Krit Ty naprawdę chcesz mi podnieść ciśnienie
Wiesz doskonale ,że na forum jestem wielkim krytykiem stosowania do olejowania, zabezpieczania drewna oleju kokosowego, bo to olej nieschnący i jełczejący w smrodzie. Post Twój pełen dobrych rad wychodzących naprzeciw moim rozterkom i przemyśleniom a tu na koniec taka dopinka ,że mnie skręciło
Mifim czy Twoja prasa była już używana ?
Pamiętam ,że u rodziny Żony na podłowickiej wsi była a może jeszcze jest ,prasa do sera ( tylko do twarogowego ) taka z jedną śrubą i zawiasem. Była zrobiona z drewna bukowego - łatwo myje i parzy się takie drewno.
Tak sobie myślę ,że przy serach twarogowych to nie ma takiego wielkiego problemu , wystarczy przemyć gorącą wodą , i tu zdaje dobrze egzamin olej lniany a ciekła parafina nie wiem. Natomiast przy serach podpuszczkowych gdzie mleko szczepi się szczepami bakterii to już zaczyna być problem.