Czym zabezpieczyć blat kuchenny dębowy

Zaczęty przez wlod61, 2022-09-22 | 22:51:47

Poprzedni wątek - Następny wątek

wlod61

Witam i proszę o pomoc, a właściwie poradę.
Wymieniam blaty w kuchni z płyty laminowanej na dębowe klejone. Chciałbym prosić kogoś z doświadczeniem o poradę w kwestii zabezpieczenia takiego blatu.
Lakiery nie wchodzą w grę, chciałbym aby blat wykończony był środkami naturalnymi. Czym najlepiej to zrobić, olejem, olejo-woskiem czy woskiem?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

jpyt

https://www.youtube.com/watch?v=YUQquBdiFTg
To chyba największy test olejów (i lakieru) jaki znam i chyba najbardziej rzetelny pomimo, że zrobiony przez gościa, którego do tej pory kojarzyłem tylko z kabaretem :o

PS. Forumowy regulamin zakłada, że pierwszym postem powinien być ten powitalny  ;)

grekot


Teekno

Korzystając z okazji jeszcze dopytam. Powinno być to pomocne również autorowi posta. Przy nakładaniu olejowosku twardego zalecany jest międzyszlif papierem 220-240 (zalecenie producenta) - pytanie - czy robić to ręcznie jak kolega wyżej na filmiku pokazał, czy szlifierką? Mam obawy, że szlifierka może zebrać za dużo z tej pierwszej warstwy.

MySZ

Ja zawsze międzyszlif traktuję jako spolerowanie nierówności i bardzo delikatne zmatowienie, więc tylko ręcznie robię. Szlifierką bałbym się przetarć, szczególnie na brzegach.
Tak tak, to ja.