Autor Wątek: Prasa do sera  (Przeczytany 9201 razy)

Offline VelYoda

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 6770
  • Aquila Haliaeetus Poloniae
Odp: Prasa do sera
« Odpowiedź #15 dnia: 2019-06-01 | 21:38:38 »
Jak jeszcze było mleko co się zsiadało to garnek z wodą na dwie deski do krojenia.
haliaetus lub haliaetos – morski orzeł (bielik), rybołów, od gr. ἁλιαιετος haliaietos – morski orzeł (bielik), rybołów, od ἁλι- hali- – morski, od ἁλς hals, ἁλος halos – morze; αετος aetos – orzeł.

Offline krzysiek

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1382
Odp: Prasa do sera
« Odpowiedź #16 dnia: 2019-06-02 | 10:06:44 »
Moim zdaniem aby uzyskać kontrolowaną wilgotność sera powinno się używać prasy śrubowej. Docisk tylko do odpowiedniego momentu i dalej nie. Poza tym prasa śrubowa pozwala również na prasowanie serów podpuszczkowych w foremkach serowarskich. Zwolennicy dwóch desek i kamienia niech wyobrażą sobie manipulację po stole 15-sto kilogramowym kamieniem ;D
Moja prasa będzie podobna do tej z drugiego linku Yody tylko bez nóg.
A może ktoś coś powiedzieć o drewnie ?

Offline VelYoda

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 6770
  • Aquila Haliaeetus Poloniae
Odp: Prasa do sera
« Odpowiedź #17 dnia: 2019-06-02 | 10:24:49 »
Drewno musisz wziąć na ząb i sprawdzić jego smak ...
haliaetus lub haliaetos – morski orzeł (bielik), rybołów, od gr. ἁλιαιετος haliaietos – morski orzeł (bielik), rybołów, od ἁλι- hali- – morski, od ἁλς hals, ἁλος halos – morze; αετος aetos – orzeł.

Offline Szypki

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 174
  • Czy ja coś potrafię?
Odp: Prasa do sera
« Odpowiedź #18 dnia: 2019-06-02 | 10:40:08 »
Docisk tylko do odpowiedniego momentu i dalej nie.
No właśnie tu masz rację ale to ma też swoje minusy. Musisz pilnować i co jakiś czas dokręcać, a docisk kamieniem ma ten plus, że obciążenie jest równomierne i zależne od ilości wyciśniętej z worków serwatki. I tak powoli powoli aż do uzyskania pożądanego efektu. Czyli pozyskania sera bardziej lub mniej wyciśniętego. A jak boisz się, że za bardzo wyciśnie ten ser to daj ogranicznik pomiędzy deski to zablokuje dalsze wyciskanie identycznie jak jest to ze śrubami.

Co do konserwacji to tu ja bym nic nie dawał. Jak będziesz pilnował podstawowej czystości i suszył to po użyciu nie powinno się nic dziać. A jak chcesz zakonserwować to zakonserwuj tylko jedną stronę każdej z desek. Dla sprawdzenia jak będzie smakował ser wcześniej użyj tych dwóch desek do wyciśnięcia jednego sera za pomocą "kamienia" i wyciskaj najpierw na zakonserwowanej a później nie. Wtedy będziesz wiedział jak smakuje jeden i drugi.

Tylko tą próbę zrób w ciągu jednego dnia wtedy będziesz miał dokładne porównanie co i jak.

Offline Nożyk

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 693
Odp: Prasa do sera
« Odpowiedź #19 dnia: 2019-06-02 | 11:00:53 »
A gdyby tak solą?

Online tomekz

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2862
Odp: Prasa do sera
« Odpowiedź #20 dnia: 2019-06-02 | 11:27:05 »
Sól najlepiej  konserwuje

Offline mifim

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 120
Odp: Prasa do sera
« Odpowiedź #21 dnia: 2019-06-02 | 12:01:40 »
Tylko do jakiego momentu docisk będzie prawidłowy. Przy podpuszczkowych serach dojrzewających, w zależności od gatunku sera, nacisk może wynosić od np. 2 mas skrzepu przez np. godzinę, później rosnąć do 4 mas przez następną godzinę itd. Dla innych serów nacisk może być znacznie większy i utrzymywany na stałym poziomie przez kilka-kilkanaście godzin. Co istotne powinien być stały przez cały czas docisku. Przy docisku śrubowym nie jesteśmy w stanie tego zapewnić.
Jeśli prasa ma wyglądać ładnie i będzie używana tylko do serów twarogowych, to nie ma problemu. Dla serów, o których pisałem wyżej używanie będzie podobne do używania Atuta - można też ją użyć, tylko nakład pracy i pilnowanie procesu będzie bardzo upi***liwe.
Osobiście polecam jako następną konstrukcję prasę typu holenderskiego, lub uzupełnienie konstrukcji o dodatkowe sprężyny dociskowe.
i mimo wszystko nie dopuszczaj do kontaktu odciskanej serwatki z drewnem. Zaplanuj tacę odciekową z nierdzewki lub plastikową. Tak samo odizoluj od góry. Inaczej będziesz musiał gotować prasę po każdym użyciu.
Robienie serów jest bardzo przyjemnym hobby i nieporównywalnie tańszym od stolarstwa.
« Ostatnia zmiana: 2019-06-02 | 12:26:22 wysłana przez mifim »

Offline VelYoda

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 6770
  • Aquila Haliaeetus Poloniae
Odp: Prasa do sera
« Odpowiedź #22 dnia: 2019-06-02 | 12:10:13 »
A ile tych pras bedzie, Bo nie wiem czy juź skladać zamówienia na sery?
haliaetus lub haliaetos – morski orzeł (bielik), rybołów, od gr. ἁλιαιετος haliaietos – morski orzeł (bielik), rybołów, od ἁλι- hali- – morski, od ἁλς hals, ἁλος halos – morze; αετος aetos – orzeł.

Offline krzysiek

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1382
Odp: Prasa do sera
« Odpowiedź #23 dnia: 2019-06-02 | 12:52:53 »
Zaplanuj tacę odciekową z nierdzewki lub plastikową. Tak samo odizoluj od góry. Inaczej będziesz musiał gotować prasę po każdym użyciu.
No to żeś mnie pocieszył.
A gdyby tak za każdym razem owijać płyty dociskowe folią spożywczą ?

Offline RadekJ

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 775
  • It's nice to be important, but it's more important
    • Jurzysta.com
Odp: Prasa do sera
« Odpowiedź #24 dnia: 2019-06-02 | 13:14:29 »


No to żeś mnie pocieszył.
A gdyby tak za każdym razem owijać płyty dociskowe folią spożywczą ?

Tak czytam z boku ten wątek i to było pierwsze co mi przyszło do głowy. 1 albo 2 warstwy folii i po krzyku? Nie wpłynie na smak sera, w drewno nie wniknie...

Offline mifim

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 120
Odp: Prasa do sera
« Odpowiedź #25 dnia: 2019-06-02 | 13:33:01 »
Możesz spróbować. Albo użyć lekko zmodyfikowanej tacy garmażeryjnej. Odcinek brzegu wygiąć tak, żeby zrobić dziubek, którym będzie ociekać serwatka. Od góry możesz położyć na serze kawałek grubszej folii.
Nie mam dostępu do mleka prosto od krowy, a twaróg z mleka ze sklepu nie wychodzi najlepszy. Sery dojrzewające i pleśniowe niestety wymagają sterylności, zwłaszcza w pierwszych etapach produkcji. Ale spróbować ser własnej roboty, który dojrzewał rok, to sama przyjemność.

Offline krit6

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 558
Odp: Prasa do sera
« Odpowiedź #26 dnia: 2019-06-02 | 13:37:37 »
Co się tyczy drewna, to w grę wchodzi kilka gatunków, takich jak Samba, Koto,Movingui lub Badi. Ja stawiam na Badi inna nazwa Bilinga nazywane potocznie słonecznym drewnem. Jeśli chodzi o konserwację drewna, to oprócz oleju lnianego czy parafiny można użyć oleju kokosowego. Olej ten nie powoduje ciemnienia drewna tak jak lniany, lecz nie wnika za głęboko i po kilkukrotnym myciu trzeba konserwować ponownie.  U nas prasy do sera robiono z drewna bukowego, a po użyciu myto wrzątkiem. Jeszcze mam taką małą uwagę, aby prasa nie stała na poziomej powierzchni, tylko miała wyraźny spadek, co pozwoli odpływać serwatce. No i dookoła zrobił bym kanalik, który odprowadzał by serwatkę. No i jeszcze temperatura pomieszczenia, w którym będzie stała prasa nie może być wysoka. To by było na tyle mojego zrzędzenia ::) ;)

Offline jaworek

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 2472
Odp: Prasa do sera
« Odpowiedź #27 dnia: 2019-06-02 | 14:10:30 »
Temat mnie zaczyna wciągać .Mleko mam gdzie kupować.

Offline mifim

  • Aktywny użyszkodnik
  • ***
  • Wiadomości: 120
Odp: Prasa do sera
« Odpowiedź #28 dnia: 2019-06-02 | 16:11:38 »
moja prasa wygląda tak
a przepisy, z których korzystałem biorę ze strony http://www.cheesemaking.com/reci*es/reci*edetails.html
djaworek - jeśli masz dostęp do mleka niepasteryzowanego na początek możesz zrobić ser koryciński, albo ze strony powyżej queso fresco

Offline krzysiek

  • Kornik - Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1382
Odp: Prasa do sera
« Odpowiedź #29 dnia: 2019-06-02 | 17:26:47 »
Krit Ty naprawdę chcesz mi podnieść ciśnienie ;D Wiesz doskonale ,że na forum jestem wielkim krytykiem stosowania do olejowania, zabezpieczania drewna oleju kokosowego, bo to olej nieschnący i jełczejący w smrodzie. Post Twój pełen dobrych rad wychodzących naprzeciw moim rozterkom i przemyśleniom a tu na koniec taka dopinka ,że mnie skręciło  ;D ;D ;D
Mifim czy Twoja prasa była już używana ?
Pamiętam ,że u rodziny Żony na podłowickiej wsi była a może jeszcze jest ,prasa do sera ( tylko do twarogowego ) taka z jedną śrubą i zawiasem. Była zrobiona z drewna bukowego - łatwo myje i parzy się takie drewno.
Tak sobie myślę ,że przy serach twarogowych to nie ma takiego wielkiego problemu , wystarczy przemyć gorącą wodą , i tu zdaje dobrze egzamin olej lniany a ciekła parafina nie wiem. Natomiast przy serach podpuszczkowych gdzie mleko szczepi się szczepami bakterii to już zaczyna być problem.