Wasze projekty > Krok po kroku

Kuchnia - konsultacja

(1/2) > >>

ppm702:
Czesc,

Są wśród nas doświadczeni twórcy kuchni.

Kończę chalupenz bala i postanowiłem ogarnąć meble sam jako hobbystą. Chciałem Was poprosić o konsultacje funkcjonalną kuchni. Załączam wstępne grafiki.

Materiały to blaty dębowe, obłogi boków szafek i wyspy z dębiny klejonej i fronty lakierowane.

Chodzi mi o ewentualne braki w ergonomii.

Na jednej z grafik jest widok z boku wyspy.

Wyspa będzie obniżona w części z indukcją aby mojej żonie łatwiej było ogarnąć wysokie garnki (wszystkie blaty h=94cm, blat pod indukcję h=87cm). Znowu kolorowe kreski na wyspie to czerwona określą głębokość podcięcia pod blatem na nogi od strony salonu, a szara lokalizację plecówki z podziałem przestrzeni wyspy na szafki dostępne z obu stron.

Z góry dziękuję za wszystkie uwagi.

Snikki:
Mam w swoim domu podobnie rozwiązaną kuchnie, wyspa z kuchenką ma wysokość 84 cm, blaty pod ścianą mam na wysokości 88 cm. Wtedy gdy ją sam robiłem, 25 lat temu nie kupowałem nic w IKEA i dlatego dzisiaj dałbym wyżej blaty tak jak oni mają. Co do ergonomii to u mnie wszystkie szafki są na jednej ścianie, lodówka jest tam gdzie masz cargo, a zmywarke mam zamienioną miejscami z szufladami. Tak jest według mnie lepiej, przy otwartej zmywarce nie zamykam sobie drogi między wyspą a meblami bo tam mam 100 cm szerokości.

oldgringo:
1. Ja zawsze proponuję, żeby w dolnych szafkach były tylko szuflady. Dużo wygodniejsze, od schylania się i grzebania po półkach na kolanach. Oczywiście tam gdzie można. Ja robię nawet pod zlewem, szufladę z pojemnikami na śmieci.
2. Front przedostatni w słupku nad piekarnikiem/mikrofalą nie powinien być uchylny. Za nisko jest.
3. Pamiętaj o dobrym wymierzeniu pozycji kranu/wylewki, tak żebyś mógł otwierać okno. Dosyć często  fachowcy robią błąd i okno można tylko uchylać w pionie.

ls6:
Ja mam takie doświadczenia:

Teoretyczne:

Cały układ kuchni najlepiej potraktować jak ciąg produkcyjny: surowce są w lodówce i szafkach i przechodzą przez całą linię produkcyjną: rozpakowanie, usunięcie opakowań, mycie, obróbka skrawaniem, cięcie, obróbka termiczna, pakowanie na palety, wydanie :P
Optymalizujemy liczbę kroków, którą trzeba wykonać. Ważne, że dla osoby leworęcznej układ będzie odbiciem lustrzanym układu dla osoby praworęcznej.

Praktycznie:

Mieliśmy kiedyś kuchenkę na wyspie i to był dla nas rewelacyjny układ bo żona bardzo lubi gotować (i umie!) i nie czuła się oddzielona od reszty towarzystwa. Zwłaszcza jak goście wpadali. Myśmy mieli stół blisko tej wyspy, więc nazwaliśmy taki układ "japoński kucharz" -- w jakimś filmie widzieliśmy scenę w restauracji, gdzie kucharz gotuje przy stole gości. Załączę fotkę jeśli odkopię…

Wyspa jest super pomysłem z punktu widzenia optymalizacji liczby kroków w kuchni i tu mi się pojawia ewentualna poprawka: jak kucharz odwróci się od wyspy to ma przed sobą zlew. A, wydaje mi się, że powinien mieć blat, żeby móc coś odłożyć.

Rzuć też oczkiem na fotkę jak myśmy wymyślili stół przy tej wyspie bo to też nam działało jeśli na codzień nie masz dużo ludzi przy stole.

P.S. bardzo, bardzo podpisuję się pod hintem @oldgringo : max szuflad na dole a być może w bonusie mniej szafek wiszących.

MarcinEVP:

--- Cytat: oldgringo w 2022-12-05 | 08:04:33 ---Pamiętaj o dobrym wymierzeniu pozycji kranu/wylewki, tak żebyś mógł otwierać okno.
--- Koniec cytatu ---
Są baterie pochylne, osobiście nie montowałem ale widziałem takie w necie na allezło. Ale i tak te parę cm będzie wystawać ponad blat roboczy.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej