Autor Wątek: wyspa kuchenna  (Przeczytany 571 razy)

Offline Darek123

  • Nowy użyszkodnik
  • *
  • Wiadomości: 10
wyspa kuchenna
« dnia: 2021-12-28 | 22:42:27 »
Cześć,
projektuję wyspę kuchenną, ma to wyglądać tak, że wszystkie zewnętrzne elementy są z materiału na fronty i bez widocznych wkrętów, w środku same szuflady.
Blat wyspy szeroki na 140, korpus jakieś 120.

Czy dobrym pomysłem będzie ustawienie obok siebie dwóch korpusów 60 i do nich od wewnątrz przykręcić boczki i plecy z frontów?
Drugi mój pomysł to od razu boczki z frontów, a wieńce przykręcane do boczków poprzez dodatkowe listwy z płyty 18 (czyli listwa do boczku i potem wieniec do listwy). Ten drugi wariant może być mniej stabilny.
Nie chcę sklejać na kołki bo nie mam do tego maszyny, a ręcznie nie wywiercę równo.

Przy okazji pytanie o nóżki - czy te regulowane, czy od razu stawiać na boczkach z nabitymi stopkami?

Offline kwita

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 3733
  • Jakby kto pytał, herb województwa dolnośląskiego
Odp: wyspa kuchenna
« Odpowiedź #1 dnia: 2021-12-28 | 23:01:57 »
Zrób korpusy, skręć ze sobą a z boku przykrecasz tzw.blendę wkrętami od wewnątrz korpusu 4x30. Wszystko postaw na nóżkach, blende zrób o 5mm wyższą od wysokości korpusów i nóżek, które chcesz zastosować. Typowe nóżki to 100mm plus korpus 720 co daje 820. Blende zrób na wysokość 825. Resztę wyreguluje nóżkami. Jeśli inna wysokość, analogicznie do przykładu

Offline szmar

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2025
Odp: wyspa kuchenna
« Odpowiedź #2 dnia: 2021-12-29 | 07:59:50 »
Ja bym dodał ;


Nie ma wymogu prawnego że blenda/bok musi być z frontów ( jak te kawałki połączyć ?) może być z dowolnego materiału/dekoru , można zastosować oczywiście taki sam dekor jak na fronty .
 Ja bym radził okleić także dolną krawędź (blendy) oraz zastosował ślizgi (od dołu) tak by ten dodatkowy bok/blenda nie stał bezpośrednio na podłodze  tylko był uniesiony o 5 mm nad podłogą  (ten wymiar trzeba uwzględnić przy zamawianiu ) ,bo  brak styczności z wodą.


A szafki dolne lub wyspy zawsze lepiej stawiać na regulowanych nóżkach dlaczego ? ( bo przypominam problemy z wiszącymi szafkami) i jak ściana  nie była równa to podłoga też nie musi być idealna .
A i w technice lepiej podawać wymiary w milimetrach, bo to jest czytelne .

Offline kwita

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 3733
  • Jakby kto pytał, herb województwa dolnośląskiego
Odp: wyspa kuchenna
« Odpowiedź #3 dnia: 2021-12-29 | 09:24:01 »
Ja bym dodał ;


Nie ma wymogu prawnego że blenda/bok musi być z frontów ( jak te kawałki połączyć ?) może być z dowolnego materiału/dekoru , można zastosować oczywiście taki sam dekor jak na fronty .
 Ja bym radził okleić także dolną krawędź (blendy) oraz zastosował ślizgi (od dołu) tak by ten dodatkowy bok/blenda nie stał bezpośrednio na podłodze  tylko był uniesiony o 5 mm nad podłogą  (ten wymiar trzeba uwzględnić przy zamawianiu ) ,bo  brak styczności z wodą.


A szafki dolne lub wyspy zawsze lepiej stawiać na regulowanych nóżkach dlaczego ? ( bo przypominam problemy z wiszącymi szafkami) i jak ściana  nie była równa to podłoga też nie musi być idealna .
A i w technice lepiej podawać wymiary w milimetrach, bo to jest czytelne .

Wszystko można, tylko po co dodatkowy kolor płyty jak zamawia fronty? Po to by było drożej? Blenda oklejona ze wszystkich stron jak najbardziej. A ślizgi po co? Blende przykręcić na podkładkach z HDF co daje 3,2mm i będzie wisieć. Sam napisałeś, że podłoga może być nierówna także ślizgi mogą wisieć w powietrzu a przynajmniej jeden. Po to oklejać od spodu aby później dziurawić na ślizgi...

Offline szmar

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2025
Odp: wyspa kuchenna
« Odpowiedź #4 dnia: 2021-12-29 | 10:15:30 »
Po to oklejać od spodu aby później dziurawić na ślizgi...
Miałem na myśli ślizgi które po zamontowaniu zakrywają otwory montażowe, ponadto nie znamy jakiej wielkości są te blendy.
Wystarczy dwa ślizgi na blendę , ale jakby były trzy, to o ile milimetrów (przy krzywej podłodze)  jedne z nich się podniesie , i kto to zauważy (przy podłodze).
A co dekorów to  wykonawca nie napisał jednoznacznie , że wykorzysta "odpady", bo może inwestor zaplanował kuchnie kilku kolorową.
A poza tym to możliwe jest takie wykonanie  (może nie dla każdego) korpusów szuflad by nie było widać połączeń ( bez dodatkowych blend)   

Offline Darek123

  • Nowy użyszkodnik
  • *
  • Wiadomości: 10
Odp: wyspa kuchenna
« Odpowiedź #5 dnia: 2021-12-29 | 13:04:27 »
Dzięki za porady. W takim razie dam nóżki regulowane i od wewnątrz dokręcę blendy dłuższe 5 mm od całości.
Ta wyspa jest dla żony ;) korpusy wewnętrzne i szuflady są z tańszej płyty, a te zewnętrzne fronty/blendy z droższej.

Offline szmar

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2025
Odp: wyspa kuchenna
« Odpowiedź #6 dnia: 2021-12-29 | 13:12:08 »
Dobrze było by ustalić co jest długością , co wysokością , a co głębokością.


I najpierw moim zdanie należy ustalić projektowaną odległość/wysokość od podłogi do spodu blatu wyspy i do tego dostosować wymiary blendy

Offline kwita

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 3733
  • Jakby kto pytał, herb województwa dolnośląskiego
Odp: wyspa kuchenna
« Odpowiedź #7 dnia: 2021-12-29 | 15:46:14 »
Dzięki za porady. W takim razie dam nóżki regulowane i od wewnątrz dokręcę blendy dłuższe 5 mm od całości.
Ta wyspa jest dla żony ;) korpusy wewnętrzne i szuflady są z tańszej płyty, a te zewnętrzne fronty/blendy z droższej.

5 mm mniej, tak mniej więcej bo resztę wyregulujesz nogami. Boczna blenda ma zasłonić korpus i nogi. Radzę zrobić wyspę wyższą od pozostałych szafek, wygodniej pracuje się przy wyższym blacie