Nie wiem czy to dobry czas i moment...
Na samym początku zapytam czy to jest pierwsza wędzarnia czy już jest doświadczenie z opalana naturalnie? Z jednej strony to fajnie mieć wędzarnie natualna, opalana drzewem itd. Jednak utrzymanie temperatury, pilnowanie dymu, czasu jest bardzo wymagające w przypadku klasycznej wędzarni. Osobiście korzystam i polecam wędzarnie elektryczna Borniak. Jest super, obsługa wędzarni sprowadza się do minimum. Siedzenie kilka godzin przy pilnowaniu ognia po pewnym czasie już nie kręci.
A więc jeśli doświadczenia brak w wędzeniu, a chciałoby się uzyskać jadalne wędliny - polecam borniaka
Mam, korzystam i za 2 tygodnie zaczynam sezon wędliniarski
Jeśli to ma być wędzenia klasyczna - osobiście polecam wyłącznie drzewa liściaste do tego, a jeśli wędzenie ma być zima - koniecznie wziąć pod uwagę warunki temp zewnętrzne i do tego dostosować projekt wędzarni.