Kornikowo - Forum stolarskie

Techniki stolarskie - ABC pracy z drewnem => Jak to zrobić? => Wątek zaczęty przez: wlod61 w 2022-09-22 | 22:51:47

Tytuł: Czym zabezpieczyć blat kuchenny dębowy
Wiadomość wysłana przez: wlod61 w 2022-09-22 | 22:51:47
Witam i proszę o pomoc, a właściwie poradę.
Wymieniam blaty w kuchni z płyty laminowanej na dębowe klejone. Chciałbym prosić kogoś z doświadczeniem o poradę w kwestii zabezpieczenia takiego blatu.
Lakiery nie wchodzą w grę, chciałbym aby blat wykończony był środkami naturalnymi. Czym najlepiej to zrobić, olejem, olejo-woskiem czy woskiem?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Tytuł: Odp: Czym zabezpieczyć blat kuchenny dębowy
Wiadomość wysłana przez: jpyt w 2022-09-22 | 23:02:24
https://www.youtube.com/watch?v=YUQquBdiFTg (https://www.youtube.com/watch?v=YUQquBdiFTg)
To chyba największy test olejów (i lakieru) jaki znam i chyba najbardziej rzetelny pomimo, że zrobiony przez gościa, którego do tej pory kojarzyłem tylko z kabaretem :o

PS. Forumowy regulamin zakłada, że pierwszym postem powinien być ten powitalny  ;)
Tytuł: Odp: Czym zabezpieczyć blat kuchenny dębowy
Wiadomość wysłana przez: grekot w 2022-09-23 | 06:39:04
U mnie sprawdza się taka metoda

Tytuł: Odp: Czym zabezpieczyć blat kuchenny dębowy
Wiadomość wysłana przez: Teekno w 2022-09-23 | 07:35:07
Korzystając z okazji jeszcze dopytam. Powinno być to pomocne również autorowi posta. Przy nakładaniu olejowosku twardego zalecany jest międzyszlif papierem 220-240 (zalecenie producenta) - pytanie - czy robić to ręcznie jak kolega wyżej na filmiku pokazał, czy szlifierką? Mam obawy, że szlifierka może zebrać za dużo z tej pierwszej warstwy.
Tytuł: Odp: Czym zabezpieczyć blat kuchenny dębowy
Wiadomość wysłana przez: MySZ w 2022-09-23 | 08:46:33
Ja zawsze międzyszlif traktuję jako spolerowanie nierówności i bardzo delikatne zmatowienie, więc tylko ręcznie robię. Szlifierką bałbym się przetarć, szczególnie na brzegach.