Jak przetrzeć pień orzecha włoskiego.
« dnia: 2021-01-02 | 17:40:14 »
Tydzień temu ścięty został pień orzecha włoskiego o średnicy około 60-70 cm i długości 6m. 3,5 m jest prosty i bez sęków, pozostałe 2,5 jest już sękate. Moje pytanie brzmi jak przetrzeć w tartaku taki pień. Jakiej grubości deski i jakiej długości uzyskać. Na pewno jest to uzależnione od tego co chcę z niego zrobić jednak nie mam na to konkretnych planów, ale myślę o jakimś stole, może schody. Na pewno będę musiał przeciąć na dwie części ten pień bo trzeba załadować go na samochód przenosząc nad ogrodzeniem a jest dość ciężki. Jak najkorzystniej przetrzeć taki pień? Kiedy go przetrzeć odrazu czy może zostawić w takim stanie na jakiś czas? Okorowac?

Offline ozi

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 7693
    • rachunek
Odp: Jak przetrzeć pień orzecha włoskiego.
« Odpowiedź #1 dnia: 2021-01-02 | 18:40:05 »
Najlepiej przecierać promieniowo ale wątpię by chcieli się bawić. Pewnie będzie tak jak większość czyli tarcica calowa. Przed przetarciem zamaluj boki.
Jak dobrze pójdzie za 5 lat będzie gotowy materiał
nie przeszkadzaj kobieto !!! - na forum jestem

Offline maniek05

  • Nowy użyszkodnik
  • *
  • Wiadomości: 3
Odp: Jak przetrzeć pień orzecha włoskiego.
« Odpowiedź #2 dnia: 2021-01-04 | 19:20:27 »
Calowa czyli 25 mm, może lepiej 50mm? Po przetarciu okorowac? Teraz już wieźć do tartaku czy odczekać jakiś czas? Może ktoś poleci jakieś źródło informacji na temat produkcji tarcicy?

Offline trz123

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2919
Odp: Jak przetrzeć pień orzecha włoskiego.
« Odpowiedź #3 dnia: 2021-01-04 | 19:41:23 »
Wieziesz w takim stanie jak teraz do tartaku. Im szybciej tym lepiej. Korujesz po przetarciu.  Nie wiemy na co potrzebujesz deski... Ja bym to pociał na 5 cm środkiem (najlepiej 55mm) a bokami coś cienszego. Bo przetarciu układasz w zacienionym i przewiewnym miejscu.  Nie zapomnij przekładki dać miedzy deski. Sezonujesz najmniej rok. Po tym czasie może wysuszyć w suszarni i coś z tego zrobić
« Ostatnia zmiana: 2021-01-05 | 07:48:01 wysłana przez trz123 »

Offline ozi

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 7693
    • rachunek
Odp: Jak przetrzeć pień orzecha włoskiego.
« Odpowiedź #4 dnia: 2021-01-04 | 21:58:32 »
Oczywiście miałem na myśli dwucalowe 👍
nie przeszkadzaj kobieto !!! - na forum jestem

Online Qiub

  • Targi
  • Kornik - Ekspert
  • *
  • Wiadomości: 5725
Odp: Jak przetrzeć pień orzecha włoskiego.
« Odpowiedź #5 dnia: 2021-01-04 | 21:59:33 »
sposob pierwszy

jesli masz w klodzie to kore trza op*****ic a sztorce zapi***olic czyms co zamknie doplyw powietrza zeby nie pekalo, np to mazidlo na zimno do izolacji murow.
galezie i wokol tak z 5-10cm tez zapi***olic
wszystko musi byc okorowane i do****** malowac

w takim stanie dajesz to w zacienionym miejscu najlepiej beton albo klepisko ale czyste zeby robale nie cvhodzily.
stawiasz to oczywiscie na kantowkach 10cm i dlugosci najlepiej kolo 1mb albo dluzsze w celu obracania co pol roku.

tak kloda sobie spokojnie lezakuje bardzo powoli wysycha ale i bardzo malo peka albo wogole.

czas schniecia to okolo 0,5cm na rok grubosci drewna czyli dosc ku**a dlugo ;D

tak robili z dziada pradziada gdzie drewno i samo drzewo rzemieslnicy bardzo szanowali z uwagi wlasnie na duzy czas oczekiwania na sucha klode

sposob dwa:

zapi***alasz po trak przewozny albo wieziesz do tartaku

jesli potrzebujesz finalnie 5cm dechy to zlecasz 6 bo i tak minimalnie pognie

brzegujesz od razu!!!!


przekladka na suchej rownej powierzchni w cieniu z daleka od robali, sztorce i ostatnie 5cm dechy zapi***ol mazidlem do izolowania murow

czas schniecia okolo 1cm rocznie na 1cm grubosci dechy



w jednym i drugim przypadku pozbywasz sie kory w ch*ja dosc szybko bo orzech ma duzo robalstwa pod kora.

Offline gwd

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1074
Odp: Jak przetrzeć pień orzecha włoskiego.
« Odpowiedź #6 dnia: 2021-01-04 | 22:24:54 »
w jednym i drugim przypadku pozbywasz sie kory w ch*ja dosc szybko bo orzech ma duzo robalstwa pod kora.

Pytanie za 100 punktów: dlaczego robactwo wchodzi w drewno (czyli po ścięciu) a nie w drzewo?

Online pinkpixel

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 5436
  • Nie pasuje ale zmieszczę
Odp: Jak przetrzeć pień orzecha włoskiego.
« Odpowiedź #7 dnia: 2021-01-04 | 22:56:29 »
Pytanie za 100 punktów: dlaczego robactwo wchodzi w drewno (czyli po ścięciu) a nie w drzewo?
Nie wiem ale tak sobie gdybam, że za życia im tam za wilgotno, a jak zetniesz i suszysz, soki znikają. Ale czy trafiłem nie wiem :D

Offline nickczemnick

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 995
Odp: Jak przetrzeć pień orzecha włoskiego.
« Odpowiedź #8 dnia: 2021-01-04 | 23:00:05 »
Ja bym rozpoczął od wywiadu czy któryś tartak w pobliżu Ci to przetrze  i za ile albo czy ktoś się ulituje i przewoźnym przyjedzie i też ile za usługę sobie zażyczy jak już zechce dupę ruszyć :) A jak już to poustalasz to się będziesz  zastanawiał jak pociąć. Ogólnie to takie pojedyncze ścięte drzewo to tylko kłopot jest i najkorzystniej to pociąć na miejscu jak Qiub na Lubdrewie szaloną maszyną :D

Offline nickczemnick

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 995
Odp: Jak przetrzeć pień orzecha włoskiego.
« Odpowiedź #9 dnia: 2021-01-04 | 23:10:02 »
Cytat: gwd w Dzisiaj o 22:24:54
Pytanie za 100 punktów: dlaczego robactwo wchodzi w drewno (czyli po ścięciu) a nie w drzewo?
Nie wiem ale tak sobie gdybam, że za życia im tam za wilgotno, a jak zetniesz i suszysz, soki znikają. Ale czy trafiłem nie wiem
W drzewo też wchodzi, nie tak dawno była afera z niejakim kornikiem w roli głownej :) Ale to dokładnie tak jak z ludzmi, póki drzewo i człowiek żyje to jak każdy żywy organizm z robakami sobie lepiej lub gorzej radzi, ścięte drzewo już nie żyje nie ma się jak bronić i robale go jedzą, czlowieka również bo po śmierci słabo sobie radzi :) Kiedyś się ludzi suszyło jak drewno tylko zamiast suszonej tarcicy produkt finalny nazywał się mumia :D

Online Qiub

  • Targi
  • Kornik - Ekspert
  • *
  • Wiadomości: 5725
Odp: Jak przetrzeć pień orzecha włoskiego.
« Odpowiedź #10 dnia: 2021-01-05 | 07:00:42 »
W orzecha też wchodzą robale. Ale dość powoli.
Gorzej jak orzech słaby to zaczynają wpi***alac namietnie.

Soki orzecha są specyficzne jest ich bardzo bardzo dużo na zdrowym drzewie. Większość robali orzechem gardzi ale te które się dostaną sieją spestoszenie.